Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, η επετειακή εκδήλωση μνήμης «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Λάρισας «Γιώργος και Λένα Γουργιώτη» και η Ιστορική-Λαογραφική-Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγος-Ιστορικός-Λαογράφος, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ενώ σύντομους λόγους απηύθυναν η κ. Ιωάννα Σκενδερίδου, ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Ι. Λ. Ε. Λ. «Αλησμόνητες Πατρίδες», η κ. Φιλιώ Κωστούλη, νομικός, μέλος της Ένωσης και ο κ. Γιώργος Χατζόπουλος μέλος της Ένωσης και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ομορφοχωρίου Δήμου Κιλελέρ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση για το σημαντικό θεατρικό και συγγραφικό έργο της το αφιερωμένο στην Σμύρνη, τα δυο συγκλονιστικά έργα «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη – Σαλονίκη» που πραγματεύονται την ακμή, την καταστροφή αλλά και την αναγέννηση της στον ελλαδικό χώρο, και ο μουσικοσυνθέτης, σολίστας στο σαντούρι και ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Ανδρέας Κατσιγιάννης που επένδυσε μουσικά τις δύο θεατρικές παραστάσεις.
Οι δύο τιμώμενοι καλλιτέχνες, με σύντομους αλλά μεστούς συναισθηματικά λόγους, συγκίνησαν το κοινό τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το παραδοσιακό σχήμα του Κώστα Κωστούλη από το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής «ΜΕΛΩΔΙΑ» και η Χορωδία της Ι. Λ. Ε. Λ. «Αλησμόνητες Πατρίδες» υπό την διεύθυνση της χοράρχη Δήμητρας Χρυσάκη, ενώ μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Στέλιου Ηλιούδη, χόρεψαν σμυρναίικους χορούς.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Ντενίση υπέγραψε τα βιβλία της «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη – Σαλονίκη», που πωλούνταν στο χώρο της εκδήλωσης από το βιβλιοπωλείο PROSPERUS, ενώ δίπλα υπήρχε η έκθεση φωτογραφιών από τις ομώνυμες θεατρικές παραστάσεις που επιμελήθηκε η κ. Ελένη Γκισάκη.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Η εκδήλωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που την παρακολούθησε μέχρι το τέλος της.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, η Χωρική αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Γαλλιού, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Ευάγγελος Αποστόλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης, ο αντιπρόεδρος, κ. Αριστείδης Καρτσαφλέκης, και μέλη του Δ.Σ. του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ο στρατηγός ε.α. κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, εκπρόσωποι των: ΜΕΣ Αβέρωφ «Ο Θετταλός», Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθιωτών Λάρισας «Οι Σελλοί του Ολύμπου», «Χορόκυκλος» κ.α.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γυναικών Ανάβρας Αγιάς για την παρασκευή του γλυκού κερασιού, τον κ. Αντώνη Μανωλίδη για το υπέροχο κρασί, τους χορηγούς της εκδήλωσης κ. Γεώργιο Χατζόπουλο («Χcopy»), κ. Ελένη Σαρακίνα (κοσμηματοπωλείο «Φαίδρα»), κ. Κωνσταντίνο και Γεώργιο Γουργιώτη («Δημιουργική Α.Ε.») , κ. Άκη Σαράντη («Sarantis Transport») και την Koukida desing.

Επίσης, τον διευθυντή του ξενοδοχείου «Imperial» κ. Βλούχο Νίκο για την υπέροχη φιλοξενία της κ. Μίμης Ντενίση.
Ειδική αναφορά και θερμές ευχαριστίες προς την κα Φιλιώ Κωστούλη, η οποία συνέβαλλε τα μέγιστα στην διοργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης.
Κείμενα εκδήλωσης: Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου.
Και τέλος, όλους εσάς που ήσασταν κοντά μας.