Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία συμμετείχαν προσφυγικοί σύλλογοι του Νομού Λάρισας, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας τα εξής:
«Η Μικρασιατική Καταστροφή, μια πληγή αιμορραγούσα, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια, αποτελεί μία από τις θλιβερότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.
Προαιώνιες εστίες του Ελληνισμού από την αρχαιότητα ως το 1922, βάφτηκαν στο αίμα, παραδόθηκαν στην πυρά και οδηγήθηκαν στον πλήρη εξαφανισμό τους από τα πάτρια εδάφη.
Η καταστροφή της Σμύρνης που συνέβη μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά κυρίως στις χιλιάδες σφαγές αμάχων και αθώων πληθυσμών και κατά επέκταση στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ιωνική γη. Η ανθρώπινη ζωή μηδενίστηκε, η αξιοπρέπεια καταρρακώθηκε, ισοπεδώθηκε, αφανίστηκε.
Όμως, η μακραίωνη παράδοση της Μικράς Ασίας, συνεχίστηκε και αναγεννήθηκε, κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της καταστροφής της, αφού όσοι διασώθηκαν και ήρθαν μέσω του προσφυγικού κινήματος, στον ευρύτερο χώρο της κυρίως Ελλάδας, διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα της Μικρασιατικής παράδοσης και έδωσαν νέα πνοή με τη νοικοκυροσύνη τους, τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία τους, αποτελώντας φάρους δημιουργικότητας και πολιτισμού.
Η Λάρισα και ευρύτερα ο νομός μας, έγιναν ¨καταφύγιο ¨φιλοξενίας και αποτέλεσαν μια νέα πατρίδα καθώς υποδέχτηκαν και ενσωμάτωσαν εκατοντάδες ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.
Και αυτοί ακριβώς δίνουν το πιο δυνατό μήνυμα: μνημονεύουμε «τις αλησμόνητες πατρίδες», αναστοχαζόμαστε, αλλά και προχωράμε προς το μέλλον. Γιατί, οι επόμενες γενιές οφείλουν να μαθαίνουν από την Ιστορία, να θυμούνται από τις διηγήσεις και να κρίνουν αθώους και φταίχτες, όχι ανακυκλώνοντας το μίσος, αλλά αποτρέποντας την τραγική επανάληψη.
Την πρωτοβουλία για την ανάδειξη και καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας είχαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997. Η ημέρα αυτή, αποτελεί για όλους μας, θεσμικά και ανθρώπινα, μια ημέρα μνήμης και εθνικής περισυλλογής.
Αναλογιζόμενοι τη θηριωδία του 1922, είμαστε εδώ για να επιτελέσουμε το χρέος της σωστής διαχείρισης και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, διεκδικώντας από τη Διεθνή Κοινότητα την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την παραδοχή της εκ μέρους της Τουρκίας.
Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, για την ανάληψη πρωτοβουλιών διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και των εγκλημάτων των Τούρκων εις βάρος των λαών της Ημετέρας Ανατολής.
Στον αγώνα αυτό, καθοριστικός είναι ο ρόλος των Συλλόγων Μικρασιατών του νομού μας, δημιουργώντας όλοι μαζί, ένα αρραγές μέτωπο αγώνα και διεκδίκησης. »