Στις 22-03-2022, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του 9ου Γυμνασίου Λάρισας  ενημέρωση σε μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στην υγεία από την Πνευμονολόγο και Επικουρική Επιμελήτρια της ΜΕΘ του ΠΓΝΛ, κ. Μπαρδάκα.

Η διάλεξη οργανώθηκε στο πλαίσιο της παρέμβασης με θέμα “Πρόληψη και Υγεία” και αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του σχολείου μας με φορείς της πόλης μας. Σκοπός της ήταν η ολοκληρωμένη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το κάπνισμα, καθώς η υιοθέτηση σωστών συνηθειών απαιτεί την κατάλληλη εκπαίδευση από νωρίς.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Βιολογίας και μετά τη διδασκαλία ενότητας σχετικής με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τον αντίκτυπο της χρήσης τους στον τρόπο ζωής, συνέθεσαν ερωτηματολόγιο με τις απορίες τους επί του θέματος, το οποίο γνωστοποιήθηκε στην προσκεκλημένη ομιλήτρια.  

Κατά την παρουσίαση έγινε σαφές ότι το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό) προκαλεί εξάρτηση και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τονίστηκε ότι η χρόνια αυτή νόσος με χαρακτήρα επιδημίας όπως χαρακτηρίζεται, μπορεί να αναστραφεί αλλά και να προληφθεί.

Επιπλέον, έγινε προσπάθεια να διαβιβαστούν μηνύματα σχετικά με τα θετικά πρότυπα ζωής που προωθούν την υγεία και την ευεξία.

Τέλος, οι μαθητές έχουν παρακινηθεί να επικοινωνήσουν άμεσα τα μηνύματα για την αποφυγή του καπνίσματος στους μαθητές των μικρότερων τάξεων μέσω της δημιουργίας φυλλαδίων και αφίσας.