Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα λύγισε (107-96) κόντρα στην ασυναγώνιστη Γερμανία που έδειξε από την αρχή τα… δόντια της και έβαλε τέλος στα όνειρα των Ελλήνων για μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ.

Η προημιτελική φάση συνοδεύτηκε με κάκιστη βραδιά για την Εθνική μας ομάδα. Τα διαδοχικά τρίποντα των Γερμανών γονάτισαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό των αντιπάλων του πίσω από τα 6,75μ και αποχαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δίχως μετάλλιο στις χειραποσκευές του.

Ο αγώνας

Ο ρυθμός του αγώνα ήταν… διαβολεμένος με το… καλησπέρα και η “γαλανόλευκη” είχε μουδιασμένο ξεκίνημα. Τα “πάντσερ” είχαν 5/6 τρίποντα στα πρώτα τέσσερα λεπτά και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιζε με… ρίσκα την περιφερειακή της άμυνα. Η Γερμανία συνέχισε με το ίδιο τροπάριο, φτάνοντας στο 25-14 με 7/8 τρίποντα. Παρά το σφυροκόπημα των Γερμανών, η “γαλανόλευκη” κατάφερε να παραμείνει κοντά στο σκορ (25-19), ελπίζοντας στην εκ των υστέρων αστοχία των αντιπάλων της. Εν συνεχεία, η Εθνική ομάδα ροκάνισε τη διαφορά και με κάρφωμα του Θανάση, έφτασε στον πόντο (28-27). Οι Γερμανοί αύξησαν εκ νέου τη διαφορά με τον Γουάιλερ-Μπαμπ και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το 31-27 υπέρ τους.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, η “γαλανόλευκη” παρέμεινε κοντά στο σκορ με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που είχε φτάσει ήδη τους 15 πόντους (33-29 το σκορ), ωστόσο ήταν μόνος στο επιθετικό κομμάτι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Η Γερμανία αύξησε τη διαφορά στο +7 (36-29), αλλά ο Λαρεντζάκης απάντησε με δικό του τρίποντο για το 36-32. Η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ δεν έχανε το προβάδισμά της, ωστόσο η “γαλανόλευκη” έκανε αισθητή συνεχώς την… ανάσα της και στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, βρισκόταν στο -3 (40-37). Στο 44-40 υπέρ των Γερμανών, ο Ντόρσεϊ μείωσε σε 44-42 και στη συνέχεια έβγαλε εξαιρετική άμυνα με τάπα, προτού ο Παπανικολάου ισοφαρίσει σε 44-44! Τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα στο παιχνίδι, με τον Γιάννη να ευστοχεί σε δύο βολές (44-46). Η Γερμανία πέρασε ξανά μπροστά (47-46), αλλά ο “Greek Freak” έδειξε ξανά τα… δόντια του με εντυπωσιακό κάρφωμα (47-48). Η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ δεν σταματούσε να ευστοχεί από το… σπίτι της και δύο λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου, είχε το προβάδισμα με 53-51. Οι Γερμανοί μπορεί να βρίσκονταν μπροστά μέχρι και στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου, αλλά πρωτίστως ο Γιάννης και δευτερευόντως ο Σλούκας με ασύλληπτο buzzer-beater, έφεραν την Εθνική μπροστά στο σκορ με 57-61.

Η Γερμανία εκκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο, τρέχοντας σερί 7-0 και πήρε το προβάδισμα (64-61), βγάζοντας τη δική της αντίδραση. Αντίθετα, η Ελλάδα είχε 0/5 σουτ, αρχίζοντας ξανά με άσχημο τρόπο, μετά το ιδανικό φινάλε της δεύτερης περιόδου. Η αστοχία των Ελλήνων έδωσε την ευκαιρία στα “πάντσερ” να ανοίξουν σημαντικά τη διαφορά (69-62). Πέντε λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, η “γαλανόλευκη” είχε 0/7 σουτ, ενώ η Γερμανία συνέχισε να ευστοχεί σε κάθε σουτ που επιχειρούσε. Η διαφορά έφτασε στους 15 πόντους (77-62) και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αδυνατούσε να αντιδράσει στην τρίτη περίοδο. Το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη έκανε… σπασμωδικές κινήσεις, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά και δεν μπορούσε να μειώσει αισθητά την υψηλή διαφορά που είχαν αποκτήσει οι Γερμανοί. Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε στο -12 για την Ελλάδα (83-71).

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, η “Επίσημη Αγαπημένη” κλήθηκε να ανέβει… Γολγοθά για να επιστρέψει στην υπόθεση της νίκης και της πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ο Λαρεντζάκης έδωσε σημαντική ανάσα για το 85-74, χάρη σε τρίποντό του και στη συνέχεια ο Γιάννης ηγήθηκε για να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά στο σκορ. Με 7:50 στο ρολόι, η Εθνική μας ομάδα μείωσε στο -9 (87-78). Οι Γερμανοί είχαν τις απαντήσεις τους, πίσω από τα 6,75 και αύξησαν ξανά τη διαφορά στους 14 πόντους, πρωτίστως τρίποντο του Βάγκνερ και δευτερευόντως με σουτ του Τάις από μέση απόσταση. Σε λιγότερο από 6 λεπτά, η Εθνική μας ομάδα ήταν αδύνατο να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, καθώς η διαφορά εξακολουθούσε να είναι στους 14 πόντους κατά της “γαλανόλευκης”. Εν συνεχεία, η Γερμανία έδωσε διαστάσεις… θριάμβου στην πρόκρισή της, καθώς η διαφορά ξεπέρασε τους 20 πόντους και η “Επίσημη Αγαπημένη” αδυνατούσε να ακολουθήσει σε οποιοδήποτε σημείο τους αντιπάλους της. Τα εναπομείναντα λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και απέμενε το τελικό σκορ του αγώνα. Η αναμέτρηση έληξε, εν τέλει, με το 107-96 υπέρ της Γερμανίας και η Εθνική μας ομάδα αποχαιρέτησε το Ευρωμπάσκετ.

Τα δεκάλεπτα: 31-27, 57-61, 83-71, 107-96.

ertnews.gr