Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Πέρασαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, θα περάσουν κι αυτές της 25ης Ιουνίου αλλάπολύ φοβάμαι πως το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αντιθέτως, έχουμε μάθει όλες τις προβοκάτσιες και τα fakenewsτης για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Έφτασαν οι αθεόφοβοι στο σημείο να μας κατηγορήσουν για κρυφή ατζέντα, ενώ λέμε δημοσίως εδώ και δύο χρόνια ότι θα φορολογήσουμε επιτέλους τα υπερκέρδη έξι δισ. ευρώ δέκα ενεργειακών εταιρειών και διυλιστηρίων. Στη ΝΔ θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι μερικοί κολοσσοί μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι η μεσαία τάξη. Κι αυτό γιατί, πέρα από προεκλογικές σκοπιμότητες, είναι και οι χρυσοί χορηγοί τους. Είναιοι ίδιοι, άλλωστε, που ελέγχουν τα ΜΜΕ που λιβανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ…

Κι όσο συμβαίνουν όλα αυτά, η ΝΔ, που δήθεν κόπτεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, άφησε χιλιάδες από αυτούς από την 1η Ιουνίου εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ. Ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που επέλεξε συνειδητά να μην επεκτείνει περαιτέρω την παράταση που η ίδια ψήφισε, ενώ δεν έφερε ρύθμιση οφειλών στα ταμεία, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 120 δόσεις και «κούρεμα» βασικής οφειλής. Το είχαμε κάνει, άλλωστε, το 2019. Πρέπει να τονίσω, επίσης, πως αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο ΕΣΥ κι αυτό χάρη στο νόμο του 2016 του «επάρατου» ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προβλέπουμε σημαντικές μειώσεις φόρων

Στον τομέα, πάντως, που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ έχει παίξει τα ρέστα του είναι στα ψέματα για τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα φορολογικά έσοδα το 2022 αυξήθηκαν κατά πέντε δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της αισχροκέρδειας που πληρώνουν οι πολίτες μέσω των πιο άδικων φόρων, των έμμεσων. Κι όμως, ο κ. Μητσοτάκης ακόμα αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ή και να τον μηδενίσει στο γάλα, στο ψωμί και στις βρεφικές τροφές, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προανήγγειλε, μάλιστα, κατάργηση ακόμα και των επιδομάτων. Την ίδια ώρα, προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς. Αυτό είναι το πραγματικό του σχέδιο για την επόμενη τετραετία…

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, παρά μόνο μόνο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και διύλισης. Αυτά τα υπερκέρδη των δέκα επιχειρήσεων, την ώρα που το μέσο νοικοκυριό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έβγαζαν το μήνα από την ακρίβεια, προφανώς και θα φορολογηθούν εκτάκτως, ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο Δημόσιο και να γίνουν κοινωνική πολιτική. Αυτό συνέβη, εξάλλου, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Παραλλήλως, το πρόγραμμά μας προβλέπει σημαντικές μειώσεις φόρων που αφορούν και τις επιχειρήσεις, όπως είναι η θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Προβλέπουμε, επίσης, ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να συμπεριληφθούν οι αποκλεισμένες από τη ΝΔ μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 97% του ελληνικού επιχειρείν.

Μπροστά σε αυτές τις αλήθειες καλείται να επιλέξει ο ελληνικός λαός στις 25 Ιουνίου. Αυτή τη φορά για τη ζωή του, την καθημερινότητά του, το όραμά του για το πώς θέλει να είναι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια από σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει το καλύτερο κυβερνητικό πρόγραμμα για τα συμφέροντα των πολλών. Δεν το επικοινωνήσαμε όπως έπρεπε το Μάιο, το κάνουμε όμως τώρα.Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε!