Έληξε με επιτυχία η ημερήσια εκδήλωση της 8ης Γιορτής Ελιάς στους Γόννους, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί, 6 Νοέμβρη 2022, στο παλαιό Δημοτικό σχολείο. 

Μετά τον αγιασμό από τους ιερείς του χωριού μας πατέρες, Ιωάννη Τζίτζιο – εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Λάρισας – και Γεώργιο Μπουρδούβαλη, χαιρέτησαν την εκδήλωση οι Γιώργος Μανώλης – δήμαρχος Δ. Τεμπών, Απόστολος Μπίλης – αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές – περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας – βουλευτές Ν.Δ., Λίτσα Λιακούλη – βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αλέξανδρος Παπαχατζής – εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης, Κώστας Κολλάτος και Μαρία Κωστή – δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Τεμπών.
Εκτός των παραπάνω χαιρετισμούς για την επιτυχία στην εκδήλωση έστειλαν οι βουλευτές, Στέλλα Μπίζιου της Ν.Δ. και Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησαν εισηγήσεις με τα παρακάτω θέματα :

-«Η καλλιέργεια της ελιάς – Προβλήματα και προοπτικές. Πως από συμπληρωματική δραστηριότητα θα γίνει επαγγελματική δράση» από τον Δρ. Χρήστο Τσαντήλα – τακτικό ερευνητή, τ. Δ/ντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, ο οποίος κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε ότι: «Χρειάζεται άμεσα απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Δ. Τεμπών ότι πρέπει να καθίσουμε και να ασχοληθούμε με την ελιά σοβαρά. Πως μπορεί να γίνει αυτό : Αφού πάρουμε την απόφαση σαν Δ.Σ. να πάμε στον Περιφερειάρχη και να πούμε ότι εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ελιά και θέλουμε τη βοήθειά σου. Μετά θα πάμε στους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο και θα τους ζητήσουμε να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν την περιοχή. Μετά από αυτό αρχίζει το πιο λεπτομερές και πιο δύσκολο από τεχνοκρατική πλευρά κομμάτι. Πρέπει μια ομάδα εργασίας – χωρίς αμοιβή – να καθίσουν και να πουν το περιεχόμενο μιας μελέτης που πρέπει να γίνει, η οποία θα απαντάει σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περιοχή. Όταν αυτό το ετοιμάσουμε είμαστε έτοιμοι με ένα φάκελο κάτω απ’ τη μασχάλη μας να πάμε στους αρμόδιους φορείς, Περιφέρεια – Υπουργείο – Βουλή – Ε.Ε. – και να πούμε ότι είμαστε εδώ για αυτό που τόσο πολύ χρειάζεται η περιοχή μας».

-«Από το διάστημα στο χωράφι – Μπορούν τα δορυφορικά δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη να φανούν χρήσιμα στην καλλιέργεια της ελιάς;» από τον Ηλία Τσούμα, συνεργαζόμενο ερευνητή επιχειρησιακής μονάδας BEYOND, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Απ’ όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε η ανάγκη της ενεργότερης συμμετοχής των ελαιοπαραγωγών, η συνεργασία και η δημιουργία συνεταιρισμού ή ομάδας παραγωγών ελιάς, ενώ ο δήμαρχος επανέλαβε την πρόταση που έκανε το 2019, αλλά και τη θέληση δημιουργίας ενός μουσείου ελιάς και λαδιού με ένταξη του έργου σε κάποια από τα τρέχοντα προγράμματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε ένα δρώμενο – χορευτικό από τα παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου – Λαογραφικού Μουσείου Γόννων, υπό την καθοδήγηση της γυμνάστριας, Βάσως Κουκουθάκη με θέμα την ελιά, ενώ στο διάδρομο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για την ελιά της περιοχής από το Λαογραφικό Μουσείο.
Ενεργή ήταν και η συμμετοχή του γυναικείου συνεταιρισμού Γόννων «Αντιγονίδες» καθώς και της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας, με πλούσια εδέσματα, βασισμένα στην ελιά και το λάδι.

Παραβρέθηκαν δε, εκτός των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν : ο περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Τσακνάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τεμπών, Δημήτριος Μαϊμάρης, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Σίμος, Θανάσης Βλάχος και Γιώργος Ντόντος, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ Γιώργος Νικολάου, ο πρόεδρος της κοινότητας Γόννων Γιώργος Μπανιώρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθαν. Καραναστάσης, Νίκος Μητσογιάννης και Γιάννης Κοντογιάννης, εκπρόσωποι Μαζικών Φορέων και Συνεταιρισμών.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κοινοτική σύμβουλος, Ιωσηφίνα Δημερά-Ντόντου.

perataria.gr