Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκρέκα προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αδικαιολόγητη εξαίρεση πληγεισών περιοχών του ν. Λάρισας από το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο δε κείμενο της ερώτησής της, επισημαίνει τα εξής:

«Με την υπ’ αριθμ. 40013 - 22-05-2024 Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας, Εμπορίου& Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥΔΕ-ΒΕΚ), προκηρύχτηκε η Δράση «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Daniel ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων.

Αυτή η δράση θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς πόρους από το «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Β. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ:5.8 «Ενίσχυση των επιχειρήσεων για αύξηση της εξωστρέφειας στις εθνικές και διεθνείς αγορές», ενώ η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης με πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) θα ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα η Υπουργική Απόφαση εξειδικεύει, επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης θα είναι «επιχειρήσεις που την 05.09.2023 διέθεταν εγκατάσταση (έδρα ή παράρτημα) στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα IV της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης, καθώς και ενεργό ΚΑΔ (κύριο ή δευτερεύοντα) στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 5 της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης».

Ανατρέχοντας, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι το Παράρτημα IV της Αναλυτικής Πρόσκλησης της Δράσης διαπιστώνουν πως για αδιευκρίνιστους λόγους έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα των ωφελουμένων, περιοχές τόσο εντός Λάρισας, όπως η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Θωμάς, όσο και ευρύτερα στο νομό, όπως τα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας και το κυριολεκτικά ‘’πνιγμένο στις λάσπες’’ Κουλούρι, που αποδεδειγμένα πλήγηκαν από τις δίδυμες θεομηνίες Daniel&Elias, του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις των προαναφερθεισών περιοχών, αποδεδειγμένα, υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και χρήζουν κρατικής χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους σχεδίων, όπως ορθά αποφασίστηκε για τις υπόλοιπες περιοχές του ν. Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίας ευρύτερα.

Είναι πανθομολογούμενο ότι για να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων στον επιχειρηματικό κόσμο της Λάρισας, θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα στήριξης στην κατεύθυνση της αποκατάστασης, συνολικά και όχι με εξαιρέσεις που ‘’βγάζουν μάτι’’, του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της περιοχής, αλλά και επειδή η κυβέρνηση επιβάλλεται να συμπεριλάβει τη Νέα Σμύρνη, τον Άγιο Θωμά, το Κουλούρι και τα χωριά του πρώην Δήμου Κοιλάδας, στις οικονομικές δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεών τους, αφού η επιλεκτική εξαίρεσή τους εύλογα δημιουργεί εντυπώσεις για άνιση μεταχείρισή τους.

Δεδομένων όλων αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον Κώστα Σκρέκα:

«Με ποιο σκεπτικό εξαιρέθηκαν οι ανωτέρω περιοχές και οι επιχειρήσεις τους από την Δράση «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Daniel ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, καθώς και αν προτίθεται να την τροποποιήσει, αναπροσαρμόζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό της προς τα πάνω, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις των ως άνω περιοχών που –ελπίζουμε πως από ‘’λάθος’’- εξαιρέθηκαν;».