Την συνέχιση της κατάληψης για 3η εβδομάδα μέχρι και την Παρασκευή 23/02 αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας, που έγινε χθες Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.
Το πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης υπερψηφίστηκε από 129 φοιτητές και φοιτήτριες ιατρικής, υπήρξαν και 27 λευκά.
Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης αναφέρονται τα εξής:
Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές σε κάθε γωνία της χώρας που διαδήλωσαν για 6η συνεχόμενη εβδομάδα στα συλλαλητήρια των Φοιτητικών Συλλόγων κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο αλλά και οι κατά τόπους πορείες απέδειξαν πως «η ηχηρή μειοψηφία» όπως την αποκάλεσαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ήταν άλλη μία προσβλητική προσπάθεια φίμωσης του φοιτητικού κινήματος.
Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί για αυτό απαντά με συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή. Καταγγέλλουμε ξανά την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών μας. Η κρατική καταστολή δεν μας τρομοκρατεί αντιθέτως μας πεισμώνει! Η κυβέρνηση που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει “παράνομο” τον αγώνα και τους φοιτητές “εγκληματίες” και “ληστές” επειδή διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που στερεί όνειρα και δικαιώματα από τη νεολαία. Οι απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, για διαγραφές φοιτητών, η εργαλειοποίηση της εξεταστικής δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας.
Οι καταλήψεις σε εκατοντάδες πανεπιστημιακές σχολές συνεχίζονται όπως και η δικιά μας - ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο κτίριο Βιόπολις. Στην κατάληψη πραγματοποιήθηκαν δράσεις ποικίλου περιεχομένου με πολιτικές συζητήσεις και εκδηλώσεις, αλλά και δράσεις συλλογικοποίησης της ψυχαγωγίας και της διασκέδασής μας. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν και έναν εξωστρεφή χαρακτήρα, καθώς δείξαμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και συνομιλήσαμε με κόσμο στις λαϊκές και στο ΠΓΝΛ σχετικά με το νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων. Η επαφή μας με τον κόσμο έδειξε ότι το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από το σύνολο της κοινωνίας και όχι απλά την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μπορέσαμε, επίσης να αυτοδιαχειριστούμε ένα ολόκληρο κτίριο με συνεργασία και αλληλοβοήθεια. Απαντάμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση περί καταστροφών στις καταλήψεις, πως το βίωμά μας ήταν κάθε άλλο παρά αυτό.
Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού. Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που φωνάξαμε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε ολόκληρη τη χώρα, στην πανελλαδική απεργία, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από αυτό, στις 28 Φλεβάρη. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μην μετριέται η ανθρώπινη ζωή ως “κόστος”, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από την εγκληματική πολιτική του “πάμε κι όπου βγει” .
Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης είναι εμφανής σε όλα τα πεδία της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τη σταδιακή όξυνση της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας έχει ως μόνο στόχο να δίνεται περαιτέρω χώρος στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι τελευταίοι νόμοι, που έχουν ψηφιστεί, με κυριότερο παράδειγμα τον νόμο Γκαγκα οδηγούν σε πλήρη διάλυση το υποβαθμισμένο Ε.Σ.Υ. ! Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του Ε.Σ.Υ., η δυνατότητα για ιδιώτευση, η μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο Ε.Σ.Υ. και η θέσπιση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων έχουν ως μοναδικούς στόχους την άρνηση μόνιμων προσλήψεων αλλά και ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Άλλωστε η κυνική παραδοχή του υπουργού υγείας ότι με την εφαρμογή του νόμου θεσπίζεται "νόμιμο" φακελάκι δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι ακόμα πιο τραγική με τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε παθολογικές ειδικότητες να καλύπτονται με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού, στο οποίο συνεχώς αυξάνονται φαινόμενα εργασιακής εξουθένωσης.
Εμείς από μεριάς μας και ως φοιτητές/τριες ιατρικής οφείλουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας καθώς αποτελεί ουσιώδη κατάκτηση της κοινωνικής και ταξικής βάσης μέσα σε αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης του ανθρώπου. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να αγωνιστούμε δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, συμμετέχοντας ενεργά στην απεργία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. στις 22 Φλεβάρη, όπως κάναμε και στην μεγάλη 48ωρη απεργία του Νοεμβρίου, ώστε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας αλλά και για να εξασφαλίσουμε καλύτερες εργασιακές συνθήκες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Η κυβέρνηση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και της περαιτέρω ολίσθησης του κράτους δικαίου στη χώρα μας, συνεχίζει τις αντισυνταγματικές και παράνομες πρωτοβουλίες της και στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης έχοντας και την λευκή επιταγή από την κυβερνητική παράταξη.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, μετά την ανάρτηση του στο gov.gr, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στα ιδιωτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, βασική προϋπόθεση για την εγγραφή θα είναι να έχουν περάσει οι υποψήφιοι την ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΕΒΕ) του πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή τα κριτήρια είναι, ένα 9 και δίδακτρα και ξαφνικά σπουδάζεις ιατρική. Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισαβόνας που θα γίνει σύντομα. Σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών των μη κρατικών πανεπιστημίων, θα καθορίζονται από τις χώρες προέλευσης του εκάστοτε ιδρύματος και όχι από την ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Επιπλέον αναφέρεται ότι το 80% των διδασκόντων θα εργάζονται ως διδακτικό προσωπικό κατέχοντας ένα διδακτορικό, ενώ το υπόλοιπο 20% ούτε καν αυτό. Στο δημόσιο αντίθετα, γνωρίζουμε τι απαιτητικό βιογραφικό χρειάζεται.
Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει ως απόρροια και την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού και την αναζήτηση «αυτοχρηματοδότησης» των ιδρυμάτων μέσα από δίδακτρα, ανταποδοτική λειτουργία και κατάργηση της όποιας δωρεάν φοιτητικής μέριμνας αλλά και συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων που δεν θα ανταπεξέρχεται οικονομικά. Συγχωνεύσεις ήδη προβλέπονται για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ακόμα ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!
Η κυβέρνηση μάς οδηγεί στην δυστοπική πραγματικότητα της Αμερικής, οδηγώντας οικογένειες σε δάνεια και χρέη για τις σπουδές των παιδιών τους οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Είναι υποκριτικό επίσης, το ενδιαφέρον τους για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Αν τους ένοιαζε η φυγή νέων, θα αναβάθμιζαν τα δημόσια ΑΕΙ, θα καταργούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα αύξαναν ουσιαστικά την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, θα προσέφεραν δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο των σπουδών μας και θέσεις εργασίας στην χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε πως, στο άρθρο 16 του συντάγματος προβλέπεται ρητά πως η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, οι καθηγητές αποτελούν δημόσιους λειτουργούς και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. Ουδέποτε έχει καταδικαστεί η Ελλάδα για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου εξαιτίας απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, αντίθετα η χώρα μας καταδικάζεται από το ευρωκοινοβούλιο για απουσία κράτους δικαίου και ελευθερίας τύπου.
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων και τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται μπροστά τους, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας και τα πτυχία μας. Πτυχία που θα πάρουμε με κόπο και θυσίες.
Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος της διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω στον αγώνα. Είναι η στιγμή που πρέπει να ενωθούμε όλοι οι φοιτητές της χώρας και να ακουστούμε. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
● Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
● Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο.
● Κατάργηση της χρονικής πριμοδότησης για την υποβολή αιτήσεων ειδικότητας για τους αποφοίτους των ξένων ιατρικών. Προτεραιότητα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
● Αυστηρά κριτήρια για την αναγνώριση των πτυχίων ιατρικής από ξένες χώρες.
● Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της «Μπολόνια».
● Κατάργηση της εξίσωσης των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολλέγια!
● Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση!
● Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
● Το φοιτητικό κίνημα θα εξασφαλίσει σε συνεργασία με τους καθηγητές την ολοκλήρωση δια ζώσης της εξεταστικής περιόδου.
● Κατάργηση αντι-εκπαιδευτικών νόμων π.χ. νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και η ΕΒΕ.
● Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
· Κατάληψη του κτιρίου της ιατρικής στο Βιόπολις από Σάββατο 17/02 έως και Παρασκευή 23/02.
· Εκ νέου γενική συνέλευση την Παρασκευή.
· Εκ νέου σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατάληψης.
· Κάλεσμα στους αγρότες και στα εργατικά σωματεία για παν-κοινωνικό μέτωπο.
· Κλιμάκωση της δράσης σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου.
· Συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών στις 22/02.
· Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων στις 22/02.
· Συμμετοχή στην συγκέντρωση στο σημείο του εγκλήματος των Τεμπών μαζί με μαθητές και άλλους φορείς στις 24/02.
· Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 28/2