«Ένας άντρας μπορεί να ξεχάσει πού παρκάρει ή πού μένει, αλλά ποτέ δεν ξεχνά το στοματικό σεξ, όσο κακό κι αν είναι» είχε πει κάποτε για τον «φιλελεύθερο» Μπιλ Κλίντον, η «συντηρητική» σύζυγος του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Περίεργα τολμηρή ατάκα αν εξετάσει κανείς τις πολιτικές τοποθετήσεις των παραπάνω προσώπων. Και όμως, Αμερικανοί επιστήμονες ρίχνουν φως στο λεπτούλι νήμα που συνδέει το κρεβάτι.. με την ιδεολογία ακόμα και την κάλπη.

Χάρη σε μελέτη των Πανεπιστήμιων Brown, Πενσιλβάνια και Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Personality and Individual Differences», διαπιστώνεται ότι οι πολιτικές τάσεις μπορεί να αποκαλύψουν κάτι για τη σεξουαλική μας ζωή ή να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ σεξουαλικών πρακτικών των ψηφοφόρων και των πολιτικών τους προτιμήσεων.

Στη μελέτη οι 1.074 Αμερικανοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν τους πολιτικούς προσανατολισμούς τους και την συμπεριφορά τους στην σεξουαλική ζωής τους.

Οι τολμηρές σεξουαλικές συμπεριφορές αξιολογήθηκαν βάσει ερωτήσεων του τύπου, «κάνατε σεξ χωρίς προφύλαξη, παρόλο που δεν θέλατε να μείνετε έγκυος;», «κάνατε σεξ με έναν άγνωστο ενώ ήσασταν μεθυσμένος/η ή μαστουρωμένος/η;» κτλ.

Τολμηροί και μαζεμένοι
Στο ψητό λοιπόν, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσοι επιδίδονται σε πιο παραδοσιακές σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως το σεξ σε ιεραποστολική στάση ή το φιλί, είναι γενικά πιο συντηρητικοί, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά.

Αντίθετα, οι φιλελεύθεροι έτειναν να προτιμούν «περιπετειώδεις» και «ριψοκίνδυνες» σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως βάζοντας στο «παιχνίδι» ερωτικά βοηθήματα ή σεξ με αγνώστους.

Οι φιλελεύθεροι αυνανίζονται περισσότερο (θού κύριε), ή κάνουν πιο τολμηρό σεξ -π.χ. χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών- ή κάνουν πιο επικίνδυνο σεξ, όπως να συνουσιαστούν με άγνωστο/η την ίδια μέρα, ή μπορεί να έχουν περισσότερους συντρόφους.

Επιπλέον, οι συντηρητικοί έτειναν να είναι ευχαριστημένοι με μία ή δύο στάσεις σεξ στη σεξουαλική τους ζωή και ήταν ευχαριστημένοι με λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους. Παρά την περιορισμένη σεξουαλική δραστηριότητα πάντως, οι συντηρητικοί τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Αντίθετα, οι φιλελεύθεροι ήταν πιο τολμηροί δοκιμάζοντας μια μεγαλύτερη γκάμα ερωτικών στάσεων και διαφορετικά είδη σεξ με περισσότερους συντρόφους. Γι΄αυτή την κατηγορία ανθρώπων επιλογές όπως στοματικό σεξ, πρωκτικό, ακόμα και τρίο είναι κάτι πολύ πιο πιθανό να τα δοκιμάσουν στη ζωή τους.

Υπερσυντηρητικοί και φιλελεύθεροι εδώ τα «βρίσκουν»
Βέβαια, σιδερένιος κανόνας σε ζητήματα κρεβατιού είναι δύσκολο να υπάρξει και αυτό ισχύει εάν θέλαμε να προβλέψουμε τι ψηφίζει κανείς από την σεξουαλική του συμπεριφορά. Μπορεί δηλαδή κάλλιστα να συναντήσουμε έναν συντηρητικό με «τιμωρητικές» συμεριφορές να έχει παρόμοιες τολμηρές ερωτικές προτιμήσεις με κάποιον που έχει φιλελεύθερες κοινωνικά απόψεις.

Για του λόγου το αληθές η έρευνα καταγράφει φερ΄ ειπείν πως όσοι έκαναν σεξ υιοθετώντας τη στάση coitus more ferarum (κοινώς στα τέσσερα) έτειναν να είναι συντηρητικοί σε ορισμένα θέματα, για παράδειγμα ήταν υπέρ της θανατικής ποινής και υπέρ της περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ενώ την ίδια στάση μπορεί να προτιμούν και φιλελεύθεροι που βροντοφωνάζουν για τα δικαιώματα υπέρ των ομοφυλόφιλων ή υπέρ των αμβλώσεων.

Αν και το αμέσως επόμενο εύρημα μπορεί να συμπεριληφθεί στη «πρόστυχη φαρέτρα» των πανταχού δεξιών, όσοι αυνανίζονταν περισσότερο ήταν γενικά πιο φιλελεύθεροι σε όλους τους τομείς – αυτοαναφέρονταν ως φιλελεύθεροι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ. Τώρα βέβαια, κατα πόσον το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πραγματικά προοδευτικό, είναι αμφιλεγόμενο, αλλά για τις ανάγκες τις πικάντικης πανεπιστημιακής έρευνας, ας γίνει συμβατικά αποδεκτό.

Ηνωμένο Βασίλειο: Συντηρητικοί και ενοχές
Ο πρώτος ίσως επιστήμονας που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν ο Hans Eysenck ήδη από τη δεκαετία του 1950. Στο βιβλίο του «Sex and Personality» (1976), εξέτασε πολλές πτυχές των σεξουαλικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης τους με κοινωνικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς.

Ο Eysenck διαπίστωσε ότι στο Ην. Βασίλειο, ο κοινωνικός συντηρητισμός στους άνδρες δεν τα πήγαινε καλά με την σεξουαλική απελευθέρωση (απώλεια παρθενιάς, δημόσια φιλιά, προγαμιαίο σεξ, συμμετοχή σε όργια, έλεγχος των γεννήσεων, προβολή πορνογραφίας, επισκέψεις σε πόρνες, απόψεις για την άμβλωση, πρώτη σεξουαλική επαφή σε μικρή ηλικία, κ.λπ.).

Την ίδια επιφυλακτική στάση υιοθετούσαν οι δεξιοί Βρετανοί με το σεξ (π.χ., το σεξ είναι σημαντικό, οι σκέψεις για περισσότερο σεξ, το σεξ είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση, το σεξ είναι το πιο σημαντικό μέρος στο γάμο, το να είσαι καλός στο κρεβάτι είναι σημαντικό, η σωματική έλξη, οι πολλαπλοί σύντροφοι). Βέβαια, όπως σημείωνε τότε ο Βρετανός επιστημονας, «…αυτό το εύρημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αξίζει μεγάλη αξιοπιστία μέχρι να αναπαραχθεί».

Συντηρητικές βρετανίδες των 70s
Για τις γυναίκες, ο κοινωνικός συντηρητισμός συσχετίστηκε αρνητικά με την ανεκτικότητα, το σωματικό σεξ και την κυριαρχία (π.χ. προτιμούσαν να κυριαρχούν αντί να εξουσιάζονται), και φαίνεται να αντιμετώπιζαν το σεξ περισσότερο ενοχικά και με άγχος.

Στις γυναίκες, ο οικονομικός φιλελευθερισμός βρέθηκε επίσης να συσχετίζεται αρνητικά με το σεξ, αλλά θετικά με την κυριαρχία-υποταγή (π.χ. απόλαυσε αυτό που έχεις).

Οι αντικυβερνητικές απόψεις -τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες- συσχετίστηκαν θετικά με το επιθετικό σεξ (π.χ. αισθάνονται επιθετικά και εχθρικά προς τον σύντροφο), αλλά ο ειρηνισμός βρέθηκε να συσχετίζεται αρνητικά με τη σεξουαλική κυριαρχία. Τα άτομα που ενέκριναν συμπεριφορές διακρίσεων βρέθηκε επίσης να συσχετίζονται θετικά με την σεξουαλική απελευθέρωση και την κυριαρχία στο σεξ.

Γιατί να ενδιαφέρει μια τέτοια έρευνα
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, παρά τα σημαντικά προβλήματα στις ΗΠΑ -πχ. πόλεμοι Ιράκ, Αφγανιστάν, τρομοκρατία, αυξανόμενο έλλειμμα, βία με όπλα, κτλ.- τα θέματα που σχετίζονται με το σεξ παραμένουν μεταξύ των πιο σημαντικών ζητημάτων για μια σημαντική μερίδα του αμερικανικού εκλογικού σώματος.

Παρά την «εισβολή» του σεξ στην πολιτική των δυτικών δημοκρατιών, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ των προσωπικών σεξουαλικών προτιμήσεων και των συμπεριφορών που καθοδηγούν τους πολιτικούς προσανατολισμούς δεν έχει εξεταστεί. «Αυτό είναι εκπληκτικό, δεδομένου του όγκου της επιστημονικής προσοχής που κατευθύνεται προς το ορθολογικό προσωπικό συμφέρον και τη σύνδεση των προσωπικών στάσεων με τις πολιτικές συμπεριφορές γενικότερα» λένε οι επιστήμονες.

«Έχει παραμείνει άγνωστο εάν οι ατομικές πεποιθήσεις σχετικά με τη ρύθμιση και νομοθεσία της πολιτικής συμπεριφοράς των άλλων συνάδουν με τις προσωπικές σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου και εάν υπάρχουν τέτοια πρότυπα στις σύγχρονες δημοκρατίες. Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα γιατί οι πολιτικές στάσεις δεν περιορίζονται μόνο στο πώς αισθάνονται τα άτομα για τη δική τους συμπεριφορά, αλλά επεκτείνονται και στο πώς τα άτομα πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να ενεργούν».

Σημασία έχει η ευτυχία, οπότε…
Ίσως, όμως το βασικότερο εύρημα είναι ότι συντηρητικοί ήταν, συνολικά, πιο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε οδηγηθεί και ο Eysenck δεκαετίες πριν. Οι συντηρητικοί ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή. «Αυτό μπορεί να αποκαλύψει την πιο ικανοποιητική φύση των παλαιομοδίτικων οικογενειακών ηθών» κατέληγε.

Κρατώντας από τα παραπάνω -τύπου disclaimer- ότι αναφέρονται σε αγγλοσαξονικές κοινωνίες -δηλαδή πολύ διαφορετικές από την ελληνική- το σίγουρο είναι ότι μάλλον τις περισσότερες φορές στο κρεβάτι βγάζουμε τα μάτια μας, αλλά στην κάλπη τα ματάκια μας.

in.gr