Η κληρονομιά και η ζωή του μεγάλου Ιπποκράτη, θα ζωντανέψει στην Λάρισα μέσω της τεχνολογίας του Projection Mapping, η οποία θα παρουσιάσει στο κοινό μια σύγχρονη και διαδραστική αφήγηση της ιστορίας του.
Μέσω της προβολής στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής, οι επισκέπτες θα μπορούν να “ταξιδέψουν” στον χρόνο, να γνωρίσουν τις σπουδαίες στιγμές της ζωής του Ιπποκράτη, καθώς και την αξία του “Ιπποκράτη του Θεραπευτή: Από την Αρχαιότητα στον 21ο Αιώνα”.
Για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου για το projection mapping “Ιπποκράτης η Αέναη Επιστροφή” αλλά και τη σχετική εφαρμογή «EUCRASIA» που θα μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στο κινητό τους, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και ον σχεδιαστή διαδραστικών εφαρμογών Θεόδωρο Ράντο” και τη σχετική εφαρμογή «EUCRASIA» που θα μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στο κινητό τους, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα και ο σχεδιαστής διαδραστικών εφαρμογών Θεόδ. Ράντος
Όπως ανέφερε ο κ. Σάπκας “εδώ και 7 χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ανάδειξη της σχέσης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη, αλλά και τη διάχυση του λόγου και των αρχών του στο ευρύ κοινό, αναθέτουμε σε καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και βεληνεκούς την παραγωγή πρωτότυπων έργων τέχνης με σχετικό περιεχόμενο.
Έτσι, έχουμε παρουσιάσει δημιουργίες όπως του συνθέτη Γιάννου Αιόλου και του εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου, με τη χορωδία της ΕΡΤ, “Αιώνιο Σώμα”, του συνθέτη Ευριπίδη Μπέκου με τη Συμφωνική μας Ορχήστρα και σολίστες, “Όμνυμι”, του χορογράφου Γκες Μίχοφ με τον Εμίλ Ιορντάνοφ (πρώτος χορευτής της Εθνικής Όπερας της Σόφιας και τη Μαρίνα Ποπόβα πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου Arabesque της Σόφιας) με τη συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου την παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου, “…και η ψυχή κινείται”, το πολυθέαμα «Περί Ανέμων» από το ΣΜουΘ, του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή “Νάματα και Ιάματα με την InDONNAtiόn, τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας και τη Μυρσίνη Μαργαρίτη, το ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Μάντη «Αντιμετωπίζοντας τις επιδημίες από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως καταλαβαίνετε, η παρακαταθήκη που δημιουργείται είναι τεράστια. Το αποτύπωμα της Λάρισας στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό, όπως και στον επιστημονικό, χάρτη, μεγαλώνει. Από την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, μόνο οφέλη προκύπτουν, για την πόλη, τους πολίτες, τη χώρα, την τέχνη.
Φέτος, παρουσιάζουμε το Projection Mapping “Ιπποκράτης ο θεραπευτής” – Από την αρχαιότητα στον 21ο αιώνα, του Θοδωρή Ράντου, που θα προβληθεί στο κτήριο της Ιατρικής – Κατσίγρα. Το projection mapping είναι μια μορφή video τέχνης, που διαφέρει από την κλασική προβολή εικόνας πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια.
Εφαρμογές του projection mapping γίνονται σε συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις όπου παίζουν το ρόλο σκηνικού, σε προωθήσεις προϊόντων στον χώρο της μόδας και όχι μόνο, σε εκθέσεις ως αυτόνομες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις αλλά και στον χώρο της εκπαίδευσης.
Αυτή τη στιγμή το projection mapping είναι στην κορυφή στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό σύμπαν, είναι το ζητούμενο σε μουσεία, φεστιβάλ, εμβληματικά κτήρια κλπ. Είμαστε τυχεροί που το δικό μας έργο δημιουργούν ο Θοδωρής Ράντος και η ομάδα του, όχι μόνο γιατί είναι Λαρισαίοι, αλλά γιατί σε ένα σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα καλλιτεχνικό – τεχνολογικό είδος, είναι πολύ ψηλά με συμμετοχή σε μεγάλα projects στη χώρα και το εξωτερικό, στον μαγικό κόσμο της εικόνας σε διαφορετικές μορφές”.
Ο κ. Ράντος παρουσίασε μεταξύ άλλων και την εφαρμογή Eucrasia, μέσω της οποίας οι Λαρισαίοι, οι επισκέπτες της Λάρισας κι οποιοσδήποτε οπουδήποτε θα μπορεί να βλέπει τον Ιπποκράτη, να ακούει και να μαθαίνει την ιστορία του.