Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα θέματα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία για την Ε.Ε. καθώς και τη στάση της Τουρκίας, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:
«Η Γαλλία υπήρξε, παραδοσιακά, σταθερός σύμμαχος της χώρας μας, σε πολιτικό, διπλωματικό και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ μοιράζεται το ίδιο όραμα με την Ελλάδα, για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Ιστορικά, η συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας, στηρίχθηκε σε αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμό.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πάντα στήριζε και στηρίζει κάθε ενέργεια που ενδυναμώνει την ισχύ, την αποτρεπτική ικανότητα και τελικά τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Για το λόγο αυτό, υπερψηφίσαμε τη Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία, στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, επισημαίνοντας, παράλληλα, τα σημεία που θεωρήσαμε άξια περαιτέρω διευκρινίσεων.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, προκειμένου να αποδώσει τόσο η συγκεκριμένη Συμφωνία όσο και η παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να επιδιώκεται η εθνική συνεννόηση, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών για τη χώρα και τον κόσμο.
Το επαναλάμβανε συνεχώς η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, το τονίζει και σήμερα, στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, ότι η στάση του Πρωθυπουργού, υποβαθμίζει το ζωτικής σημασίας στοιχείο της εθνικής συνεννόησης, που για εμάς αποτελεί μονόδρομο.
Παρότι σωστή, ενταγμένη στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής απόφασης, η αποστολή στρατιωτικού υλικού πραγματοποιήθηκε, χωρίς να ενημερωθεί κανένας Πολιτικός Αρχηγός. Κοινός στόχος πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας ουσιαστικής και ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, που θα απαντά στις μείζονες προκλήσεις των καιρών.
Ο κόσμος μας αλλάζει. Ο τραγικός πόλεμος, στην καρδιά της Ευρώπης, με χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες, καταστροφές ολόκληρων πόλεων μεταβάλλει ριζικά τις ισχύουσες δομές του διεθνούς συστήματος.
Παρά το γεγονός ότι η αρχική αντίδραση της ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχτηκε αμήχανη, η Ευρώπη κατάφερε τελικά να εκφραστεί με κοινή φωνή, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα στάδια προς μια πραγματική ολοκλήρωση, αμυντική και πολιτική.
Δυστυχώς, ένα ακόμη δεδομένο, είναι ότι η γειτονική μας Τουρκία, συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι της σε «διπλό ταμπλό». Από τη μία πλευρά, πουλάει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στον κ. Πούτιν, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός διαμεσολαβητής» .
Η Ελλάδα, αντίθετα, από την πρώτη στιγμή, πήρε ξεκάθαρη θέση, καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή. Αυτό έπραξε και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, καθώς είναι διαχρονική η θέση μας ότι η απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας Ειρήνης, Ευημερίας και Συνεργασίας μεταξύ των λαών.
Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, η θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι σαφής. Θεωρούμε θετικό το όποιο βήμα συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που βιώνουμε διαρκώς.
Όμως τα βήματα οικοδόμησης αξιόπιστου διαλόγου έχουν ως προϋπόθεση να εγκαταλείψει οριστικά ο κ. Ερντογάν παράνομες και παράλογες θεωρίες, όπως αυτή της «γαλάζιας πατρίδας» ή της αποστρατικοποίησης των νησιών μας».