Υπερωρίες, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη θεσσαλική ύπαιθρο, «χτυπούν» στα χωράφια οι Τυρναβίτες αγρότες, καθώς αυτή την περίοδο και όλο το καλοκαίρι κορυφώνεται η συγκομιδή των φρούτων από τα δέντρα.

Ο καύσωνας και οι χαμηλές τιμές «πονοκεφαλιάζουν» τους παραγωγούς, οι οποίοι αφενός προσπαθούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αφετέρου διαπιστώνουν ότι αυτή η προσπάθεια δεν ανταμείβεται, καθώς οι προσφερόμενες τιμές από τους εμπόρους και τις ντόπιες βιομηχανίες, με τις οποίες συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ικανοποιητικές. Επιπλέον, οι Τυρναβίτες αγρότες θέτουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τα αντίστοιχα εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως από την Τουρκία.

Την ώρα που οι συνεταιρισμοί της επαρχίας Τυρνάβου συμμετέχουν σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως agro 1 και 2, global κ.ά., και εφαρμόζουν όλα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον φυτοφαρμάκων, στην ελληνική αγορά εισέρχονται αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, τα οποία φιγουράρουν στο ίδιο ράφι, αλλά με σαφώς χαμηλότερη τιμή.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «Γαία Φρούιτ», Χρήστος Τασούλας, και προσθέτει: «Όταν ο καταναλωτής προτιμά το φθηνότερο προϊόν, αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη των ελληνικών προϊόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συμφωνίες που θα κλείσουμε με τους εμπόρους και τις βιομηχανίες. Πρέπει να βρεθεί τρόπος τα εισαγόμενα προϊόντα να ελέγχονται σωστά και διαρκώς».

Η συγκομιδή και οι τιμές

Η συγκομιδή στο βιομηχανικό ροδάκινο ξεκίνησε με την ποικιλία Κατερίνα και θα συνεχιστεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου και με τις υπόλοιπες ποικιλίες. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «η παραγωγή ποσοτικά είναι καλή, η ποιότητα έχει επηρεαστεί κάπως από τον παρατεταμένο καύσωνα, αφού μετά τους 40 βαθμούς ο καρπός στρεσάρεται. Έχουμε, όμως, τη γνώση και τα εφόδια στην πορεία να προσφέρουμε το καλύτερο προϊόν».

Στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί προβληματισμός. Η προσφερόμενη τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο από τις βιομηχανίες κυμαίνεται στα 35 λεπτά, τα οποία όμως δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ανάλογα παράπονα υπάρχουν και για το βιομηχανικό βερίκοκο και κυρίως στην ποικιλία Μπεμπέκο, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας κατευθύνεται στη βιομηχανία και το υπόλοιπο (μόλις 10%) στο ελεύθερο εμπόριο. Η τιμή που δίνει η βιομηχανία είναι 38 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο και αντιστοίχως 15 λεπτά το κιλό για την πρώτη ύλη που θα πάει για χυμό.

Προφανώς, οι αγρότες θα επιχειρήσουν να πουλήσουν τα ποιοτικά βερίκοκα στο ελεύθερο εμπόριο με τιμές στα 50-55 λεπτά το κιλό. Οι Τυρναβίτες δυσανασχετούν, διότι για τα σαφώς πιο υποβαθμισμένα ποιοτικά βερίκοκα της Κορινθίας η τιμή είναι στα 45 λεπτά.

Όσον αφορά το αχλάδι, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην ποικιλία Κοντούλα και αυτήν τη στιγμή οι παραγωγοί συλλέγουν τα Κόσια, ενώ ακολουθούν η Santa Maria και τα Kρυστάλλια. Οι προσφερόμενες τιμές είναι για τα Κόσια στα 55-63 λεπτά, τη Santa Maria 65-75 λεπτά, την Kοντούλα 1,30-1,50 λεπτά, ενώ για τα Kρυστάλλια η τιμή δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν το προϊόν στα ψυγεία θα το κάνουν, οι υπόλοιποι θα προσφέρουν τη σοδειά τους πιθανότατα με ανοιχτή τιμή στους εμπόρους.

Γιώργος Ρούστας (ypaithros.gr)