Δέκα μήνες μετά, το κυβερνητικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα παραμένει… άφαντο, τόνισε στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας με επίκαιρη ερώτηση εξηγήσεις από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα.

Εξηγήσεις που κρίθηκαν από ελλιπείς έως ανύπαρκτες για καίρια ζητήματα όπως η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη, ο – με χρονικές σημάνσεις – σχεδιασμός των έργων και τι θα γίνει με το μοντέλο των καλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο.

«Μέχρι σήμερα που μιλάμε σχέδιο δεν είδαμε. Είδαμε μόνο το σχέδιο των Ολλανδών, με το οποίο εν μέρει συμφωνείτε, εν μέρει διαφωνείτε. Παράδειγμα, για το βαμβάκι είπε πρόσφατα ο κ. Σταμενίτης «διαφωνούμε με το βαμβάκι». Ωραία! Και τι προτείνει η Κυβέρνηση; Αναδιάρθρωση καλλιεργειών; Πώς θέλει να τρέξει τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία; Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα σοβαρό σχέδιο.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Τώρα δεν ξέρω. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε –ξεκάθαρα!- ένα σαφές σχέδιο για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, γιατί όλοι μας, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η Θεσσαλία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και τα νέα δεδομένα, δυστυχώς, είναι διαφορετικά και οι συνέπειες αυτών των νέων δεδομένων ήταν πολύ καταστρεπτικές. Και αυτό περιμένει σήμερα ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, τις κατευθυντήριες γραμμές, ένα συγκεκριμένο μοντέλο, «έδαφος- νερό-καλλιέργειες-εισόδημα των αγροτών» σημείωσε μεταξύ άλλων στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης.

Στην δε, δευτερολογία του, επέμεινε στο που βρισκόμαστε ως προς την εξαγγελία που είχε γίνει από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη για την κατάσταση των εδαφών, χωρίς να πάρει απάντηση από τον υφυπουργό.

Όπως επίσης ρώτησε για το εάν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει εν τέλει το master plan της Ολλανδικής εταιρείας, για το οποίο εγείρονται σφοδρές αντιδράσεις και ερωτηματικά.

Για τις καλλιέργειες ο κ. Κόκκαλης ρώτησε εάν υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η στάγδην άρδευση, ενώ τέλος διερωτήθηκε αν θα υπάρξει χρηματοδοτική στήριξη και από που, δεδομένων των τεράστιων κονδυλίων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας.