Παρά τις δυσκολίες της χρονιάς λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, καθώς και τις αλλαγές του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι αμβυκούχοι (διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί) αμπελουργοί του Δήμου Τεμπών μένουν πιστοί στην παράδοση, δίνοντας ραντεβού στα καζανιαριά για την απόσταξη του τσίπουρου. Εκεί, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ντόντο και τον πρόεδρο της Κοινότητας Γόννων Γιώργο Μπανιώρα, συναντήθηκε με παραγωγούς και ιδιοκτήτες καζαναριών, συζήτησε για τα προβλήματα που απασχολούν τους αμπελοκαλλιεργητές, την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων οινοποιίας- κρασί και τσίπουρο- και είδε από κοντά την παραγωγή του τσίπουρου.
Ο κ. Μανώλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Για μία ακόμη χρονιά, από 1 Οκτωβρίου έως και τα τέλη Νοεμβρίου ή 15 Οκτωβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου, αναλόγως με την περιοχή, οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί του Δήμου Τεμπών, προχωρούν στην παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου.
Στόχος φέτος όλων των Αμβυκούχων Αμπελουργών του Δήμου Τεμπών είναι πρωτίστως η ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, και φυσικά να ζήσουμε ξανά τα παραδοσιακά ανταμώματα των φίλων και συγγενών, που τόσο έλειψαν τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας», αναφέρει ο Δήμαρχος.
«Σε ότι αφορά τις δυσκολίες της χρονιάς, φέτος προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις για το κλάδο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (καυσίμων και πρώτων υλών), της ακρίβειας σε πολλά αγαθά λόγω του Ουκρανικού πολέμου, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν οι εν λόγω επιτηδευματίες προκειμένου να τους χορηγηθεί η άδεια απόσταξης αλλά και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι) και διαμορφώθηκε στα 370 ευρώ ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης. Επίσης με ρύθμιση, αλλάζει η ονομασία του παραγόμενου προϊόντος, που από χύμα τσίπουρο ή τσικουδιά, πλέον θα ονομάζεται «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων», με αποτέλεσμα να χάνεται η παραδοσιακή ονομασία που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης.
«Υπάρχουν όμως και τα θετικά της χρονιάς, για πρώτη φορά προστέθηκαν νέες επιτρεπόμενες προς απόσταξη πρώτες ύλες από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, με το κρασί τους (Σύζομο). Αυτό συνεπάγεται σαφώς καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Επίσης πολλά αιτήματα αλλά και προβλήματα που επέφερε το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως η αύξηση του χρόνου απόσταξης, ο μηχανισμός απόσταξης κ.α., λύθηκαν, από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, μετά από συνάντηση με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Αμβυκούχων», τονίζει ο κ. Μανώλης.