Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αλωνισμός κριθαριού στην χώρα μας.

Ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως «ΑΣ ΑΞΙΟΣ» από το Κιλκίς ανακοίνωσε την πρώτη «κλειστή» τιμή παραγωγού για το κριθάρι. Όπως ανέφερε ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει κριθάρι με τιμή της αγοράς μετρητοίς στα 18 λεπτά το κιλό ή ακόμα και με ανοιχτή τιμή πάντα για το συμφέρον του παραγωγού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν φέτος στην περιοχή μειωμένα στρέμματα με κριθάρι (περίπου -25%). Ο αλωνισμός είναι σε εξέλιξη και αναμένουμε να έχουμε φέτος μια μέτρια παραγωγή».

Ο Ευάγγελος Παναγιώτου, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα από την φετινή παραγωγή κριθαριού στα αλώνια. Πάντως αναμένουμε ότι θα έχουμε μειωμένη παραγωγή. Τα συμβόλαια ζυθοποιίας ξεκινάνε 20 λεπτά το κιλό».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, δήλωσε τα εξής: «Οι αποδόσεις φέτος είναι μειωμένες όπως το περιμέναμε. Τα στρέμματα καλλιέργειας είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Στα καλά χωράφια που είχαμε πέρσι 600 το στρέμμα απόδοση φέτος φτάσαμε να έχουμε 450 κιλά. Επίσης έχουμε πολλά χωράφια με χαμηλές αποδόσεις, 100 κιλά το στρέμμα, που δεν συμφέρει να γίνει αλωνισμός.

Στην περιοχή μας υπάρχουν, τόσο κτηνοτροφικά, όσο και βυνοποιήσιμα κριθάρια. Όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει που θα κυμανθεί η τιμή για τα κτηνοτροφικά. Στα βυνοποιήσιμα κριθάρια δίνουν 20 λεπτά το κιλό».

Σταύρος Παϊσιάδης - (agrotypos.gr)