Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

“Είχαν αρχίσει οι ζέστες – Ιούνιος μήνας –
άλλαζες κάθε τόσο θέση στο κρεβάτι
ζητώντας το δροσερό μέρος στα σεντόνια,
μη βρίσκοντας δροσιά. Κι αυτή η ταυτόχρονη
καταδίκη και αθώωση. Φωνάζανε οι γρύλοι.

Οι φρουροί αποκοιμήθηκαν πάνου στα όπλα τους.
Το φεγγάρι στάθηκε να τους κοιτάζει.
Ένα πουλί ξύπνησε.
Το ποτάμι κυλούσε.

Τότε ακριβώς, ο πιο μεγάλος έκανε μια κίνηση
σα ν’ άπλωνε τον ουρανό πάνου στα γόνατά του
κι άρχισε να ράβει τ’ αστέρια στη θέση τους
όπως ράβει ο φυλακισμένος τα κουμπιά στο σακάκι του.”

Τι θα μας κρατήσει συντροφιά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα;

Φωτιά και Αίμα - George R.R. Martin

Το «Φωτιά και Αίμα» του George R.R. Martin είναι ένα συναρπαστικό έργο που βυθίζει τους αναγνώστες βαθιά στην ιστορία του Οίκου των Ταργκάρυεν. Μας προσφέρει μια εκτενή ματιά στη δυναστεία που κατέκτησε το Γουέστερος, ξεκινώντας από τον Άιγκον τον Κατακτητή και καταλήγοντας στις πιο πρόσφατες γενιές των Ταργκάρυεν.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis. Η μετάφραση ανήκει στους Εβίτα Λύκου, Βασιλειάνα Ζηκίδη, Γιάννη Βοζίκη, Ηλία Τσιάρα, Παναγιώτα Ράπτη και Γιάννα Αναστασοπούλου. Η διόρθωση κειμένου είναι των Έβελυν Παπαμιχαήλ, Όλγας Παπακώστα και Νίνας Ποπώφ. Ο σχεδιασμός εξωφύλλου ανήκει στον Δημήτρη Μελένιο.

Ο Martin, γνωστός για την πλούσια και περίπλοκη αφήγησή του, δημιουργεί έναν μαγευτικό κόσμο γεμάτο ίντριγκες, πολιτικές δολοπλοκίες και ηρωικές μάχες.

Το βιβλίο παρουσιάζεται ως μια ιστορική καταγραφή από τον Αρχιμέιστερ Γκυλντέιν, στυλ που επιτρέπει στον Martin να δώσει μια αίσθηση αυθεντικότητας και βάθους στην ιστορία. Κάθε κεφάλαιο αποκαλύπτει τις δόξες και τις τραγωδίες των Ταργκάρυεν, προσφέροντας στους αναγνώστες μια βαθύτερη κατανόηση της πολύπλοκης ιστορίας τους.

Η γραφή του συγγραφέα είναι, όπως πάντα, πλούσια και γεμάτη λεπτομέρειες. Οι περιγραφές του για τους δράκους, τις μάχες και τα παλάτια είναι τόσο ζωντανές που οι αναγνώστες νιώθουν ότι βρίσκονται εκεί, παρακολουθώντας τα γεγονότα να ξετυλίγονται μπροστά τους. Οι χαρακτήρες του είναι καλά ανεπτυγμένοι και ποικίλοι, με προσωπικότητες που κυμαίνονται από τους ηρωικούς και τους γενναίους μέχρι τους προδότες και τους καταπιεστές.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του «Φωτιά και Αίμα» είναι η εμβάθυνση στην πολιτική και τις κοινωνικές δομές του Γουέστερος. Πώς οι Ταργκάρυεν διαχειρίστηκαν την εξουσία τους, τις συμμαχίες και τις προδοσίες που τους σημάδεψαν και τις συνέπειες των πράξεών τους.

Συνολικά, το «Φωτιά και Αίμα» είναι ένα αριστούργημα της φανταστικής λογοτεχνίας. Ο George R.R. Martin αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ικανότητά του να δημιουργεί έναν πλούσιο, πολύπλοκο και απολύτως συναρπαστικό κόσμο.

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά – Esther van den Berg

Το βιβλίο «Καληνύχτα και όνειρα γλυκά», της συγγραφέως και εικονογράφου Esther van den Berg, δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τη ρουτίνα του ύπνου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Η μετάφραση ανήκει στην Μαργαρίτα Βακάλου κι η επιμέλεια στην Αγγελιάννα Γεωργιακάκη. Στο δημιουργικό κομμάτι βρίσκεται η Αναστασία Ρωμανού. Είναι μια γλυκιά και ευχάριστη ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, από τριών ετών και άνω.

ιστορία επικεντρώνεται στη Βουλίτσα, μια χαριτωμένη πασχαλίτσα που αποφασίζει να περάσει τη νύχτα της στο Ξενοδοχείο των Ζουζουνιών. Πριν πέσει για ύπνο, η Βουλίτσα επισκέπτεται τους φίλους
της στα δωμάτιά τους, βιώνοντας μια σειρά από ευχάριστες και καθησυχαστικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, η Βουλίτσα συναντά τον Άρη τον σκαθάρη, ο οποίος ετοιμάζεται για το μπάνιο του. Οι δύο φίλοι μοιράζονται τη χαρά του μπάνιου, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός χαλαρωτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος πριν από τον ύπνο.

Το βιβλίο ξεχωρίζει για την υπέροχη εικονογράφησή του, η οποία είναι γεμάτη ζωντανά χρώματα και χαριτωμένα σχέδια που αιχμαλωτίζουν την προσοχή των μικρών αναγνωστών. Μέσω των εικόνων και της απλής αλλά τρυφερής αφήγησης, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της προετοιμασίας για τον ύπνο, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν τη φαντασία τους και την αίσθηση της ασφάλειας​.

Συνολικά, το «Καληνύχτα και όνειρα γλυκά» είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους γονείς που επιθυμούν να ενθαρρύνουν μια υγιή ρουτίνα ύπνου στα παιδιά τους, μα παράλληλα και μια ευχάριστη αναγνωστική εμπειρία που συνδυάζει την αφήγηση με την εικονογράφηση.

Άρθρο 69 – Αλεξάνδρα Τσότσου

Το βιβλίο «Άρθρο 69» της Αλεξάνδρας Τσότσου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάνοια, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που συνδυάζει νομικά δράματα με βαθιές ψυχολογικές εξερευνήσεις. Η επιμέλεια ανήκει στην Αγγελική Δαφτσίδου κι ο σχεδιασμός εξώφυλλου στη Βέρα Καρτάλου.

Η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει μια πλοκή γεμάτη αγωνία και ένταση, κρατώντας τον αναγνώστη σε διαρκή αβεβαιότητα μέχρι την τελευταία σελίδα.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια δικαστική υπόθεση που ανατρέπει τις ζωές των εμπλεκομένων. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η κυρία Τσότσου καταφέρνει να απεικονίσει με ρεαλισμό και βάθος τις προκλήσεις και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες της. Ο αναγνώστης ακολουθεί τους πρωταγωνιστές σε έναν λαβύρινθο αποκαλύψεων που φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η γραφή της συγγραφέως είναι ζωντανή και άμεση, με διαλόγους που ρέουν φυσικά και περιγραφές που ζωντανεύουν τις σκηνές μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η πλοκή είναι καλά δομημένη, με ανατροπές και αποκαλύψεις που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Ένα από τα πιο ισχυρά σημεία του «Άρθρο 69» είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων. Οι εσωτερικές τους συγκρούσεις, οι φόβοι και οι ελπίδες τους αποτυπώνονται με έντονη συναισθηματική φόρτιση, καθιστώντας τον αναγνώστη συμμέτοχο στα δράματα και τις αποφάσεις τους.

Επιπλέον, εξερευνώνται σημαντικά κοινωνικά και ηθικά θέματα όπως: η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η προσωπική ευθύνη, μερικά από τα ζητήματα που θίγονται στο βιβλίο, προσφέροντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Το σύνολο έχει μικρά κεφάλαια που βοηθάει τον αναγνώστη να μην κουραστεί και έτσι δένεται εύκολα με τους πρωταγωνιστές.

Συνολικά, το «Άρθρο 69» συνδυάζει την αγωνία και το μυστήριο με την ψυχολογική εμβάθυνση. Σε προκαλεί να εξερευνήσεις τις πιο σκοτεινές γωνίες της ανθρώπινης ψυχής και να αναλογιστείς τις συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων.