Εκτενή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη μορφή συζήτησης και όχι κλασσικών ερωτοαπαντήσεων, δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Στη συνέντευξη, που πήρε ο Παύλος Παπαδόπουλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει οριστικά ότι στις εκλογές του 2028 θα βρίσκεται στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για το δυστύχημα των Τεμπών αναφέρει ότι τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Τα επίμαχα σημεία έχουν ως εξής:
«Ξεπέρασε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε χρόνο παραµονής στην εξουσία. Τι άλλο αποµένει να επιτύχει; «∆εν κυνηγάω τα ρεκόρ, αλλά µερικές φορές η Ιστορία τα φέρνει έτσι ώστε οι δυνατότητες κάποιου πολιτικού να συναντιούνται µε τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπορεί σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία αυτά τα οποία πρέσβευα να µε καθιστούσαν περίπου αδιάφορο. Στη δεδοµένη συγκυρία, όµως, η πραγµατικότητα αποφάσισε διαφορετικά».
Τι πρέπει να κάνει ώστε οι άνεµοι να παραµείνουν ούριοι σε τρία χρόνια από σήµερα; «Πρέπει να συνεχίσω να κάνω αυτό που πιστεύω ότι κάνω καλά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει µεγάλα άλµατα εκσυγχρονισµού. Ο µεγαλύτερος κίνδυνος τη δεύτερη τετραετία είναι να χαλαρώσεις ή να θεωρήσεις ότι η δύσκολη δουλειά έχει γίνει».
Οταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης έλεγε ότι οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία αρκούν. Τώρα πάµε στα δώδεκα; Ζυγίζει την απάντησή του. ∆εν προτίθεται να φύγει, αλλά δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να ριζώσει στην εξουσία. «Αυτό που µε ενδιαφέρει είναι να κερδίσει η Ν.∆. τις εκλογές του 2027 και προφανώς θα είµαι επικεφαλής. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ζωή για µένα µετά την πολιτική, αρκεί να έχω την υγεία µου».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν στη Βουλή έως τα 85 του, το 2004. Ο Κυριάκος θα είναι έστω έως τα 75 του, το 2043; Θεωρεί ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. «Θα το απέκλεια ότι θα είµαι στην πολιτική σε 20 χρόνια. ∆εν έχω κανένα ενδιαφέρον να παραµείνω στην πολιτική όταν κλείσει ο κύκλος της πρωθυπουργίας µου».

«Θα πω όχι»

Μήπως αυτός ο κύκλος κλείσει πολύ σύντοµα; Μήπως σηκωθεί και φύγει ένα πρωί του φθινοπώρου; Το όνοµά του παίζει στην Ευρώπη για τη θέση του προέδρου της Κοµισιόν, αν δεν «περπατήσει» η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το αποκλείω». Μα αν του προταθεί; Θα την αρνηθεί; «Θα είναι τιµή για τη χώρα και για µένα, αλλά θα πω “όχι” ακόµη κι αν µου προταθεί. ∆εν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει µια σχέση εµπιστοσύνης µε τον ελληνικό λαό που δεν µου επιτρέπει να αποδεχθώ µια θέση πέρα από αυτή που ο λαός µε έταξε».

Για τα Τέμπη

Οι υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεµπών εξακολουθούν να παράγουν µάγµα αντιδράσεων, όσο κι αν στις περυσινές εθνικές εκλογές δεν καταγράφηκαν οι κραδασµοί που πολλοί προέβλεπαν. Αντί να ζεµατίσουν την κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι µαύρισαν την αντιπολίτευση. Σήµερα οι υποθέσεις εξακολουθούν να ερευνώνται από τη ∆ικαιοσύνη. Ο σεβασµός στις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης είναι επιβεβληµένος, όσο και αν ελάχιστοι έχουν τυφλή εµπιστοσύνη στη δέσµευση της ∆ικαιοσύνης να παραµένει τυφλή.
«Η ανεξάρτητη ∆ικαιοσύνη είναι η µόνη η οποία µπορεί ν’ αναδείξει την αλήθεια σε τέτοιες υποθέσεις», υπογραµµίζει ο Μητσοτάκης. «Μακριά από κόµµατα ή άλλες σκοπιµότητες. Μπορώ, µάλιστα, να πω ότι κινείται πολύ γρήγορα αν αναλογιστούµε ότι η σχετική διαδικασία για το Μάτι ξεπέρασε τα έξι χρόνια. Καθώς, λοιπόν, ο σχετικός διάλογος έχει εξαντληθεί, το µόνο που θα επαναλάµβανα είναι να σταθούµε ψύχραιµα, υπεύθυνα και σε απόσταση από ιστορίες συνωµοσίας, περιµένοντας την κρίση της ∆ικαιοσύνης και µόνο».

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr