Εννιά μήνες μετά το πέρασμα του Daniel, που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι περιοχές γύρω από τη Λίμνη Κάρλα παραμένουν πλημμυρισμένες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά τις κακοκαιρίες εκτιμάται ότι 120.000 στρέμματα των παρακάρλιων περιοχών είναι ακόμη υπό κατάκλιση.

Σμήνη από σκνίπες και κουνούπια έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, η παρουσία των οποίων ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Ο φωτογραφικός φακός είναι αδιάψευστος μάρτυρας των συνθηκών που επικρατεί στα στάσιμα νερά.

Το meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Μάρτιο δορυφορικά δεδομένα από το πριν και το μετά της κακοκαιρίας στην περιοχή, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην λίμνη Κάρλα.

Οι πλημμύρες ξεκίνησαν από τις 6 Σεπτέμβρη του 2023 στην περιοχή, καθώς αυξανόταν η στάθμη του Πηνειού και των παραποτάμων του, φτάνοντας τα περίπου 110.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων δύο ημέρες μετά, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους στις 16 Σεπτεμβρίου, καταλαμβάνοντας μια περιοχή περίπου 190.000 στρεμμάτων, με τη λίμνη Κάρλα, μάλιστα, να ξεπερνά την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η έκταση της λίμνης πριν τις πλημμύρες, τον Αύγουστο του 2023 ανερχόταν περίπου στα 35.700 στρέμματα.