Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει την Τρίτη 03/12/2024 στις 19:00 στον Πολυχώρο Τέχνης Πρεβέντη – Εκδόσεις Πρεβέντη στην πάροδο Φιλελλήνων 3, την προβολή του ντοκιμαντέρ TACK, σε σκηνοθεσία Βάνιας Τέρνερ, το οποίο είναι μια παραγωγή του ONASSIS CULTURE και διανέμεται από το Cinedoc και την Anemon. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τις/τους συμβούλους του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Όταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκαλύπτει δημόσια τον βιασμό της από ισχυρό παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, πυροδοτεί το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα και δίνει τη δύναμη σε εκατοντάδες γυναίκες να σπάσουν τη δική τους σιωπή. Μία από αυτές είναι η Αμαλία, νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον ανάμεσα στα 11 και τα 13.

Το TACK παρακολουθεί τις δύο γυναίκες επί δύο χρόνια καταγράφοντας τη ζωή και τον αγώνα τους κατά τη διάρκεια της δίκης-ορόσημο, την πρώτη του ελληνικού #MeToo.

Σκίτσα animation ζωντανεύουν τη σκληρή ακροαματική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας η Αμαλία υφίσταται εξαντλητικές καταθέσεις, victim blaming και συνεχείς απόπειρες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της. Ταυτόχρονα η Σοφία έρχεται ξανά αντιμέτωπη με το τραύμα και τη σχέση με τον πατέρα της, ενώ πιέζει για θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Οι δύο γυναίκες συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας τους για να αλλάξει η ελληνική κοινωνία, είναι ακόμα στην αρχή. Έτσι, θα χρειαστεί να κάνουν tack, όπως ακριβώς οι ιστιοπλόοι, όταν ελίσσονται ανάμεσα στους αντίθετους ανέμους.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας εντάσσεται στις 65 υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος “Θεσσαλία 2021-2027”.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό

(σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό).

Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.
  • Παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης (µε την οπτική του φύλου).
  • Παραπομπή ή συνοδεία -όποτε αυτό απαιτείται- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.
  • Παροχή, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους, νομικών υπηρεσιών (legal aid) σε γυναίκες-θύματα βίας.
  • Χορήγηση και εγκατάσταση της εφαρμογής “Κομβίον Πανικού” (Panic Button) σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καμία πρότερη νομική διαδικασία, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, καθ΄ όλη την διάρκεια της παροχής της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας δέχεται:

  • Γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (π.χ. ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, οικονομική, κοινωνικό έλεγχο κ.λπ.).
  • Γυναίκες θύματα βίας (π.χ. ενδο-οικογενειακής κακοποίησης, βιασμού ή απόπειρα βιασμού, πορνείας ή trafficking, σεξουαλικής παρενόχλησης κ.λπ.).
  • Γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμεΑ, άνεργες, μονογονείς κ.λπ.).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:

  • Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΑΔ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).
  • Τα σαράντα τέσσερα (44) Συμβουλευτικά Κέντρα.
  • Τους είκοσι (20) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, δεκαοκτώ (18) των  Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

www.womensos.gr

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο:

Γαληνού 4, 3ος όροφος

(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)

Τηλ.: 2410 535840

Fax: 2410 538365

E-mail: larisa@isotita.gr