Ξεκίνησε στις περισσότερες περιοχές της χώρας η συγκομιδή αμυγδάλων.

Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά υπάρχουν περσινά αποθέματα που θα καλύψουν την ζήτηση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πάντως στη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που φτάνει να γίνεται τριπλάσια.

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον», τόνισε ότι «ο συνεταιρισμός εφαρμόζει την πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς (από 32 δέντρα/στρέμμα της συμβατικής μεθόδου σε 145 δέντρα/στρέμμα). Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα, καθώς η ωρίμανση είναι ομοιογενής και οι καρποί συλλέγονται στην ώρα τους. Όλα τα δέντρα είναι αρδευόμενα. Επίσης διαθέτουμε σπαστήρα και ξηραντήριο. Η συγκομιδή στην πυκνή φύτευση θα ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου και γίνεται με μηχανικά μέσα.

Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού που τον Μάρτιο που τα αμύγδαλα είχαν μορφή καρπίδιου. Σε όλη την Λάρισα η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 70%. Αλλά και σε όσες περιοχές έχουν κανονική παραγωγή η αυξημένη υγρασία δημιούργησε φυτοπροστατευτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα.

Πάντως υπάρχουν αρκετά περσινά αποθέματα που μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή για τα περσινά αποθέματα κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ το κιλό (ψίχα), ενώ η τιμή λιανικής στον καταναλωτή φτάνει στα 24 ευρώ το κιλό. Βλέπουμε δηλαδή μια μεγάλη διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι».

Σταύρος Παϊσιάδης (agrotypos)