Στη πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας ανταποκρίθηκε αυτονόητα, με την ιδιότητα της μαχόμενης ποινικολόγου η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα οριζόντια –και συνεπώς άδικα- φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκης.

Η σύσκεψη των Λαρισαίων δικηγόρων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεών όλων των συναδέλφων τους που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας η Ευαγγελία Λιακούλη συμμετείχε σε ανάλογη διαδικασία στη Βουλή, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Βερβεσού, καθώς και των θεσμικών εκπροσωπήσεων του συνόλου σχεδόν των ελευθεροεπαγγελματιών της χώρας.

Όπως τόνισε η βουλευτής Λάρισας:

«Οι νέοι κυβερνητικοί φόροι έπεσαν σαν ‘’κεραυνός εν αιθρία’’ τόσο στους δικηγόρους, όσο και στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, δεδομένου ότι κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε καμία νύξη για κάτι τέτοιο, παριστάνοντας μάλιστα τον ‘’τιμητή’’ έναντι των πολιτικών αντιπάλων της. Να όμως που αποδεικνύεται ότι η νέα ‘’φορομπηχτική’’ επικείμενη πρωτοβουλία της, την φέρνει πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κατρούγκαλο που μέχρι πρόσφατα ‘’κατήγγελλε’’, από ό,τι τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ θα ήθελαν να πιστεύουν.

Σε κάθε περίπτωση και με τα νέα, οριζόντια, εξαιρετικά μικρής αποτελεσματικότητας, μέτρα του κ. Χατζηδάκη στόχος δεν είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες, αλλά οι μικρομεσαίοι μαχόμενοι –και ιδίως οι νέοι- δικηγόροι, τους οποίους η κυβέρνηση άδικα στοχοποιεί ως συλλήβδην οικονομικούς ‘’εγκληματίες’’. Προς τούτη την κατεύθυνση μάλιστα δεν διστάζει να καταφύγει στην πιο ακραία μορφή κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης, σε μια πρωτοφανή τακτική διάχυσης πολιτικής τοξικότητας που υποτίθεται ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, προσωπικά, ‘’εχθρεύεται’’.

Όλη αυτή η κατάσταση, βέβαια, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει τους νέους δικηγόρους σε έξοδο από το επάγγελμα, ενώ και οι παλαιότεροι δικηγόροι θα επιβαρυνθούν σημαντικά, σε συνθήκες ακραίων ανατιμήσεων και πληθωρισμού, για τα οποία βέβαια η ΝΔ, ουδόλως, νοιάζεται. Η ‘’ρητορεία’’ της κυβέρνησης περί φορολογικής ‘’δικαιοσύνης’’, δεν είναι τίποτα άλλο από μία ‘’φούσκα’’. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παρά τα τεράστια κρατικά έσοδα από τις ανατιμημένες υπηρεσίες και τα αγαθά, λόγω ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης ακόμη ψάχνει πόρους για να στηρίξει το αφήγημα της στιβαρής οικονομίας, αποτέλεσμα 4,5 ετών διαχείρισης της κυβέρνησής του, χωρίς να νοιάζεται για το πόσες ‘’απώλειες’’ αυτή η ‘’στρατηγική’’ θα έχει για μια σειρά επιστημόνων και επαγγελματιών, όπως οι δικηγόροι που πρώτα χτυπήθηκαν, διαδοχικά, από την οικονομική κρίση, μετά από τα μέτρα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τον κορωνοϊό και τώρα από τη ΝΔ…»