Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Βαδίζουμε προς τα μέσα του Απρίλη, την καρδιά της άνοιξης.

Έστησ' ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη,
κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκειά της ώρα,
και μες στη σκιά που φούντωσε και κλει δροσιές και μόσχους
ανάκουστος κιλαϊδισμός και λιποθυμισμένος. 

1-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Η προδομένη» της συγγραφέως Κίρα Κας. Η μετάφραση ανήκει στην Πηνελόπη Τριαδά.

«Η προδομένη» και το προηγούμενο «Η λογοδοσμένη» αποτελούν τα δύο μέρη μιας παραμυθένιας και royal ιστορίας με βασιλιάδες, εντυπωσιακούς χορούς, ίντριγκες και ανατροπές. Είναι μία διλογία που διαβάζεται απνευστί.

Η Χόλις, μετανάστρια πια στο διπλανό κρατίδιο της Ισόλτης, προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα κομμάτια της καρδιάς από την τραγωδία και την απώλεια που υπέστη σε μια προσπάθεια να σταθεί αντάξια στο πλευρό της οικογένειας του Σίλας και την ανατροπή του τύραννου Κουίντεν.

Περίληψη: Μπορείς να ακολουθήσεις την καρδιά σου όταν έχει ήδη ραγίσει; Αφού το έσκασε από την Κορόα και άφησε την ανάμνηση του αγαπημένου της Σίλας πίσω της, η Χόλις πασχίζει να προσαρμοστεί στη ζωή στην Ισόλτη.

Η αγάπη της οικογένειας Ιστόφ είναι βάλσαμο για το τσακισμένο της πνεύμα, αν και ο Ίταν, ένας γοητευτικός ξάδελφος που τρέφει βαθιά αντιπάθεια για τους Κοροανούς, απειλεί να διαταράξει την εύθραυστη γαλήνη που έχει βρει.

Ενώ οι εντάσεις στο σπίτι αυξάνονται, ο φόβος στο βασίλειο της Ισόλτης κορυφώνεται. Ίσως οι Ιστόφ να έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν έναν τυραννικό βασιλιά, αλλά μόνο με τη βοήθεια της Χόλις. Μπορεί ένα κορίτσι που τα έχει χάσει όλα να αφήσει τη μοίρα της υιοθετημένης της πατρίδας στις κρυφές επιθυμίες της καρδιάς της;

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Η προδομένη

Συγγραφέας: Κίρα Κας

ISBN: 978-618-01-4544-1

Αρ. σελίδων: 312

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

2-Από τις Εκδόσεις Πηγή κυκλοφορεί το βιβλίο «Το κάλεσμα της Μοίρας», το τελευταίο βιβλίο της σειράς Ο Θησαυρός της Δαμασκού της συγγραφέως Δανάης Ιμπραχήμ.

Οι περιπέτειες και το φινάλε της ιστορίας των Ααζίν, Αστέριου και Σπανού στη μεσαιωνική Συρία το 674 μ.Χ. για την εύρεση ενός θησαυρού. Ώρα για τη μοίρα να έχει την τελευταία λέξη. Σχέσεις θα δοκιμαστούν, έρωτες θα σβήσουν κι όνειρα θα λεηλατηθούν σε μαγικό κυριολεκτικά φόντο.

Φαντασία, ανατροπές, αποκαλύψεις, λεπτομερείς περιγραφές, δράση και ρομαντισμός σε γρήγορους ρυθμούς που ρουφούν τον αναγνώστη στη δίνη τους. Η συγκίνηση πήγαινε χέρι-χέρι με τον ρεαλισμό.

Θεότητες, βάσανα και συγκρούσεις με εσωτερικούς δαίμονες. Λάτρεψα την ωρίμανση των χαρακτήρων, την εξέλιξής τους και τον χώρο που έδωσαν σε αναθεωρήσεις. Η αποστολή που τους ένωσε μετουσιώθηκε σε μια βαθιά φιλία.

Περίληψη: «Η µοίρα, λοιπόν, είναι ανώτερη όλων µας». «Και κανείς δεν µπορεί να αγνοήσει το κάλεσµά της»

Ένας στρατιώτης που δεν πίστευε στη µαγεία. Μία σουλτάνα που δεν πίστευε στον έρωτα.

Ένας ταπεινός υπήκοος που δεν πίστευε σε κάτι καλύτερο. Τρεις πληγωµένες ψυχές, οι δρόµοι των οποίων ενώθηκαν για έναν ιερό σκοπό. Μία περιπέτεια που τελειωµό δεν έχει. Πάλεψαν µε θεούς και δαίµονες, ονειρεύτηκαν στην έρηµο, µα το τέλος του ταξιδιού δεν είναι στο χέρι τους. Πρέπει να βασιστούν στην εύνοια της µοίρας.

Ποιος όµως θα καταφέρει να την αποκτήσει; Τρεις αδύναµοι θνητοί; Ένας χαλίφης έτοιµος να ξεκινήσει έναν αιµατηρόπόλεµο; Ξεχασµένοι θεοί που διψούν για εκδίκηση;

Όλα τα πιόνια έχουν πάρει τη θέση τους στη σκακιέρα. Ο µεγάλος παίχτης είναι έτοιµος να ξεκινήσει την παρτίδα. Άραγε ποιος θα είναι ο νικητής;

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Το κάλεσμα της Μοίρας

Συγγραφέας: Δανάη Ιμπραχήμ

ISBN: 978-960-626-560-0

Αρ. σελίδων: 498

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πηγή

3-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο «Στενές επαφές με έναν τυραννόσαυρο» της σειράς Ταξίδι στο Χρόνο του συγγραφέα Τζερόνιμο Στίλτον. Η μετάφραση ανήκει στην Ελένη Τουλούπη.

Μια αινιγματική επιστολή οδηγεί τον Τζερόνιμο σ’ έναν κάδο σκουπιδιών κι από εκεί στο εργαστήριο του καθηγητή Βολτ. Ο καθηγητής έχει δημιουργήσει τον Ποντικοναυτίλο, μια μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο.

Ο μικρός μας ήρωας θα βρεθεί στην Κρητιδική περίοδο για να ανακαλύψει το λόγο που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Θα πετάξουμε μαζί με τον Στίλτον στην πλάτης ενός ραμφόρρυγχου, θα μας κυνηγήσει ένας τυραννόσαυρος κι άλλες πολλές περιπέτειες που θα τις ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου.

Περίληψη: ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΜΠΕΡΙΟΥ ΒΟΛΤ! ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ, ΘΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΑ! ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ ΕΓΩ, Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ.

Έχει τύχει να σας κυνηγάει ένας τυραννόσαυρος Ρεξ; Να φάτε ομελέτα από προϊστορικά αυγά; Να πετάει πάνω από το κεφάλι σας ένας Κουετζαλκοάτλ, το μεγαλύτερο ιπτάμενο πλάσμα όλων των εποχών; Ε, εμένα μου έχει τύχει!

Ξεκίνησα για ένα ταξίδι στον χρόνο με τον Ποντικοναυτίλο, την καταπληκτική μηχανή του καθηγητή Βολτ, και ξαφνικά βρέθηκα στην Προϊστορία προσπαθώντας να ανακαλύψω γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι… Μα τους χίλιους ξεπουπουλιασμένους πτερόσαυρους, έζησα μία από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες της ζωής μου!

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Στενές επαφές με έναν τυραννόσαυρο

Συγγραφέας: Τζερόνιμο Στίλτον

ISBN: 978-960-04-4925-9

Αρ. σελίδων: 128

Έτος έκδοσης: 2018

Εκδόσεις: Κέδρος

4-Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Τζέρι» του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ.

Ο Κορτώ φανερώνει λατρεία για ένα πλάσμα φτιαγμένο μόνο από καλοσύνη, αφοσίωση, αγάπη. Πρόκειται για μια ευτυχισμένη συνύπαρξη και μια μικρή, απλή μελέτη της σχέσης των ανθρώπων με τους σκύλους.

Για τα αδέσποτα -αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό το μάθημα παιδείας και ζωής- και με την αγάπη που μπορούν να προσφέρουν.

Περίληψη: Τζέρι, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Γιατί μπήκες στη ζωή μας και τη μεταμόρφωσες. Σαν όλα τα σκυλιά, είσαι μια ανεξάντλητη μηχανή χαράς, κι η απλή σου ευτυχία, η ευγνωμοσύνη για το κάθε μας χάδι, η αστείρευτη, ανόθευτη αγάπη σου είναι ένα καθημερινό μάθημα – το δώρο μιας καθαρής καρδιάς.

Κι έτσι, Τζεράκι, αυτό το βιβλίο είναι δικό σου, κι ας μην το διαβάσεις. Γιατί όποιος αγαπάει, υμνεί. Όποιος αγαπάει, λέει ιστορίες του αγαπημένου. Αν είχαμε όλοι την ψυχή σου, ο κόσμος θα ’ταν Παράδεισος.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Τζέρι

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

ISBN: 9786180704648

Αρ. σελίδων: 128

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Πατάκη

5-Από τις Εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο κακός σπόρος» του συγγραφέα Τζόρι Τζον. Η μετάφραση ανήκει στην Αλίκη Καρυωτάκη. Η εικονογράφηση είναι του Πιτ Όσγουολτ.

Ένας ηλιόσπορος με άσχημη συμπεριφορά, επαλειμμένα ψέματα, έλλειψη τρόπων και υγιεινής αλλά και με γνωρίσματα τραμπουκισμού αναστατώνει και τρομοκρατεί τους γύρω του. Μέχρι που μαθαίνουμε για την τραυματική του εμπειρία που τον οδήγησε σ’ αυτόν τον κακό τρόπο συμπεριφοράς αλλά και την ειλικρινή του διάθεση να αλλάξει.

Είναι εφικτό να αλλάξει κάποιος συμπεριφορά; Κι όμως, θα πω… πως ναι, μπορεί να αλλάξει αρκεί να το θέλει συνειδητά. Η προσωπική μας αλλαγή είναι μια βουτιά στον εσωτερικό ψυχισμό μας. Ένα φως που φέγγει στην άβυσσο της ψυχής μας.

Κι όσο πιο βαθιά φτάσουμε, τόσες περισσότερες αλήθειες θα φέρουμε στην επιφάνεια. Η αλλαγή έρχεται μετά από μακρά και επίπονη ψυχική διαδικασία, αν μετά την συνειδητοποίηση ακολουθήσει η επιμονή και η θέληση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας.

Περίληψη: Είναι ένας κακός σπόρος. Πολύυυυ κακός. Πόσο κακός; Αλήθεια θέλετε να µάθετε; Λέει ψέµατα χωρίς λόγο. ∆εν περιµένει ποτέ στην ουρά. Ποτέ δεν πλένει τα χέρια του και τα πόδια του. Και κάνει κι ένα σωρό άλλα κακά πράγµατα. Τι γίνεται όµως όταν ένας κακός σπόρος αποφασίσει ότι δεν θέλει πια να είναι κακός; Μπορεί ν’ αλλάξει την κακή του συμπεριφορά;

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ο κακός σπόρος

Συγγραφέας: Τζόρι Τζον

ISBN: 978-960-567-256-0

Αρ. σελίδων: 40

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Διάπλαση

6-Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Το κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι» της συγγραφέως Kelly Barnhill. Η μετάφραση ανήκει στους Μαρία Αγγελίδου και Άγγελο Αγγελίδη.

Όλοι οι κάτοικοι του Προτεκτοράτου, πιστεύοντας πως η Ζαν, η μάγισσα του Δάσους είναι κακιά, της αφήνουν στο δάσος από ένα μωρό για να κατευνάσουν την οργή της.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό, τι με πιστεύουν, η Ζαν είναι μια καλόκαρδη και ευγενική μάγισσα που σώζει τα μωρά και τα θρέφει με αστρόφως. Όμως, μια φορά λαθεύει και ταΐζει ένα μωρό με το φεγγαρόφωτο, δίνοντας σπάνιες δυνάμεις στο μικρό κορίτσι που ονομάζει Λούνα και το κρατά κοντά της.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά όμορφη ιστορία που κινείται στο χώρο του φανταστικού και ενδεικνύεται για παιδιά άνω των 10 ετών.

Τα κινηματογραφικά δικαιώματα τα αγόρασε η Fox Animation (10/2016), η οποία ανέθεσε στον Carlos Saldanha (Ice Age, Rio) να το σκηνοθετήσει.

Περίληψη: Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι του Προτεκτοράτου αφήνουν ένα μωρό στο δάσος, θυσία στη μάγισσα που ζει εκεί. Ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο την εξευμενίζουν και για έναν χρόνο δε θα τρομοκρατεί την πόλη τους. Αλλά η μάγισσα του δάσους, η Ζαν, είναι καλή.

Μοιράζεται το σπίτι της με το σοφό Τέρας του Έλους και έναν Υπέροχα Μικροσκοπικό Δράκο. Η Ζαν σώζει τα παιδιά και τα δίνει σε οικογένειες στην άλλη μεριά του δάσους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Ζαν ταΐζει τα μωρά με το φως των αστεριών.

Μια φορά, η Ζαν ταΐζει κατά λάθος ένα μωρό με το φως του φεγγαριού αντί για το φως των αστεριών, χαρίζοντας στο μωρό υπερφυσικές μαγικές δυνάμεις. Η Ζαν αποφασίζει ότι πρέπει να αναθρέψει αυτό το κορίτσι σαν να ήταν δικό της παιδί και το ονομάζει Λούνα. Καθώς πλησιάζουν τα δέκατα τρίτα γενέθλια της Λούνα, η μαγεία της αρχίζει να γίνεται αισθητή, με επικίνδυνες συνέπειες.

Εν τω μεταξύ, ένας νεαρός άντρας από το Προτεκτοράτο είναι αποφασισμένος να ελευθερώσει τον λαό του: να σκοτώσει τη μάγισσα. Τριγύρω πετούν δολοφονικά πουλιά με ασαφείς προθέσεις. Κάτω από το έδαφος βρυχιέται ένα ηφαίστειο, που είχε μείνει ανενεργό εδώ και αιώνες. Και η γυναίκα με την καρδιά της τίγρης έχει βγει για κυνήγι…

Ένα επικό παραμύθι ενηλικίωσης που βραβεύτηκε με το Newbery Medal και είναι βέβαιο πως θα γίνει ένα σύγχρονο κλασικό ανάγνωσμα.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Το κορίτσι που ήπιε το φεγγάρι

Συγγραφέας: Kelly Barnhill

ISBN: 9789601678054

Αρ. σελίδων: 400

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Πατάκη

7-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Μίραμπελ» της συγγραφέα Νατάσσας Καραμανλή.

Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που εκτυλίσσεται στα χρόνια της Γερμανική κατοχής. Ένα βιβλίο για τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα, για την ανθρωπιά και την διαχρονική ανάγκη επικράτησής στην κοινωνία.

Μια σπαρακτική ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέσω από τα μάτια μιας κούκλας.

Η συγγραφέας με την πένα της μας παρουσιάζει την ωμή πραγματικότητα εκείνης της εποχής και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κατά τον πόλεμο. Σε μια εποχή που άνθρωποι γίνονταν πιόνια των Γερμανών και αναλώσιμα είδη στα ειδεχθή σχέδια τους. Η Μ. ξεχωρίζει.

Η Μίραμπελ μας διδάσκει, την αξία της αγάπης, της υπομονής και της ελπίδας. Η Μίραμπελ θα μπορούσε σε άλλη εποχή να είμαι εγώ, εσύ, η μητέρα, η αδερφή, η φίλη, η άγνωστη…

Περίληψη: Με λένε Μίραμπελ. Είμαι μια κούκλα. Όχι σαν τις άλλες· ασυνήθιστη. Πήρα μορφή σε ένα εργοστάσιο στη Γερμανία, σε μια βάναυση εποχή. Ολόγυρα πόλεμος, μπαρούτι και μίσος. Δε θα έπρεπε να νιώθω, δεν πλάστηκα για να αισθάνομαι, αλλά για να γαληνεύω ψυχές.

Να γίνομαι κουβέρτα και χαλί να στρώνουν τα μικρά κορίτσια τις εύθραυστες λέξεις τους.

Αν μπορούσα να κλάψω, θα το έκανα με μανία. Μα οι κούκλες δεν κλαίνε. Δε βουρκώνουν. Από τα γυάλινα μάτια τους στάζει μονάχα μια στάλα ελπίδας, η ιστορία κάποιου ξεφτισμένου παρελθόντος κι ένα απόθεμα αγάπης που θα μπορούσε να είναι παντοτινό.

Αλλά στο ανθρώπινο είδος τίποτα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Απολύτως τίποτα. Είμαι πλέον πεπεισμένη γι’ αυτό. Η διαπίστωση αυτή με θλίβει, αλλά αναγνωρίζω τη δυναμική της. Είναι άμυνα.

Αναρωτιέμαι αν κατάφερα να μπαλώσω τις τρύπες των ανθρώπων. Μέτρησα σώματα, χέρια, μάτια, ηλικίες, χαμόγελα, δάκρυα, ανάσες και βιώματα. Κατοίκησα σε αποθήκη παιχνιδιών, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε βιβλιοπωλείο, σε σπίτια. Αντίκρισα πολλούς θανάτους – με κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο.

Γιατί οι άνθρωποι πνίγουν με τα ίδια χέρια που αγκαλιάζουν; Γιατί;

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Μίραμπελ

Συγγραφέας: Νατάσσα Καραμανλή

ISBN: 978-618-01-4808-4

Αρ. σελίδων: 368

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Ψυχογιός