Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Έχουμε, μια ανάσα πριν τη θριαμβευτική είσοδο του καλοκαιριού, νέα αναγνώσματα έχουν κυκλοφορήσει παντού. Δεν έχετε ενημερωθεί; Εδώ είμαι εγώ, πάντα με τα πιο πρόσφατα λογοτεχνικά ταξίδια.

Foundation: Θεμέλιο και Γη - Isaac Asimov

Το βιβλίο «Foundation: Θεμέλιο και Γη» του Isaac Asimov είναι η πέμπτη και τελευταία προσθήκη στη σειρά Foundation, συνέχεια στις περιπέτειες του Γκόλαν Τρεβίζ και την αναζήτηση της απόλυτης αλήθειας για την ανθρώπινη ιστορία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis.

Η μετάφραση ανήκει στον Βασίλη Αθανασιάδη και η επιμέλεια στη Δέσποινα Μπαρπαλιά. Η προσαρμογή εξωφύλλου στον Δημήτρη Μελένιο.

Ο πρωταγωνιστής και Σύμβουλος του Πρώτου Θεμελίου, Γκόλαν Τρεβίζ, αναζητά την αληθινή έννοια του μέλλοντος της ανθρωπότητας και επιλέγει να βασιστεί στο σχέδιο Γαία, έναν πλανήτη με ενιαία συνείδηση, όπου όλα τα όντα συνδέονται αρμονικά. Η απόφασή του αυτή εγείρει ζητήματα για την ιδιωτικότητα και την ατομικότητα, καθώς η Γαία θεωρείται ένας τόπος όπου η προσωπική ανεξαρτησία δεν έχει θέση.

Από την άλλη πλευρά, η αποστολή του Τρεβίζ να επανεντοπίσει την ξεχασμένη, μυθική Γη παρουσιάζεται ως ένα θεμελιώδες ταξίδι τόσο για τον ίδιο όσο και για την ιστορία του ανθρώπινου είδους. Το μυστήριο γύρω από την τοποθεσία και την ιστορία της Γης ενισχύει το δράμα και δίνει στην αφήγηση ένα στοιχείο αναζήτησης και ανακάλυψης που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία.

Το βιβλίο όχι μόνο επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ερωτήσεις που έθεσε η σειρά, αλλά αναζητά και την αλήθεια πίσω από την ανθρώπινη καταγωγή και την υπαρξιακή μας πορεία. Ο Asimov χρησιμοποιεί το επιστημονικό/φανταστικό ως ένα εργαλείο για να συζητήσει βαθύτερες ηθικές διλήμματα, συνδέοντας την αφήγηση με την ανθρώπινη ψυχολογία και τη φιλοσοφία. Πολυγραφότατος, με μοναδικό ύφος, βαθιές επιστημονικές και ιστορικές γνώσεις και περισσότερα από πενήντα χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, επηρέασε καθοριστικά το χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας, αλλά και την ίδια την επιστήμη.

ChatGPT for Dummies - Pam Baker

Το βιβλίο «ChatGPT for Dummies» της Pam Baker είναι ένας εύκολος οδηγός που εξηγεί τις δυνατότητες και τη χρήση του ChatGPT. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis. Η μετάφραση ανήκει στον Βαγγέλη Κράτσα και η επιμέλεια στη Βάγια Μπιζελιώτη. Η προσαρμογή εξωφύλλου στον Δημήτρη Μελένιο.

Αναλύεται εδώ η τεχνολογία πίσω από το ChatGPT και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς όπως η επιχείρηση, η εκπαίδευση και η προσωπική χρήση, παρέχοντας στους αναγνώστες τις βασικές γνώσεις για να αρχίσουν να εξερευνούν αυτή την τεχνολογία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει οδηγίες για τη δημιουργία και αξιοποίηση του ChatGPT, συζητά τις ηθικές προκλήσεις και τις μελλοντικές επιπτώσεις της χρήσης της γενετικής AI. Αυτό καθιστά το βιβλίο πολύτιμο τόσο για αρχάριους χρήστες όσο και για εκείνους που έχουν ήδη εμπειρία και θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα.

Με ξεκάθαρη και προσιτή γλώσσα, το «ChatGPT for Dummies» αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για όποιον ενδιαφέρεται να κατανοήσει και να εφαρμόσει τις δυνατότητες του ChatGPT στην καθημερινή του ζωή ή στην επαγγελματική του δραστηριότητα, ενισχύοντας τη γνώση και τις δεξιότητές του στην τεχνητή νοημοσύνη.

Worldwar: Αντεπίθεση - Harry Turtledove

Το βιβλίο «Worldwar: Αντεπίθεση» του Harry Turtledove, το τρίτο μέρος, τόμος Α της σειράς Worldwar, εξερευνά έναν εναλλακτικό ιστορικό πόλεμο που συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με την ιστορία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis. Η μετάφραση ανήκει στον Μαρία-Κασιανή Ζώτου και η επιμέλεια στη Ηρώ Σταμπούλου. Η προσαρμογή εξωφύλλου στον Δημήτρη Μελένιο.

Στο κεντρικό σκηνικό η Γη βιώνει μια αναπάντεχη εισβολή από εξωγήινους, γνωστούς ως τη Φυλή, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι τολμηρές τακτικές της ανθρωπότητας ωθούν
τον παίσχυρο εχθρό στα άκρα, με αποτέλεσμα απελπισμένα αντίποια που αποδεικνύονται όλο και πιο τρομακτικά... Τα έθνη του κόσμου αγωνίζονται για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ρωσία, κομμουνιστική Κίνα, Ιαπωνία, ναζιστική Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες. Οι άλλοτε θανάσιμοι εχθροί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αναγκάζονται να συνάψουν μια δύσκολη συμμαχία εναντίον ενός εχθρού, η τρομακτική τεχνολογία του οποίου φαίνεται αήττητη.

Η πλοκή αναπτύσσεται με την Φυλή να αντιμετωπίζει αναπάντεχες δυσκολίες λόγω της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης των ανθρώπων. Οι εξωγήινοι, που είχαν αρχικά υποτιμήσει τις ανθρώπινες ικανότητες, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την απειλή των ατομικών όπλων. Αυτή η ανατροπή φέρνει νέες στρατηγικές και διπλωματικές προκλήσεις, καθώς και μεγάλες συγκρούσεις τόσο μεταξύ των ίδιων των εξωγήινων όσο και με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για μια εναλλακτική ιστορία, όπου η μοίρα της ανθρωπότητας κρέμεται στο χείλος του γκρεμού καθώς αντιμετωπίζει μια εξωγήινη εισβολή. Η γραφή του Turtledove είναι πλούσια σε λεπτομέρειες και δίνει βαθιά ψυχολογική εξερεύνηση των γήινων και εξωγήινων χαρακτήρων, ενώ η αφήγηση αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της πολιτικής και της στρατιωτικής σκέψης σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.

Μέσα από την πάλη και τους θριάμβους τους, γινόμαστε μάρτυρες της μεταμορφωτικής δύναμης της ενότητας μπροστά σε αντίξοες συνθήκες.

Η καλοσχεδιασμένη αφήγηση ιστορικής και επιστημονικής φαντασίας του βιβλίου προσφέρει μια έντονη ανάγνωση που εξετάζει τις ηθικές και στρατηγικές διαστάσεις του πολέμου.

Σε περιόδους αβεβαιότητας και αναταραχών, το «Worldwar: Αντεπίθεση» είναι μια καίρια υπενθύμιση της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος και της ακούραστης δύναμης της ελπίδας μπροστά στις προκλήσεις. Όταν η κτηνωδία σταματήσει, τι θα απομείνει;

Την ερχόμενη Τετάρτη (29/05) η προσφορά που θα τρέξει 1+1 στο Fashion City Outlet, θα αφορά βιογραφίες και στα βιβλία Ιστορίας.

Όροι και προϋποθέσεις:

∙Ισχύει για όλα τα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας με λιανική τιμή άνω των 10€.

∙Εξαιρούνται οι τίτλοι που εμπίπτουν στο νόμο περί ενιαίας τιμής βιβλίου.

∙Το δώρο αφορά βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας ίσης η μικρότερης αξίας .

∙Οι τίτλοι της προσφοράς δεν επιστρέφονται και δεν αλλάζονται.

∙Η προσφορά δεν ισχύει για τίτλους που έχουν ήδη έκπτωση ή είναι μέρος άλλης προσφοράς.

∙Η προσφορά ισχύει μόνο για την Τετάρτη 29/05/2024.

∙Η προσφορά ισχύει αποκλειστικά για το κατάστημα NAKAS BOOK HOUSE στο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet της Λάρισας.