Προβολές ταινιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, θα πραγματοποιηθούν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας -Institut Français Larissa , το γραφείο της Europe Direct Thessally  και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων σε  συνεργασία με  τα : GoetheInstitut , Institutodi Cultura Italiano  και  Instituto Cervantes από την Τρίτη 24 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Η φετινή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο παράλληλων δράσεων του 4ου Φεστιβάλ Νεολαίας  του Δήμου Λαρισαίων

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (CouncilofEurope) στις 6 Δεκεμβρίου 2001.

Οι προβολές θα γίνουν στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας  και ώρα 21.00 στις εξής ημερομηνίες :

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024: ΓΕΡΜΑΝΙΑ

3 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ QUIBERON (3 TageinQuiberon), Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία. 2018, , 115΄

Βρετάνη, Κιμπερόν, 1981. Η Χίλντε έρχεται να επισκεφθεί την παλιά της φίλη, την πασίγνωστη σταρ Ρόμι Σνάιντερ που έχει αποσυρθεί εκεί σ’ ένα ξενοδοχείο. Λίγο μετά καταφτάνουν ο νεαρός δημοσιογράφος Μίχαελ Γυργκς και ο φωτογράφος Ρόμπερτ Λεμπέκ, με τον οποίο η Ρόμι γνωρίζεται από παλιά, για μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σε γερμανικό περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας. Η εύθραυστη ντίβα και ο φιλόδοξος αρθρογράφος παρασύρονται σε μια ξέφρενη συναισθηματική κούρσα, ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην τρυφερότητα και την αμοιβαία χειραγώγηση. Η Χίλντε προσπαθεί να προστατέψει τη φίλη της καθώς φωτογράφος και δημοσιογράφος επιζητούν να καταγράψουν τα πιο μύχια συναισθήματα αυτής της συναρπαστικής γυναίκας. Ένα συναισθηματικό παιχνίδι που κρατά δέσμιους και τους τέσσερις τρεις μέρες και τρεις νύχτες.

Τέταρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 : ΙΤΑΛΙΑ

Φίλος προς ενοικίαση (TRAMITE AMICIZIA) , Ιταλία , 2023, 90’ .

Ο Lorenzo (Alessandro Siani) είναι ιδιοκτήτης ενός πρακτορείου, το "Tramite amici", όπου προσφέρεται ως φίλος προς μίσθωση.Ευγενικός, στοχαστικός, ευγενικός, είναι ο τέλειος φίλος. Αυτή τη φορά, όμως, αυτοί που του ζητούν βοήθεια είναι τα μέλη της οικογένειάς του, υπάλληλοι ενός εργοστασίου γλυκών που ο ιδιοκτήτης, Alberto Dessè (Max Tortora), νιώθει εξαιρετικά μόνος , θέλει να πουλήσει θέτοντας ως εκ τούτου εκατοντάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.Ο Λορέντζο λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει την (αδύνατη) αποστολή να γίνει φίλος του για να προσπαθήσει να τον πείσει να αλλάξει γνώμη

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024  : ΓΑΛΛΙΑ

Divertimento , Γαλλία, 2022 , 115΄.

Στα 17 της χρόνια, η ZahiaZiouani ονειρεύεται να γίνει μαέστρος ορχήστρας. Η δίδυμη αδελφή της, Fettouma, είναι τσελίστρια. Έχοντας εντρυφήσει στην κλασική συμφωνική μουσική από μικρή ηλικία, επιθυμούν τώρα να την κάνουν προσιτή σε όλους, παντού. Πόσο εφικτός είναι ένας τέτοιος στόχος το 1995, ιδίως όταν είσαι γυναίκα αλγερινής καταγωγής; Η Η απάντηση είναι απλή. Με αποφασιστικότητα, πάθος και τολμώντας το απίστευτο εγχείρημα της δημιουργίας της δικής τους ορχήστρας. Με μια λέξη: Divertimento

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 : ΙΣΠΑΝΙΑ

Η γλώσσα της πεταλούδας ( La lengua de las mariposas) , Ισπανία , 1999, 96’.

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του '36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.