Επανέρχεται με ερώτησή της προς τον κ. Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την εκ νέου εγκατάλειψη και παροπλισμό των κινητών μονάδων υγείας στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας στο κείμενό της, τα εξής:

«Όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα έγκυρων τοπικών ΜΜΕ , αλλά και στελεχών της υγειας, μεγάλο είναι το πλήγμα που προκαλείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) της 5ης ΥΠΕ, από τον παροπλισμό τεσσάρων κινητών μονάδων υγείας, οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αποδεικνύοντας ‘’με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την κραυγαλέα απουσία πολιτικής βούλησης να λειτουργήσουν και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στη θεσσαλική ύπαιθρο’’.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω κινητές μονάδες που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το ‘’Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013’’, είναι στην ουσία αυτοκινούμενα ιατρεία που μπορούν και διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και διαγνωστικές εξετάσεις πολιτών που, είτε διαμένουν σε απομακρυσμένες-δυσπρόσιτες περιοχές, είτε παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως δύο μόνο από αυτές αξιοποιήθηκαν, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, στο πλαίσιο της καμπάνιας των εμβολιασμών, ενισχύοντας την ανοσία στις κατά τόπους κοινότητες.

Όπως, ωστόσο, επισημαίνεται, οι δύο μονάδες από τις κινητές μονάδες βρίσκονται πλέον παροπλισμένες έξω από τις εγκαταστάσεις της 5ης ΥΠΕ, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται ‘’σε χώρους των αποθηκών της 5ης ΥΠΕ στην παλιά Εθνική Οδό στο ύψος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες ανάμεσα σε εμπορεύματα, παλέτες και φορτηγά, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, προκειμένου να παραμείνουν λειτουργικές’’.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως και κατά το παρελθόν (Σεπτέμβριος 2019), μεγάλα ερωτηματικά δημιουργήθηκαν και από την τότε απόφαση του μόλις διορισμένου διοικητή της 5ης ΥΠΕ, για αναστολή της λειτουργίας των κινητών μονάδων υγείας και την εγκατάλειψη όλων των προγραμμάτων πρόληψης μέχρι το τέλος του 2019, με αποτέλεσμα να καταθέτω σχετική επίκαιρη ερώτηση (Αρ. πρωτ. 65-1/10/2019), η οποία απαντήθηκε στη Βουλή από τον κ. Κοντοζαμάνη στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως ‘’η Υγειονομική Περιφέρεια προχώρησε σε ενίσχυση των δύο Κινητών Μονάδων που κυκλοφορούν με μία γενική γιατρό στην κάθε μία και βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, ώστε να πάρουν άδεια όλες οι Κινητές Μονάδες’’.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι παρά τις κατά καιρούς και περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις διαδοχικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, οι κινητές μονάδες ΠΦΥ στη Θεσσαλία κάθε φορά ‘’για κάποιο λόγο δεν λειτουργούν’’, όταν ωστόσο οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας στη θεσσαλική ύπαιθρο και ιδίως στους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας παραμένουν αυξημένες.

Αλλά και επειδή η αναμφισβήτητη, όσο και αποδεδειγμένη προσφορά υπηρεσιών υγείας των κινητών μονάδων, στο πλαίσιο της ΠΦΥ, φαίνεται να μη λαμβάνεται υπόψη και να έρχεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε αντίθεση με τα ‘’έργα και τις ημέρες’’ τόσο της 5ης ΥΠΕ, όσο και διαδοχικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας.’’, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

«Αν η εγκατάλειψη των τεσσάρων κινητών μονάδων υγείας στη Θεσσαλία αποτελεί μέρος κάποιας ευρύτερης, όσο και αδιευκρίνιστης, κυβερνητικής ‘’στρατηγικής για την ΠΦΥ’’ στη Θεσσαλία; Αλλά και αν πάλι όχι, αν ο κ. Α. Γεωργιάδης προτίθεται να διαθέσει πόρους και προσωπικό, προκειμένου οι τέσσερεις κινητές μονάδες να καταστούν πλήρως λειτουργικές, επ’ ωφελεία των Θεσσαλών που διαβιούν σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές και σύμφωνα με τα όσα σχετικά το Σύνταγμα ορίζει;».