Σε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για την ανάγκη στήριξης των Λαρισαίων βαμβακοπαραγωγών με έμπρακτο τρόπο, αφού μεταξύ των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ειδικά φέτος, κινδυνεύουν να χάσουν και την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.

Στη δε ερώτησή της, η βουλευτής Λάρισας επισημαίνει τα εξής:

«Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, διαπιστώνουν πως φέτος οι αποδόσεις του βαμβακιού είναι από μέτριες έως απογοητευτικές, με αποτέλεσμα μεταξύ των υπολοίπων προβλημάτων να ελλοχεύει και ο κίνδυνος απώλειας της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος, καθώς οι παραγωγοί του κάμπου φοβούνται ότι δεν θα πιάσουν ακόμη και τη μέση ηρτημένη παραγωγή που αποτελεί προαπαιτούμενο για την Ενίσχυση.

Ειδικότερα και όπως πληροφορούμαστε, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία Φαρσάλων και στον Νομό Καρδίτσας, “ενώ κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα χωριά του Κιλελέρ, όπου η παραγωγή μπορεί ίσως να ξεπεράσει τα 300 κιλά’’, χωρίς αυτό ωστόσο να είναι και βέβαιο για το σύνολο των εκεί παραγωγών.

Σημειώνεται δε, πως η πλειονότητα των καλλιεργειών είναι όψιμη, αφού οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει φέτος, τουλάχιστον σε μία επανασπορά, ενώ κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός πως μπορεί μεν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των φυτειών, όχι ωστόσο χωρίς να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στο προϊόν, εξαιτίας του παρατεταμένου και έντονου ‘’θερμικού στρες’’.

Παράλληλα, τόσο παραγωγοί, όσο και γεωπόνοι εικάζουν ότι για το ανωτέρω πρόβλημα, ίσως να ευθύνεται μια πλειάδα παραγόντων, όπως οι προβληματικοί σπόροι, δεδομένου ότι “η σποροπαραγωγή πέρυσι –λόγω του Daniel– ήταν κακή’’, είτε τα μη γόνιμα πλέον χωράφια και πάλι εξαιτίας των περυσινών θεομηνιών, είτε οι διαδοχικές επανασπορές που απαιτήθηκαν πέρυσι και πάλι λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας καλούνται και πάλι να αντιμετωπίσουν πολλαπλά προβλήματα στην διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειάς τους, με επιπρόσθετο τον κίνδυνο να χαθεί φέτος και η Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και χωρίς βέβαια δική τους ευθύνη», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν:

«-Θα εισακούσει το αίτημα των βαμβακοκαλλιεργητών των παραπάνω περιοχών, για λήψη άμεσων αποφάσεων, που θα προσδιορίζουν χαμηλότερα τα όρια της ηρτημένης παραγωγής, προκειμένου να μη στερηθούν φέτος την τόσο απαραίτητη για το ήδη απομειωμένο εισόδημά τους Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος;

-Ποιες άλλες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο, από πολλαπλούς παράγοντες, εισόδημα των πληγέντων βαμβακοκαλλιεργητών της Λάρισας και της Θεσσαλίας ευρύτερα;».