Τον Ιούνιο του 2022 ο τότε υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η τότε αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, εξήγγειλαν από τη Λάρισα τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, με δωρεά του επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια.

Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει τότε, θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει σε έναν χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Ενάμιση χρόνο μετά, η Μονάδα, που θα πάρει το όνομα της Φανής Καντώνια, συζύγου του δωρητή, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ έχουν προσληφθεί τέσσερις γιατροί.

"Έχουν παραχωρηθεί ένα τμήμα της Παιδιατρικής και από άλλους χώρους του ΠΓΝΛ και γίνονται έργα κατασκευαστικά, τα οποία θα τελειώσουν τέλος Μαϊου. Ο εξοπλισμός που προβλέπει η δωρεά έχει ήδη παραληφθεί και βρίσκεται στην αποθήκες", αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία).

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, σημειώνει ότι έχουν ήδη προσληφθεί με ΦΕΚ η διευθύντρια της μονάδας, με 20ετή εμπειρία σε εντατική παίδων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλοι τρεις γιατροί, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται υπόλοιπο προσωπικό που θα στελεχώσει τη Μονάδα.

"Η ΜΕΘ Παίδων, που θα είναι τμήμα της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής με διευθύντρια την καθηγήτρια Ιωάννα Γριβέα, θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα σε μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και δυτικά τη Δυτική Μακεδονία ως την Ήπειρο", τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Μονάδα θα διαθέτει 6 κλίνες.

iatronet (Βασίλης Ιγνατιάδης)