Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις στρατηγικής της κυβέρνησης, σε σχέση με την ενίσχυση ή όχι κομβικών νοσοκομειακών δομών, όπως εν προκειμένω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Λάρισας, επισημαίνοντας τα εξής:
«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα στις 4 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης έκανε λόγο για εκκίνηση μεγάλων έργων στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας (ΠΓΝΛ & ΓΝΛ), μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ενισχύσουν τη θέση της Λάρισας, ως ακόμη σημαντικότερου ιατρικού κόμβου και θα αποσυμφορήσουν τα επιβαρυμένα κεντρικότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και, βέβαια, της Αθήνας.
Ειδικά δε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισαςθα πρέπει να σημειωθεί πως «διαθέτει εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, για να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των περιστατικών της 5ης ΥΠΕ, ενώ έχει αλλάξει το χάρτη της Υγείας στην Επικράτεια, μειώνοντας δραστικά τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα κέντρα της χώρας. Ειδικότερα, τα Αιματολογικά και Ογκολογικά περιστατικά, βρίσκουν υψηλού επιπέδου θεραπευτική αντιμετώπιση κάτι που αντικατοπτρίζεται με την εμπιστοσύνη που έχουν εμπνεύσει στην κοινότητα αλλά και με τον αριθμό των χημειοθεραπειών που προσφέρουν στους ασθενείς. Ενδεικτικά, 100-120 ασθενείς λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία σε μία μονάδα που διαθέτει συνολικά 30 κρεβάτια».
Σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης των νοσοκομειακών δομών του ν. Λάρισας και ειδικά του ΠΓΝΛ, ερωτηματικά γεννά ο ευρύτερος σχεδιασμός και η ‘’κεντρική στρατηγική’’ του υπουργείου Υγείας, αφού όπως ενημερωθήκαμε από την, υπ’ αριθμ. 22591 και ημερομηνία 27/5/2024,απόφαση διαμαρτυρίας του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια αποφάσισε τη δόμηση ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν, μόλις, ογκολόγο(!), αντί της ουσιαστικής –και όχι μόνο επικοινωνιακής- περαιτέρω ενίσχυσης του ΠΓΝΛ, ως κέντρου αντιμετώπισης των νεοπλασιών.
Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, η συγκεκριμένη ‘’κίνηση’’,που σημειωτέον θα κοστίσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύπτει ένα γενικότερο έλλειμμα στρατηγικής από πλευράς αρμόδιου υπουργείου και 5ης ΥΠΕ, όταν το εξαιρετικά κομβικό, στην αντιμετώπιση ογκολογικών και
αιματολογικών νεοπλασιών, ΠΓΝΛ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και το εν λόγω κονδύλι θα μπορούσε να υποστηρίξει:
-την καθ’ ύψος επέκταση του ΠΓΝΛ, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών σε αξιοπρεπείς χώρους,
-τη βελτίωση των υποδομών στο νοσοκομειακό Φαρμακείο, το οποίο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση,
-τη δόμηση μίας Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που λείπει, ευρύτερα, από την 5η ΥΠΕ,
-και συνάμα η εν γένει, ως άνω, αναβάθμιση θα αποτελούσε πόλο έλξης για την στρατολόγηση νέων επιστημόνων και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού στην Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΛ.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το ΠΓΝΛ αποτελεί ένα 3βάθμιο Γενικό Νοσοκομείο, ένα αντιθέσει με το 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά παράλληλα αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα χώρων, προβλήματα εξουθένωσης του προσωπικού, προβλήματα χωροταξικής κατανομής της μονάδας στο αποπνικτικό ισόγειο του νοσοκομείου, όπως και πρόβλημα οριακής λειτουργίας του φαρμακείου, που το εμποδίζουν να αναπτύξει πλήρως την αντικαρκινική του δραστηριότητα», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
«-Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση δημιουργίας Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν, μόλις, ογκολόγο (!), αντί της ουσιαστικής –και όχι μόνο επικοινωνιακής- περαιτέρω ενίσχυσης του ΠΓΝΛ, ως κέντρου αντιμετώπισης των νεοπλασιών;
-Προτίθεται να προβεί στην εξεύρεση νέων πόρων για την αναβάθμιση του ΠΓΝΛ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς που πάσχουν από Αιματολογικά και Ογκολογικά νεοπλάσματα, στις κατευθύνσεις που προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του εν λόγω Νοσοκομείου;».