Για ένα νομοσχέδιο που αντί για «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», φέρνει απορρύθμιση και διάλυση των δομών των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Πιστοί στο επικοινωνιακό σας ταλέντο, ακόμη και ο τίτλος αναφέρει: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Σημαίνει, δηλαδή, ότι έχει ξεκινήσει και τώρα ολοκληρώνεται. Μάλλον απορρύθμιση και διάλυση των δομών των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι σχεδόν οι φορείς, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο και ζήτησαν την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου.

Ενδεικτικά, θα σας μεταφέρω τη διαμαρτυρία, την αγωνία του Συλλόγου Γονέων-Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, οι οποίοι αναφέρουν ότι το νέο νομοσχέδιο έχει επιφέρει τεράστια αγωνία και αναστάτωση στις οικογένειες των ωφελούμενων, των εργαζομένων και τα διοικητικά συμβούλια των μη κερδοσκοπικών φορέων, που λειτουργούν μονάδες ψυχικής υγείας, διότι δεν αναφέρει τις συνθήκες ένταξης στο καθεστώς του ΕΟΠΥΥ, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης.

Δεν είναι κακό το να ιδρύεται μια ιδιωτική κλινική. Να το ξεκαθαρίσουμε. Το παράδοξο είναι να ανοίγουν συνεχώς ιδιωτικές κλινικές, αλλά ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται οι δημόσιες κλινικές. Αυτό είναι το μεγάλο σφάλμα που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διαθέτει, για τέσσερις νομούς, είκοσι δύο κρεβάτια και τρεις ειδικευόμενους, από τους οκτώ, οι οποίοι προβλέπονται. Επαναλαμβάνω, για να εξυπηρετήσει τέσσερις νομούς! Οι εισαγγελικές διατάξεις αυξάνονται για την ακούσια νοσηλεία.

Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα: Ως κράτος, ως Κυβέρνηση έχετε ανταποκριθεί στη βασική υποχρέωση -προσέξτε- για τουλάχιστον στοιχειώδη επάρκεια σε προσωπικό και σε υποδομές; Έχετε ανταποκριθεί; Όχι. Σηκώνετε ψηλά τα χέρια. Ομολογείτε ότι ως Κυβέρνηση, ως κράτος δεν μπορείτε να παρέχετε, να εξασφαλίσετε μια στοιχειώδη επάρκεια σε προσωπικό και σε υποδομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έρχεστε με το άρθρο 65 και επιτάσσετε τους ιδιώτες γιατρούς.

Ήθελα να είναι ο κ. Γεωργιάδης εδώ για να πω ότι με το Σύνταγμα στο χέρι, με εντελώς μπακαλίστικο τρόπο επιδόθηκε σε έναν συνταγματικό λαϊκισμό και μάλιστα σήμερα είπε ότι δεν του αρέσουν τα ιδεολογήματα, αλλά η εφαρμοσμένη τέχνη. Χθες έκανε το ακριβώς αντίθετο. Προσέξτε. Ανέλυσε με μπακαλίστικο τρόπο την αρχή της αναλογικότητας. Και είπε ότι εγώ ως Υπουργός, εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες, καταφεύγω στην έσχατη λύση που είναι η επίταξη των γιατρών για μικρό χρονικό διάστημα. Συνεπώς, είναι νόμιμη αυτή η ρύθμιση.

Λησμονεί, όμως, δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες, γι’ αυτό και είπαμε να υιοθετήσετε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Και δεύτερον -θα κάνω μια υπόθεση εργασίας- ακόμη και αν η υποχρέωση, την οποία θεσμοθετήσατε, κριθεί συνταγματική, είναι συνταγματική για να επιτάσσεται ο γιατρός, ο οποίος έγινε ιδιώτης με επιλογή του. Προσέξτε. Δεν τον ανάγκασε το κράτος. Ακόμα και η υποχρέωση του γιατρού να συνδράμει το ΕΣΥ να κριθεί νόμιμη, η κύρωση όμως την οποία επιφέρει η άρνηση του γιατρού προσβάλλει πρώτα το δικαίωμα του ασθενούς και μετά το δικαίωμα του ιατρού στην επαγγελματική εξέλιξη και στην ελευθερία των συμβάσεων. Δηλαδή, ο αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασθενών δεν έχει καμία αιτιώδη συνάφεια με την παράβαση από το γιατρό της υποχρέωσης που εσείς θεσπίσατε. Γι’ αυτό και είμαστε με όλους τους ασθενείς και με αυτούς που είναι στην Κω, παντού σε όλη την Ελλάδα.

Και κλείνω, με μια φωνή διαμαρτυρίας, μια φωνή απόγνωσης από έναν αιρετό, τον Δημήτρη τον Παπακώστα, στην Τοπική Κοινότητα Αχελώου, στην ορεινή Αργιθέα Καρδίτσας σχετικά με τα κίνητρα, τα οποία δίνετε. Εάν υπάρχει αληθινή πολιτική βούληση και στρατηγική υποστήριξης των υπό ερήμωση ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, ελπίζουμε να εξεταστεί σοβαρά η πρότασή μας. Είναι συμπέρασμα εμπειρίας και βιωματικής γνώσης πολλών χρόνων. Διαφορετικά αναφέρουν οι άνθρωποι, που μένουν στα ορεινά Άγραφα, οι ορεινοί Έλληνες θα μείνουν χωρίς περίθαλψη και γιατρούς, με κενές θέσεις υπαλλήλων σε δομές και θα στερούνται επί μακρό χρονικό διάστημα το συνταγματικό δικαίωμα ιατρικής φροντίδας.

Αυτά είναι τα οποία πρέπει να ακούγονται εδώ. Αυτά είναι αυτά στα οποία καλείστε ως Κυβέρνηση να απαντήσετε. Δυστυχώς, όμως, έχετε αποτύχει και σας βολεύουν αυτού του είδους οι φιέστες και οι κόντρες. Ο κόσμος, όμως, ο οποίος μας βλέπει και είναι και στα ορεινά και στα νησιά περιμένει συγκεκριμένες λύσεις, τις οποίες δεν μπορείτε να δώσετε». 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του εξάλλου, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε επίσης και  στο θέμα της πανώλης, το οποίο όπως εξήγησε, «δυστυχώς εξελίσσεται σε μια ωρολογιακή βόμβα για όλη την Ελλάδα για τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, είναι και σε άλλους νομούς.

Πρέπει πρώτον, να βρεθούν οι ένοχοι. Τα ζώα δεν είναι στραγάλια να περάσουν κρυφά. Υπάρχουν πιστοποιητικά. Εάν έχουν έρθει από τη Ρουμανία, είναι ευρωπαϊκή χώρα, δεν απαιτούνται έλεγχοι, αλλά απαιτείται πιστοποιητικό υγείας. Το πού πήγαν, το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχές, την πλήρη ιχνηλασιμότητα. Απαιτείται έλεγχος, αυστηρότατες κυρώσεις, να μην επαναληφθεί. Εξελίσσεται σε μια ωρολογιακή βόμβα για όλη την εθνική μας οικονομία» κατέληξε.