Με μια συναυλία αφιέρωμα στα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, το ερχόμενο Σάββατο, 12 Μαρτίου, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη των εκδηλώσεων Μουσικότροπο.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που στοχεύει σε μια ποικιλόμορφη μουσική προσέγγιση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συναυλίες καθώς και εργαστήρια με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτέχνες, που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες με αφορμή την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Μουσικότροπο.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήλωσε “ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος που βρίσκεται στη Λάρισα μαζί μας και θα συμμετάσχει στο Μουσικότροπο, ο Σωτήρης Ζησόπουλος, μαθητής του Ωδείου μας, (πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο ΔΩΛ με την Μάγδα Σακελλαρίδου, τον Stefan Laetu και θεωρητικά με τον Ιωάννη Τσανακά), ο οποίος ζει κι εργάζεται στη Γερμανία.

Στόχος μας είναι να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που θα κρατούν τα ταλέντα μας στην πόλη. Κι όταν για διάφορους λόγους δεν συμβαίνει αυτό, να δημιουργούμε τις συνθήκες να επιστρέφουν και να μοιράζονται μαζί μας λίγο από το ταλέντο τους.

Το ίδιο θα γίνει και με τον Γιώργο Σιοπούδη, επίσης βιολονίστα (αδελφό της καθηγήτριάς μας, εξαιρετικής πιανίστριας Ιωάννας Σιοπούδη), που ζει κι εργάζεται στη Ρώμη και θα συμπράξουν με το “QuartettOrfeo” του οποίου ο Γιώργος Σιοπούδης είναι ιδρυτικό μέλος.

Επίσης, μέλημά μας είναι να δημιουργούμε δράσεις υψηλού επιπέδου, αναβαθμίζοντας συνολικά το μουσικό επίπεδο της πόλης.

Μια τέτοια δράση, ένας τέτοιος θεσμός, είναι το Μουσικότροπο, που φτιάχνει γέφυρες, ανοίγει δρόμους από τη Λάρισα προς την Ευρώπη κι από την Ευρώπη προς τη Λάρισα. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Φαντάζεστε πόσο σημαντικό είναι, το μάστερ κλας που θα κάνει ο κ. Ζησόπουλος για τους μαθητές του Ωδείου μας κι όποιον άλλο ενδιαφέρεται; Πόσο πολύτιμη εμπειρία μπορεί να είναι για το μέλλον τους;

Αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει την πολιτιστική μας πολιτική. Και το Μουσικότροπο έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή, γιατί ενώνει, καινοτομεί, συνδυάζει, γιατί μας μαθαίνει να αντιλαμβανόμαστε τη μουσική αλλιώς, να ανακαλύπτουμε την εκπαιδευτική, τη θεραπευτική, την κοινωνική της δύναμη και ουσία, εκτός από την ψυχαγωγική που την έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, μετά από δυο χρόνια φόβου, ταλαιπωρίας και απωλειών.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. ξεπερνάει κάθε προσδοκία, ικανοποιεί κάθε επιθυμία, συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο, το κλασικό με το σύγχρονο, μέσα από τις συναυλίες του, αλλά και μέσα από τα πρωτότυπα εργαστήριά του, αναδεικνύοντας έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η αποδοχή, ο αποκλεισμός, η συμπερίληψη.

Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος για την κατανόησή τους από τη μουσική.

Εύχομαι οι Λαρισαίοι να απολαύσουν κάθε του στιγμή, να χαρούν κάθε του ιδέα, να θαυμάσουν νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, όπως και τους παλιούς και καταξιωμένους, όπως για παράδειγμα τη Μαρία Φαραντούρη που θα συμπράξει με το μουσικό σύνολο Ενωδεία και τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ με τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη. Μια ιστορική θα έλεγα συναυλία για τα μουσικά πράγματα της πόλης μας”.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σάπκα, ο δ/ντής του Ωδείου Απ. Αλεξίου, ο καθηγητής πιάνου Χρήστος Λενούτσος και ο Λαρισαίος βιολονίστας Σωτήρης Ζησόπουλος που ζει κι εργάζεται στη Γερμανία και θα είναι σολίστ στην εναρκτήρια συναυία του Φεστιβάλ Μουσικότροπο.

ertnews.gr