Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα ομάδα παραγωγών καρυδιού από διάφορες περιοχές της χώρας. Την σχετική πρωτοβουλία είχε λάβει πριν από 2,5 έτη ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη, ο οποίος καλλιεργεί Τσάντλερ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ιδέα.

Βασικός στόχος της ομάδας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η παροχή προϊόντος στην αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, που θα μπορούν να κοντράρουν και το προϊόν από άλλες χώρες, που μπαίνει στην Ελλάδα σε πιο χαμηλή τιμή.

Εξορθολογισμός κόστους και brand name

«Φέτος είναι μια χαρακτηριστική χρονιά για το τί συμβαίνει με το Ελληνικό προϊόν να δέχεται πιέσεις και το ίδιο να νιώθουμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε καλλιεργήσει πολύ ακριβά, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε υψηλές τιμές το καρύδι μας. Το να οργανωθούμε σε μια ομάδα, θεωρώ, ότι αποτελεί ως κίνηση, μονόδρομο, ώστε να εξορθολογίσουμε τα κόστη παραγωγής», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης και συνεχίζει: «Στόχος μας, επίσης, μεγάλος είναι να φθάσουμε στο σημείο, αφού αναγνωριστούμε και επίσημα ως ομάδα, να διαθέσουμε την παραγωγή μας ως τελικό προϊόν με brand name και να καρπωθούμε την υπεραξία. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει 22 άτομα - καρυδοπαραγωγοί να μπούμε στην ομάδα, από περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού και επίσης και οι αγρότες επιθυμούν διακαώς την οργάνωσή τους».

Συναντήσεις για τη λειτουργία

«Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας παραγωγών στην Κατερίνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήτανε κυρίως η λειτουργία της ομάδας, συζητήσαμε για τους προβληματισμούς μας και αναλύσαμε την μεθοδολογία επίτευξης των πρώτων στόχων, που θέσαμε από κοινού. Η δυναμική της ομάδας μεγάλωσε και είναι μια πρόκληση για όλους μας ως παραγωγούς να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγρότες αξίζουν πολύ παραπάνω απο αυτό, που πολλοί πιστεύουν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μηνός», καταλήγει.

agrotypos.gr