Ανοιχτή διαβούλευση με θέμα τα εμποδιζόμενα άτομα και την προσβασιμότητα διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Ελασσόνας, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις που θα διαμορφώσουν μια προοπτική συμπερίληψης και ισοτιμίας στην αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ο Δήμος Ελασσόνας καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν και να καταθέσουν προτάσεις, ώστε με τις απαραίτητες αποφάσεις και ενέργειες να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας για όλους.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε σχετικά: «Για πρώτη φορά στο Δήμο Ελασσόνας θέτουμε σε ανοιχτή διαβούλευση το θέμα της προσβασιμότητας και των εμποδιζόμενων ατόμων. Μέσα από την ευρεία συμμετοχή των συμπολιτών μας και των ενδιαφερόμενων φορέων προσδοκούμε να ακτινογραφήσουμε τα προβλήματα και να καταγράψουμε τις ανάγκες των εμποδιζόμενων ατόμων, ώστε να θέσουμε προτεραιότητες και να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα».

Η ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας για τη διαβούλευση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι περισσότεροι άνθρωποι, για κάποια περίοδο της ζωής τους, έχουν υπάρξει εμποδιζόμενα άτομα και έχουν περιοριστεί στην προσβασιμότητα τους. Δεν πρέπει να παραλείπουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, είναι εν δυνάμει άτομα με αναπηρία. Μπορεί να τρομάζει λίγο, δεν παύει όμως ν’ αποτελεί ισχυρή πιθανότητα.

Ο όρος «εμποδιζόμενα άτομα» περιλαμβάνει τόσο τα άτομα με αναπηρία, όσο και τα άτομα με μειωμένες ικανότητες δηλαδή:

● τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (60 και πάνω)

● τις έγκυες

● τα άτομα με ασυνήθιστες σωματικές διαστάσεις

● οι εθισμένοι σε βλαβερές ουσίες

● οι χρήστες ή/και χειριστές οποιουδήποτε τύπου αναπηρικού αμαξιδίου

● τα νήπια και τα μικρά παιδιά

και γενικά όσους εμποδίζεται η προσβασιμότητα τους σε διάφορους τομείς όπως την απασχόληση, τη ψυχαγωγία, την αναψυχή, τη μετακίνηση, την εκπαίδευση κ.α. Εκτιμάται, ότι τα εμποδιζόμενα άτομα αποτελούν περίπου το 50% του πληθυσμού.

Ως προσβασιμότητα ορίζεται το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών, όπως σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα, να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Η προσβασιμότητα αναφέρεται όχι μόνο στη φυσική πρόσβαση, δηλαδή στη δυνατότητα χρήσης από όλους, των διατιθέμενων υποδομών, υπηρεσιών, αγαθών και πληροφοριών με άνεση αλλά και στη λειτουργικότητα, στην αντίληψη, στην επικοινωνία, στην αυτονομία και στην ασφάλεια.

Επομένως, οι περιορισμοί στην προσβασιμότητα, που υφίστανται τα εμποδιζόμενα άτομα επιφέρουν μειωμένη κοινωνική συμμετοχή και σταδιακά οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Η παρουσία όλων στη Διαβούλευση και η κατάθεση προτάσεων θα βοηθήσει στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ελασσόνας για τη συμπερίληψη, την ισοτιμία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.

● Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ. Χρυσούλα Πιτένη – 6948834746

● Πληροφορίες: Γραφείου Δημάρχου – 2493350224