Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, η διαδικτυακή εκδήλωση με τον τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον & Υγεία», που υλοποιήθηκε με την συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και συνεργατών. Η εκδήλωση διήρκησε 3 ώρες και την παρακολούθησαν δεκάδες συμμετέχοντες/ουσες.
Τις βασικές θεματικές ενότητες ανέπτυξαν οι κ.κ. Γριμάνης Κωστής, Δανάλη Ελένη, Καραούλη Βασιλική, Μυλωνέρος Θάνος και Τσαμπούκου-Σκαναβή Κων/να, ενώ σχόλια και παρατηρήσεις έκανε ο Κρίτωνας Αρσένης, Περιβαλλοντολόγος και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημητριάδης Δημήτρης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο των Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής, Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, τη Greenpeace Hellas και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας. Οι συμμετέχοντες/ουσες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις ομιλήτριες και τους ομιλητές να αναπτύσσουν με έγκυρο και τεκμηριωμένο τρόπο τις θεματικές του σεμιναρίου.
Η κ. Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υποστήριξε ότι η Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί σχεδόν κάθε διάσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας και η μόνη οριστική λύση φαίνεται να είναι η πρωτογενής πρόληψη. Η κ. Καραούλη, π. Διευθύντρια της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Ζωής στο Υπουργείο Υγείας, έδωσε μια συνολική εικόνα των απειλών για την υγεία από το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Μυλωνέρος, με εξειδίκευση σε θέματα Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε στη βιομηχανία της παγκοσμιοποίησης, στις πολυεθνικές εταιρείες και στο κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης ως βασικούς παράγοντες συμβολής στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Γριμάνης και η κ. Δανάλη, εκ μέρους της Greenpeace Hellas, έκαναν αναλυτική περιγραφή των τρόπων οργάνωσης και δράσης των πολιτών στο πεδίο της Κλιματικής Κρίσης. Καταλυτικοί παράγοντες επιτυχίας δράσεων αποτελούν η επιστημονική τεκμηρίωση, οι κοινές αξίες, η σαφής στόχευση και τα ξεκάθαρα αιτήματα όπως και η διαθεσιμότητα και η δέσμευση των εμπλεκομένων στον κοινό σκοπό.Ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο προστατεύουμε τη φύση, εξοικονομούμε πόρους και παράγουμε ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι η φροντίδα των Προστατευόμενων Περιοχών, η οριζόντια αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ’ όπως και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οικίες μπορεί να είναι εύκολοι και άμεσοι τρόποι δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είχε η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων - Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, ενώ την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο υπεύθυνος της Θεματικής Ενότητας 9: Πρόληψη και Αγωγή Υγείας, κ. Δημητριάδης Δημήτρης. Το διαδικτυακό πρόγραμμα «Μαθαίνουμε για την Υγεία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης)
E-mail: learning-city@larissa.gov.gr
Facebook: Larissa Learning City- Η Πόλη που Μαθαίνει