Ο ΣΘΕΒ και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας διοργάνωσαν διαδικτυακή ενημέρωση με θέμα: «Επιχειρείν στο διαδίκτυο με ασφάλεια», την Πέμπτη 18 Μαΐου, την οποία και παρακολούθησαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.
Η Γενική Διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη, που είχε και τον συντονισμό, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τόνισε πως: «…Οι κυβερνο-επιθέσεις μπορούν να πλήξουν την αξιοπιστία της επιχείρησης, να προκαλέσουν οικονομική ζημιά, να διακόψουν την παραγωγική λειτουργία, να υποκλέψουν πνευματική ιδιοκτησία, να διαρρεύσουν εμπιστευτικές πληροφορίες, να διακόψουν την πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, ή ακόμα και να εκβιάσουν για την «απελευθέρωση» των δεδομένων».
Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «…Τα περιστατικά που σχετίζονται με διαδικτυακές απάτες αυξάνονται ανησυχητικά και αυτό μας το πιστοποιούν και οι επιχειρήσεις μέλη μας που δηλώνουν πλέον τον έντονο προβληματισμό τους…Η ψηφιακή ασφάλεια είναι στο «top 3» των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Το στοιχείο αυτό και μόνο μας δείχνει πόσο πολύ έχει γιγαντωθεί το θέμα της κυβερνοασφάλειας…».
Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Καψάλης του Συνδέσμου ηλεκτρονικού εγκλήματος ανέπτυξε τις συχνότερες μορφές διαδικτυακών οικονομικών απατών εις βάρος των επιχειρήσεων, όπως το Business Email Compromise (BEC) το οποίο είναι ένα από τα πιο οικονομικά επιζήμια διαδικτυακά εγκλήματα σε βάρος των επιχειρήσεων, την απάτη του CEO ή απάτη με το εταιρικό email (CEO Fraud), την απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών (invoiceFraud). Επίσης, τόνισε πως ένας νέος, αυξανόμενος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις, είναι η επονομαζόμενη «απάτη της πλατφόρμας» που θεωρείται άκρως επικίνδυνη.
Τέλος, ο κ. Καψάλης ανέφερε κατά πόσο ασφαλείς είναι οι συναλλαγές μας μέσω του διαδικτύου παρουσίασε τη νομική διάσταση της σπουδαιότητας θωράκισης επιχειρήσεων απέναντι στις διαδικτυακές απάτες και απάντησε σε ερωτήματα των συμμετεχόντων.