Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Αν ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σας, σας έκανε κάποιο δώρο κι εξέφραζε την αγάπη του μόνο την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου θα ήσασταν ικανοποιημένοι; Μάλλον όχι, γι’ αυτό και οι πολίτες δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι από τα προεκλογικά δωράκια του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν επί τέσσερα χρόνια αδιαφόρησε για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το «πάρτε, ψηφίστε και μετά τα κεφάλια μέσα» το οποίο λέει στην ουσία στην κοινωνία ο πρωθυπουργός δεν είναι ούτε μεταρρυθμιστικό ούτε απάντηση στο λαϊκισμό. Είναι πιο παλιό κι από το παλιό...

Είναι δυνατό, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι να ενθουσιάζονται με τα εφάπαξ- πρώτη και τελευταία φορά δηλαδή- 200, 250 ή 300 ευρώ όταν ο πρωθυπουργός τους έκοψε τη 13η σύνταξη που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο, τους εξαπάτησε με τα αναδρομικά και ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση; Με όλα αυτά οι συνταξιούχοι μας έχασαν πάνω από επτά δισ. ευρώ την τελευταία τετραετία, τα οποία δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε στην τσέπη τους μετά τις εκλογές.

Είναι, επίσης, δυνατό να πανηγυρίζουν όσοι χρωστούν σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία για τις δόσεις που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ιδίως όταν αυτές δεν καλύπτουν το πανδημικό χρέος και το χρέος της αισχροκέρδειας; Ή, μήπως, θα πρέπει να ανοίγουν σαμπάνιες οι 700.000 οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους επειδή η κυβέρνηση απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και συνέδεσε τα «κόκκινα» δάνειά τους με το νόμο του 2003, από τον οποίο μάλιστα το Δημόσιο χάνει σε φορολογικά έσοδα μερικά δισ. ευρώ, κι όχι τον ευνοϊκό του 2015 που είχε νομοθετήσει ο «επάρατος» ΣΥΡΙΖΑ; Οι πολίτες όλα αυτά τα βλέπουν, τα κρίνουν και στις εκλογές, όσο κι αν τις καθυστερεί από φόβο ο πρωθυπουργός, θα στείλουν το μήνυμά τους και τον κ. Μητσοτάκη σπίτι του...

 

Τώρα μπορούμε καλύτερα και περισσότερα

Η προπαγάνδα έχει κοντα ποδάρια κι ο κόσμος θυμάται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βγει, για παράδειγμα, σε πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία, ενώ μέσα σε δύσκολα μνημονιακά χρόνια καθιερώσαμε και τις 120 δόσεις για τα χρέη. Αν είχε βγει, άλλωστε, σε πλειστηριασμό έστω και μία πρώτη κατοικία οι τηλεοπτικοί σταθμοί που τόσο μας «αγαπούν» θα έπαιζαν σχετικά ρεπορτάζ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αντιθέτως, βελτιώσαμε το νόμο Κατσέλη,εντάσσοντας και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα λοιπά ΝΠΔΔ, καθώς και τα επιχειρηματικά χρέη.

Το κυβερνητικό μας παρελθόν, συνεπώς, αποτελεί εγγύηση για τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αν κρατήσαμε όρθια την κοινωνία από τη χρεοκοπία στην οποία την έμπλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τη βγάλαμε από τα μνήμόνια, τώρα μπορούμε καλύτερα και περισσότερα.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, προστασία της πρώτης κατοικίας, ρύθμιση χρεών, επαναφορά 13ης σύνταξης κι επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις δόσεις είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας. Το σημαντικότερο είναι, ωστόσο, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους πολλούς κι όχι τους λίγους ολιγάρχες, αυτούς που σήμερα αγωνίζονται να βγάλουν το μήνα κι όχι εκείνους που απολαμβάνουν φοροασυλίες εκατομμυρίων ευρώ. Τα καταφέραμε στα δύσκολα, θα τα καταφέρουμε ξανά!