Το βιβλίο του Θεόδωρου Παλιούγκα, με τίτλο “ Συμβολές στην τοπογραφία και αρχαιολογία της Πελασγίδος Λάρισας, I. O οικισμός των Προϊστορικών και Πρώιμων Ιστορικών χρόνων”, παρουσιάζεται την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, στις 7:30μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δρ. Γεώργιος Τουφεξής (ΕΦΑ Λάρισας), ο δρ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Ακαδημία Αθηνών) και η καθ. δρ. Μαρία Σταματοπούλου (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης)

Την εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Ο Θεόδωρος Γ. Παλιούγκας γεννήθηκε στη Λάρισα, στο 2ο Λύκειο της οποίας ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Συνέχισε ως υπότροφος του ΙΚΥ στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα, το 1985.

Στην ίδια σχολή παρακολούθησε κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο την Παλαιοχριστιανική Τέχνη, και αργότερα συνέχισε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα και με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, το 1998.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του εντοπίζεται στη Θρησκειολογία και στην Κλασική Αρχαιολογία, ενώ ιδιαίτερα ασχολείται με την Ιστορία, την Τοπογραφία και Αρχαιολογία της Λάρισας, διαχρονικά.

Έχει λάβει μέρος σε Συνέδρια με σχετικές ανακοινώσεις και έχει δημοσιεύσει μελέτες του αυτοτελώς και σε επιστημονικά περιοδικά.

Συμμετείχε σε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές στη Λάρισα, στην Πέλλα, στη Μεσσήνη, στην Κύθνο, στον Βόλο, στη Χίο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από το 1988 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ από το 2020 έως σήμερα, εργάζεται στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών.