Ενα νέο επιχειρηματικό σχήμα δημιουργείται στον κλάδο επεξεργασίας ξύλου και θα προσπαθήσει να “αναστήσει” την βιομηχανική μονάδα της πάλαι ποτέ κραταιάς, πτωχευμένης σήμερα, Shelman, στην Κομοτηνή.

Στο σχήμα συμμετέχουν η θεσσαλική βιομηχανία ξύλου Alpha Wood, πρώην ιδιοκτήτρια ολόκληρης της Shelman, και η οικογένεια Τακά, που ήλεγχε παλαιότερα, την επίσης πτωχευμένη, βιομηχανία ξύλου “Βαλκανεξπόρτ” και την εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων “Μπαρμπα-Στάθης”.

Οι δύο εταίροι του νέου σχήματος αγόρασαν από κοινού σε πλειστηριασμό το εναπομείναν προς ρευστοποίηση δεύτερο βιομηχανικό συγκρότημα της Shelman (το πρώτο είχε πουληθεί προ έτους ως οικοπεδική έκταση σε εταιρεία του Δημ. Μελισσανίδη).

Ετσι η οικογένεια Τακά επιστρέφει στον γνώριμο γι αυτήν κλάδο, ενώ η Alpha Wood παίρνει πίσω το καλύτερο “κομμάτι” της πρώην θυγατρικής της.

Επισημαίνεται ότι η Λαρισινή επιχείρηση, που ελέγχεται από την οικογένεια Αδαμόπουλου, είχε εξαγοράσει το 2010 την Shelman από τους τότε ιδιοκτήτες της (οικογένεια Ηλιάδη). Δεν κατόρθωσε όμως να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση και τη χρεοκοπία της. Τώρα παίρνει μία άτυπη “ρεβάνς”, ανακτώντας το άμεσα αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο της πτωχευμένης  εταιρείας.

Στο deal  αυτό η οικογένεια Τακά εκπροσωπείται από τον Δημήτρη Τακά, ο οποίος έχει διαγράψει σημαντική επιχειρηματική πορεία, ως επικεφαλής και μέτοχος μειοψηφίας σε πολλές εταιρείες, με έμφαση στον κλάδο τροφίμων. Eίναι πρόεδρος ΔΣ της ελαιουργίας “Μινέρβα” που ανήκει στο επενδυτικό fund Diorama του Δημ. Δασκαλόπουλου (πρώην ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ), της Καρδιτσιώτικης Damavand (εταιρία επεξεργασία τομάτας και φρούτων), της INTECO (land development) και μέλος  της Pelopac (Mediterranean Food Specialties), της KTG (Sun Energy) κλπ. Εχει διατελέσει επίσης πρόεδρος και CEO στις εταιρείες “Μπάρμπα Στάθης” (κατεψυγμένα τρόφιμα),  “Αλεσις” (κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης) και Greenfood (φρέσκα λαχανικά – σαλάτες).

Η Alpha Wood  και ο Δημ. Τακάς κατέβαλαν συνολικά 5,77 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία (οικόπεδα, κτίσματα, παραγωγικό εξοπλισμό) του βιομηχανικού συγκροτήματος στη Μαρώνεια Κομοτηνής, το οποίο θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία.

Θα εισφέρουν πρόσθετα κεφάλαια για εκσυγχρονισμό  εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την παραγωγή νέων προϊόντων.

 Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους όρους εκποίησης του συγκροτήματος, οι νέοι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να λειτουργήσουν το εργοστάσιο τουλάχιστον για μια τριετία.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από sofokleousin.gr)