Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
Πρόκειται για την έκθεση - αφιέρωμα στην ιστορική μνήμη της πόλης Λάρισας που τόσο θόρυβο δημιούργησε, τόσο ιστορικό εκτόπισμα έχει αναπτύξει τους τρείς μήνες τώρα περίπου που λαμβάνει χώρα στην Δημοτική μας Πινακοθήκη.
Δε θα πρέπει να υπάρξουν σχολεία του νομού μας που να μην έχουν αυτή την εμπειρία της παρακολούθησης της σημαντικότατης αυτής έκθεσης από την οποίας περνάει – καθ’ομολογία των ιστορικών και φιλολόγων του τόπου μας και της περιοχής μας – ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και οι λαρισαικές - θεσσαλικές μορφές του κι η δυναμική συμβολή τους στην παιδεία και τη σταδιακή διαμόρφωση και ενίσχυση της νεοελληνικής εθνικής συνείδησης.
Την επίσκεψη διοργάνωσε η φιλόλογος του σχολείου κ. Μαρία Καραμπάτσα με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών κ. Βασιλικής Τσιγάρα, κ. Θανάση Καλαμπάκα και κ. Δημητρίου Νίκου του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης «Larissa mea Dulcissima» του διακεκριμένου ιατρού και ιστοριοδίφη κ. Νίκου Παπαθεοδώρου από την κ. Μαρία Παναγιώτου, εικαστικό με μεταπτυχιακές σπουδές και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΕΕΤΕ ) η οποία με εμπεριστατωμένο επιστημονικό λόγο παρουσίασε την πολύτιμη έκθεση.
Εξαιρετικά τιμητικό χαρακτήρισαν οι εκπαιδευτικοί το γεγονός της παρουσίας στο χώρο του ίδιου του κ. Παπαθεοδώρου, όπως και της αντιπροέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. ΄Αννυ Ψάρρα, τους οποίους και ευχαρίστησαν θερμά για την εξαιρετικά ζεστή υποδοχή και την κατατοπιστική ενημέρωσή τους, μεταφέροντας και τις ευχαριστίες του Δ/ντή του σχολείου κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.
Οι μαθητές που είχαν την ευκαιρία να δουν τόσο την προαναφερόμενη έκθεση, όσο και τους υπόλοιπους χώρους της Πινακοθήκης, με την πλούσια εντυπωσιακή μόνιμη έκθεση των μεγάλων ζωγράφων της συλλογής Κατσίγρα, αποκόμισαν ουσιαστικές εμπειρίες και γνώσεις, για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
«Η αυτογνωσία, η γνώση ειδικά της ιστορίας του τόπου μας, της εποχής των γονέων, των παππούδων και των άλλων προγόνων τους, είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο για ένα μέλλον ανοιχτών οριζόντων και μεγάλων προοπτικών» τόνισαν, τόσο οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, όσο και οι οικοδεσπότες.
Φαίνεται επίσης πως πολλές φορές οι πίνακες, τα μοναδικά αντικείμενα, οι σπάνιοι χάρτες, τα παλαίτυπα και παλαιά έγγραφα, τα χειρόγραφα, τα κειμήλια της τουρκοκρατίας μπορούν να μην είναι μόνον κάλεσμα στα μάτια, και τη σκέψη αλλά και ένα κάλεσμα στα βιώματα. Μετά την επιτυχημένη αυτή δράση, θα ακολουθήσει στο Μουσικό Σχολείο ουσιαστική αποτίμηση των κεκτημένων και της προστιθέμενης αξίας της επίσκεψης, καθώς και σύνδεση με σύγχρονα θέματα που εμφανίζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολικών τάξεων.