Ως «επικοινωνιακή απάτη» χαρακτήρισε από το βήμα της βουλής το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» ο Λαρισαίος βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας επίσης πως για τον παραλογισμό της ακρίβειας και του πληθωρισμού δεν ευθύνεται μόνον ο πόλεμος, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που ανέχεται την προϋπάρχουσα στρέβλωση και την αισχροκέρδεια.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κόκκαλης με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τόνισε τα εξής: «Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση; Δυστυχώς προσπαθεί να επιβάλει την κανονικότητα στον παραλογισμό της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Προσπαθεί να επιβάλει μια κανονικότητα, πρώτον με το αφήγημα ότι για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, για όλα, και δεύτερον ότι έχει στηρίξει περισσότερο από όλη την Ευρωζώνη τον πληθυσμό. Για το πρώτο αφήγημα και βέβαια δεν φταίει για τον πληθωρισμό μόνο ο πόλεμος.

Δεν φταίει μόνο ο πόλεμος, γιατί, η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει έρθει από τον Δεκέμβριο του 2021 στους λογαριασμούς ρεύματος. Δεν φταίει μόνο ο πόλεμος, γιατί η στρέβλωση και η αισχροκέρδεια στο ρεύμα εντοπίστηκε από τους πρώτους μήνες του 2021 σύμφωνα με την Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή κ. Ζαγορίτη.

Το δεύτερο αφήγημα, «δίνουμε τα περισσότερα από όλες τις χώρες»: Όχι, δίνετε τα περισσότερα σε λίγους και δίνετε τα λιγότερα στους πολλούς.

Ερχόμαστε τώρα στο καλάθι του νοικοκυριού. Προσπαθεί η Κυβέρνηση, μιας και ο χειμώνας ήδη έρχεται και έπρεπε ήδη να το έχει ετοιμάσει από τον Αύγουστο, και το καλάθι του νοικοκυριού, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αποτελεί παρά μια ομολογία αποτυχίας. Να το ξεκαθαρίσουμε.

Τον Μάρτιο του 2022 αυτού του έτους ψηφίστηκε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση προσπάθησε να βάλει ένα πλαφόν -στο μεικτό κέρδος, επαναλαμβάνω- τροπολογία η οποία ίσχυε έως 30 Ιουνίου 2022 και παρατάθηκε έως και τέλη του έτους, προσπαθώντας, σύμφωνα με αυτά που έλεγε τότε ότι θα βάλουμε τάξη στην αγορά, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν θα υπάρξουν. Και μάλιστα έλεγε ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης «θα δουλέψουμε σκληρά», γιατί έχουν μάθει να δουλεύουν.

Τι έχει γίνει αυτή η τροπολογία; Ποια τα αποτελέσματα; Για να αναγκάζεται η Κυβέρνηση να σύρεται στην καλή θέληση των μεγάλων στον χώρο των τροφίμων σημαίνει ότι δεν έχει κάνει τίποτα και είναι μια ομολογία απάτης.

Επιτρέψτε μου να πω για το καλάθι του νοικοκυριού. Το ρεπορτάζ λέει ότι θα ξεκινήσει από 4 Νοεμβρίου. Ήδη υπάρχουν ενστάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι σε πιθανή μείωση θα έχουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Το ζητούμενο είναι ότι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έχουμε μόνο στη μείωση; Μόνο όταν μειώνονται οι τιμές, όχι όταν αυξάνονται;

Δεύτερον, θα είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου αυτό το καλάθι των νοικοκυριών, διότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει από τότε που έχει ανακοινωθεί η αύξηση - επαναλαμβάνω που έχουν γίνει από τότε που έχει ανακοινωθεί- θα καθιστούν άνευ αντικειμένου την οποιαδήποτε προσφορά κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες.

Συνεπώς, πρόκειται για έναν αυτοσχεδιασμό. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια επικοινωνιακή απάτη, διότι μην ξεχνάτε κυβερνάτε με όρους αποκλειστικά πολιτικού μάρκετινγκ. Ανακοινώνετε κάθε μέρα κάτι το οποίο δεν είναι υλοποιήσιμο».