Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσάρεστο από τη συνήθεια και το «βόλεμα». Δεν υπάρχει τίποτα πιο ηττοπαθές, απ’ το να ακούς νέους ανθρώπους να γκρινιάζουν έμμεσα: «έλα μωρέ καλά είμαστε. Πάμε όμως να γίνουμε καλύτεροι…»

Κι όμως, στην εποχή της ασύγκριτης προόδου, των τεχνολογικών «θαυμάτων» και των «έξυπνων» πόλεων, δεν είμαστε καλά. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη, τόσο σε επίπεδο κουλτούρας, όσο και αποτελεσματικότητας. Ακούω από αρκετούς το επιχείρημα, ότι «ο τάδε ή ο δείνα «ασχολούνται» πολλά χρόνια με την
Τοπική Αυτοδιοίκηση και ξέρουν τα θέματα».

Όταν σχεδόν όλα πλέον κρίνονται από το αποτέλεσμα, το σημαντικό δεν είναι να μου πεις πόσα χρόνια «ασχολείται» κάποιος, αλλά τι παρήγαγε στο πεδίο όλα αυτά τα χρόνια, για να γίνει μία πόλη σύγχρονη. Ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα που φέρουν την υπογραφή του, και έκαναν ποιοτικότερη την καθημερινότητα του δημότη. Καλώς ή κακώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Δεν λέω, καλά τα ωραία λόγια και ο εύκολος δρόμος του «Όχι σε όλα και Ναι σε τίποτα», αλλά δεν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να βαδίσουμε τον δύσκολο δρόμο των ουσιαστικών λύσεων και των άμεσων αποτελεσμάτων…;

Ειδικά στην εποχή των ψηφιακών ταχυτήτων, όπου όλα μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα και ευκολότερα, το να βλέπεις πόλεις να παραμένουν στάσιμες και άτολμες, είναι πραγματικά στενάχωρο. Πόλεις που μπορούν να γίνουν πρότυπα ψηφιακής προόδου, υποδείγματα τουριστικής ανάπτυξης, κέντρα εμβληματικών επενδύσεων. Τα ψηφιακά «άλματα» που έγιναν μέσα σε λίγους μήνες στη χώρα, θα έπρεπε να αποτελέσουν την αφορμή για να εξασφαλίσει η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες της.

Δυστυχώς όμως, δυσκολευόμαστε πολύ να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και κυρίως δράσης. Φοβόμαστε να συγκρουστούμε με τον «κακό» μας εαυτό. Καλλιεργούμε ακόμη κουλτούρες ωχαδερφισμού και νοοτροπίες ενός μακρινού παρελθόντος.

Ακούω κάποιους να μιλάνε για την Λάρισα του 2023. Για την Λάρισα του 2030 θα μιλήσει κανείς; Για την Λάρισα του 2030 έπρεπε να δουλεύετε ήδη... Για την Λάρισα του χαμηλού τουριστικού στοιχείου, θα προτείνει κανείς; Είναι δυνατόν μία πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία, να έχει εδώ και δεκαετίες σχεδόν μηδαμινά ποσοστά τουρισμού; Ναι είναι αν και δεν θα έπρεπε, καθώς σε κάθε σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ήδη «τρέχουν» πολλές δράσεις με ίδιους πόρους των δήμων αλλά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για «πλούσιες» μορφές τουρισμού, που αφήνουν έσοδα στα ταμεία μίας πόλης.

Η Λάρισα έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένα σπουδαίο διαμεταφορικό κέντρο, που θα ενώνει το Βορρά με το Νότο. Πηγή μεγάλων επενδύσεων, εμπορίου, καινοτομίας, σπουδαίων αθλητικών γεγονότων, θρησκευτικού, αρχαιολογικού, αγροτικού, ιατρικού τουρισμού. Η Λάρισα δεν μπορεί να είναι μόνο οι «περιβόητες» πλατείες και ο ποιοτικός της καφές, αλλά η διασύνδεση των αρχαιολογικών της σημείων, ο καλλωπισμός και οι παρεμβάσεις στις περιφερειακές γειτονιές αρχικά και στη συνέχεια στο κέντρο της.

Η Λάρισα μπορεί να γίνει μία «Αυθεντική» πόλη, όπου οι νέες τεχνολογίες θα βρίσκονται στην υπηρεσία του δημότη σε κάθε γωνία, σε κάθε πλατεία, σε κάθε κεντρικό δρόμο. Μία\ πόλη με υψηλό επίπεδο οδοποιίας, καθαρή και «πράσινη», με λιγότερο μπετόν στις πλατείες της.

Μία πόλη με κανόνες που επιβάλλουν ορθή οδηγική συμπεριφορά, εκτεταμένη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα και επαρκείς χώρους στάθμευσης. Μία πόλη με οργανωμένο σώμα δημοτικής αστυνομίας, με σωστά εκπαιδευμένα στελέχη στην υπηρεσία του δημότη, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η Λάρισα μπορεί να γίνει μία «Έξυπνη» πόλη, με δράσεις που γεννούν κουλτούρα ανακύκλωσης και ορθής χρήσης του νερού από τον δημότη. Με «έξυπνο» φωτισμό στις γειτονιές και παροχή σε δημότες και επισκέπτες μιας σειράς από καθημερινές ψηφιακές ευκολίες, όπως παγκάκια με δημόσιο wi-fi, ψηφιακούς χάρτες της πόλης στις πλατείες, δέκτες στις πινακίδες ονομασίας των οδών με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι έτοιμες συνταγές μετριότητας, οι κομματικές «επετηρίδες» και τα πολιτικά «δαχτυλίδια» ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που απαιτούν σήμερα οι δημότες, είναι την ημέρα μετά τις εκλογές να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι άνθρωποι ικανοί και πρακτικοί, ανεξαρτήτου κομματικής ιδεολογίας για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις κρίσεις. Ας τους ακούσουμε…

Βάσος Καραμπίλιας

Δικηγόρος – Επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων