Να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές για μικρομεσαίους και ευάλωτους ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Η οικονομική κρίση από την περίοδο της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας, η ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών οδήγησαν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αδυναμία βιωσιμότητας, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στις λειτουργικές ανάγκες τους.
Σε αυτή την δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε στην ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των οφειλών σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να καταβάλλουν έως τις 29 Ιουλίου 2022 είτε εφάπαξ, είτε την πρώτη δόση, της ενίσχυσης που είχε δοθεί σε πληττόμενες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες λόγω των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωναιού.
Όμως, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες. Δεν ελήφθη υπόψη από την Κυβέρνηση ότι από το χρόνο λήψης των ενισχύσεων έως σήμερα, οι οικονομικές συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της συσσώρευσης οφειλών, επομένως είναι δεδομένο ότι η επιστροφή των ενισχύσεων, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, αποτελεί δυσμενές και επαχθές μέτρο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δυσανάλογο του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού οφέλους.
Η προσθήκη στην παρούσα συγκυρία των οφειλών από την επιστρεπτέα προκαταβολή, επιτείνει το ήδη εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρέπει έστω και σήμερα, ακόμη και μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η Κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία και την απόγνωσή της και να εκδώσει υπουργική απόφαση θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να απαλλαγούν από την επιστροφή του μέρους της ενίσχυσης που είχαν λάβει.»