Πολλές προσπάθειες γίνονται καθημερινά για την εύρεση πιο αποτελεσματικών και επωφελών μεθόδων θεραπείας. Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία προβλήθηκε στον αέρα της ΕΡΤ και αφορά την είσοδο των κατοικίδιων ζώων στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας και γενικότερα σε θεραπευτικά πλαίσια.

Σε απευθείας σύνδεση με τον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και τον κ. Χρήστο Καραγιάννη, κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο, παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιατρική πρωτοβουλία, η εκπαίδευση ζώων ώστε να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας των ασθενών.

Ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος συνδυάζει τις δύο ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του εν λόγω στόχου (κτηνίατρος και ειδικός στις συμπεριφορές),  έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία αυτή. Εξάλλου, ο ίδιος μέσα από το κτηνιατρείο του προσφέρει και άλλες παροχές, όπως μια σειρά εκπαιδεύσεων για τους ιδιοκτήτες, αλλά και για ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τομέα αυτόν.

Ξεκίνησε, κάνοντας αναφορά στη διατύπωση πως τα ζώα είναι έτσι και αλλιώς θεραπευτικά: «Ακριβώς αυτό το κάνουν από μόνα τους. Δεν χρειάζεται να τους το μάθουμε εμείς, αλλά αυτό εκμεταλλευόμαστε, την ιδιότητα δηλαδή των σκύλων, αλλά και όλων των ζώων, δεν είναι μόνο οι σκύλοι. Στο εξωτερικό, στην Αγγλία, ήταν και με σκύλους και με χάμστερ, γάτες και οποιαδήποτε ζώα. Εκμεταλλευόμαστε αυτή τους την ιδιότητα για να μπορέσουμε να επισκεφτούμε ανθρώπους που βρίσκονται σε κάποια θεραπεία, είτε έχουν κάποια ανάγκη, σε έναν οίκο ευγηρίας, σε ένα νοσοκομείο, σε κάποια παιδιά με ειδικές ανάγκες για να τους βοηθήσουμε στα πλαίσια της θεραπείας τους.»


Φωτογραφία από τη σελίδα Facebook του Χρήστου Καραγιάννη

Για τα εκπαιδευμένα σκυλιά, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως: «Αυτά τα σκυλιά έχουν λάβει μέρος σε κάποιες συνεδρίες ψυχολόγων για ανθρώπους με άγχος. Το πλάνο για τη φετινή χρονιά, κατά την οποία συνεργαζόμαστε με την «Pet Partner of Hellas», έναν αμερικανικό οργανισμό που πιστοποιεί σκύλους θεραπείας, είναι πως εμείς μπορούμε να εκπαιδεύουμε τους σκύλους και να κάνουμε τις εξετάσεις τους εδώ, για να πιστοποιηθούν σκύλοι θεραπείας και οι ιδιοκτήτες τους ως ικανοί να πάνε σε ένα νοσοκομείο, σε έναν οίκο ευγηρίας για κάποια ώρα να ασχοληθούν οι άνθρωποι, παππούδες και γιαγιάδες, όσοι έχουν ανάγκη να χαϊδέψουν τους σκύλους, να παίξουν μαζί τους.» Και πρόσθεσε: «Αυτό έχουμε βρει επιστημονικά ότι μπορεί να τους ηρεμεί και, εκτός αυτών, να βοηθάει και τη θεραπεία τους ώστε να βελτιωθούν και να γίνουν γρηγορότερα καλά.»

Ερωτηθείς εάν εκεί που μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα είναι στη φόρτιση και το άγχος, απάντησε καταφατικά: «Ναι, όμως σε μελέτες που κάναμε σε οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, βρέθηκε ότι όντως βοηθάει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να γίνουν πιο λειτουργικά, αλλά αποφορτίζει και την οικογένεια, τον μπαμπά, τη μαμά, τον αδερφό από όλο αυτό το βάρος.»

Σημαντική συνεισφορά στην κουβέντα όμως, προσέφερε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος ανέφερε πως: «Κοιτάξτε, όλα ξεκίνησαν από μια πρωτοβουλία του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που εμένα μου θύμισε μερικά πράγματα που τα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Το ένα από αυτά είναι ότι εκτός από μερικούς άλλους που θα κάνουν μια πνευμονία, θα μπουν στο νοσοκομείο και θα φύγουν και πιθανότατα δεν θα ξανάρθουν, υπάρχουν και άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια, μπαίνουν στο νοσοκομείο κάθε μερικές εβδομάδες.»

Και συνεχίζει: «Κάναμε ένα ερωτηματολόγιο να ρωτήσουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι θα θέλανε να έχουν για λίγο εκεί το κατοικίδιο που έχουν στο σπίτι τους. Πρέπει να σας πω ότι οι απαντήσεις ήταν όλες ένθερμές, καθώς θα τους ξεάγχωνε, η ζεστασιά τους θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς.»

Ο κ. Γουργουλιάνης μάλιστα ανέφερε πως από τον Ιανουάριο στα νοσοκομεία συνωστίζονται κατά βάση μεγάλοι άνθρωποι, και πως οι ίδιοι συχνά είναι εκείνοι που βγαίνουν έξω με τα σκυλιά τους. Όταν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ξαφνικά αλλάζουν τελείως περιβάλλον μέσα σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο και ενδεχομένως να μείνουν αρκετές μέρες εκεί, ίσως αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο να μπορούσε να πάει ένα κατοικίδιο ζώο, ένα σκυλάκι για λίγο και να το χαϊδέψουν.

Και τονίζει: «Αυτή η πρωτοβουλία νομίζω είναι εξαιρετική και νομίζω πως είναι εύκολο να το κάνουμε. Σε αυτή τη φάση εκτιμούμε τις απόψεις των ασθενών, και είναι ένθερμες, και αυτοί που έχουν ζώα, αλλά και αυτοί που δεν έχουν ζώα, θα ήθελαν να έχουν μια μικρή επικοινωνία με ένα σκυλάκι, σαν αυτά που περιέγραψε ο κύριος Καραγιάννης, στο διάστημα της νοσηλείας τους.»

Τέλος, στην ερώτηση πώς γίνεται κάποιος να αξιοποιήσει αυτήν την πρωτοβουλία, ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε: «Για κάποιον άνθρωπο που έχει την ανάγκη αυτή, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιους οργανισμούς. Ο ένας είναι «Οι σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», ο άλλος είναι οι «Pet Partners of Hellas», και κάποιοι άλλοι που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι γενικά αρκετοί, ώστε να ζητήσει έναν σκύλο είτε να τον επισκέπτεται, είτε γενικά κάποιον σκύλο υπηρεσίας. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που έχει προβλήματα όρασης, προκειμένου να τον πάρει σπίτι του και να τον βοηθάει στην καθημερινότητά του».

Δείτε το βίντεο: 

ertnews.gr