Για άλλη μια φορά ο Μπρούνο Ελί βρίσκεται στη Θεσσαλία και ειδικότερα στην Π.Ε. Λάρισας. Ο γνωστός και βραβευμένος Γάλλος αρχαιολόγος και επιγραφολόγος με τεράστια εμπειρία στην ιστορία της Θεσσαλίας βρέθηκε στο Δαμάσι και στο Δαμασούλι, με πρωτοβουλία και πρόσκληση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Θανάση Παιδή για να δει από κοντά τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του Δαμασίου, όπως την επιτύμβια στήλη στο Δελήχειο Ίδρυμα, αλλά και μια επιγραφή σε ιερογλυφική γραφή η αλλιώς γραφή των αξιογράφων στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Δαμασούλι και στην Μονή του Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης.

Κοκκινόγι Ελασσόνας και Δαμάσι Τυρνάβου επισκέφθηκε ο αρχαιολόγος Μπρούνο Ελί

Τον Μπρούνο Ελί συνόδευε ο παλαί ποτέ μαθητής του στο Πανεπιστήμιο της Λυών, ο Ριχάρδος Μπουσόν, ενώ συναντήθηκε και με τον εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου και ερευνητή κ. Κώστα Σπανό με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για μια ακόμη φορά για την ιστορία της Θεσσαλίας.

Κοκκινόγι Ελασσόνας και Δαμάσι Τυρνάβου επισκέφθηκε ο αρχαιολόγος Μπρούνο Ελί
Κοκκινόγι Ελασσόνας και Δαμάσι Τυρνάβου επισκέφθηκε ο αρχαιολόγος Μπρούνο Ελί

Ο Μπρούνο Ελί είναι σήμερα 87 ετών και αφιέρωσε περισσότερα από 55 χρόνια στη μελέτη της επιγραφικής, της ιστορίας και της τοπογραφίας της αρχαίας Θεσσαλίας και έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών εργασιών, με το πολυετές έργο του έχει συνδράμει τα μέγιστα στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας. Υπήρξε , δε, ένας από τους επιστήμονες οι οποίοι συνέβαλαν στην προβολή του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ιθώμης του Φαναρίου που, εκτός των άλλων, είναι περιοχή παγκοσμίως γνωστή από τα ομηρικά έπη. Γιατί η Ιθώμη, με την Τρίκκη και την Οιχαλία συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας με αρχηγούς τους Ποδαλείριο και Μαχάωνα, οι οποίοι θεωρούνται και οι πρώτοι γιατροί της ανθρωπότητας, για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, τα Φάρσαλα κι άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

ertnews.gr