Τη Ρουμανία και την Ιταλία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του Γενικού Λυκείου Γόννων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο & «Υδάτινο περιβάλλον και πολιτιστική & φυσική κληρονομιά».

Ρουμανία

Στη Ρουμανία τους υποδέχθηκαν θερμά οι εταίροι από το σχολείο Spiru Haret της πόλης Τούλτσεα, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Ρουμανία κοντά στο Δέλτα του Δούναβη. Οι μαθητές και οι καθηγητές από την Ελλάδα και την Ιταλία ξεναγήθηκαν στους χώρους του ρουμάνικου σχολείου, γνωρίστηκαν με τους συναδέλφους και συμμαθητές τους και έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες που είχαν σκοπό να ενισχύσουν την οικολογική συνείδηση των συμμετεχόντων και να τους κινητοποιήσουν σε δράσεις που θα προστατεύσουν το περιβάλλον από την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την επίσκεψη τους στη Ρουμανία οι μαθητές και οι καθηγητές του Λυκείου Γόννων, συνοδευόμενοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους είχαν συνάντηση με τον Κυβερνήτη του Δέλτα του Δούναβη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις ιδιαιτερότητες του σπουδαίου αυτού ποταμού και του περιβάλλοντα χώρου του, ενώ συμπλήρωσαν τη γνωριμία τους με τη χλωρίδα και πανίδα του Δέλτα του Δούναβη με την επίσκεψη τους στο Ενυδρείο-Μουσείο Δούναβη της πόλης Τούλτσεα. Αυτό όμως που ενθουσίασε περισσότερο μικρούς και μεγάλους ήταν οι δράσεις πεδίου στο Δέλτα του Δούναβη, όπου απόλαυσαν τη μοναδική εμπειρία της επιβίβασης σε βαρκούλες και της βαρκάδας στα ήρεμα νερά του Δούναβη, της επίσκεψης σε μικρά νησάκια του Δέλτα του Δούναβη και της επιτόπιας παρατήρησης σπάνιων πουλιών που ζουν στην περιοχή αυτή.

Κατά την παραμονή τους στη Ρουμανία οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, να γευτούν τοπικές γεύσεις και ψάρια του ποταμού Δούναβη, να επισκεφθούν αξιοθέατα της περιοχής όπως το κάστρο Ενισάλα, το μουσείο Τέχνης και το σπίτι του Αβραμίδη στην Τούλτσεα, καθώς και το Παλάτι του Λαού και το μέγαρο μουσικής Ατενέουμ στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ιταλία

Στην Ιταλία, οι Ιταλοί εταίροι από το σχολείο Nicollo Machiavelli στο Μιλάνο υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του Γενικού Λυκείου Γόννων και τους ξενάγησαν, μαζί με τους εταίρους από τη Ρουμανία, στις καταπράσινες εγκαταστάσεις του σχολείου στα περίχωρα του Μιλάνου. Οι συμμετέχοντες επισκέπτες γνωρίστηκαν με τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου, συζήτησαν για τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή , παρουσίασαν δεδομένα της υδάτινης αναπτυξιακής πολιτικής της περιοχής τους, στοιχεία πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς και ανέπτυξαν από κοινού δράσεις ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη δύναται να επέλθει μέσα από το σεβασμό και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος εκπαιδεύοντας τους μαθητές- πολίτες του αύριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ιταλία, οι συμμετέχοντες έκαναν δραστηριότητες πεδίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους συνείδησης και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος. Έτσι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη λίμνη Κόμο και τη γύρω περιοχή, να αντιληφθούν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, την αδιάλειπτη σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους από τα πανάρχαια χρόνια καθώς παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και, τέλος, να θαυμάσουν σήμερα τη λίμνη που αποτελεί στοιχείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητάς της, με τον τουρισμό να αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψή τους στη Βενετία, με τα περίφημα κανάλια της, που αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, και πληροφορήθηκαν για το σχέδιο ένωσης Βενετίας- Μιλάνου μέσω καναλιών.

Στο Μιλάνο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά της κοσμοπολίτικης πόλης, που πέρα από τη μόδα, τον πολιτισμό και τη βαριά βιομηχανία, διέθετε τα κανάλια Navigli, από τα παλαιότερα τεχνητά κανάλια στην Ευρώπη, που κατασκευάστηκαν ώστε το Μιλάνο να έχει σύνδεση με τη λίμνη Maggiore, τη λίμνη Κόμο και την πόλη Πάβια. Πρόκειται για μεγάλες πλωτές οδούς, που χρησίμευαν για τη μεταφορά προϊόντων και την άρδευση αγρών.

Επιπλέον επισκέφθηκαν τη διώρυγα που συνδέει το Μιλάνο με τον Πάδο - την αρχαιότερη διώρυγα σε χρήση σε όλη την Ευρώπη , κατασκευασμένη τον 12ο αιώνα - και το οικομουσείο Martesana κατά μήκος του Naviglio Picollo, ένα μουσείο νερού με σύνθημα «Το νερό ρέει» που μαρτυρεί την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά του Naviglio Martesana στοχεύοντας στη μετάδοση της υδάτινης και εδαφικής κληρονομιάς στις μελλοντικές γενιές καθώς αποτελεί το πρώτο οικολογικό μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά και μόνο στο νερό. Αναδείχτηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο η συμβολή του υδάτινου στοιχείου στη διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας και αντιλήφθηκαν οι μαθητές μας πως το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές και οι καθηγητές ,τέλος, είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, να επισκεφθούν σπουδαία αξιοθέατα του Μιλάνου, όπως την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου, τον καθεδρικό ναό Duomo και το Castelo Sforza και επιστρέφουν , πλέον, στην πατρίδα τους με μια παρακαταθήκη γνώσης , πολιτισμού, εμπειριών συνοδευμένες από εξαιρετικές εικόνες, όντες , πλέον, εμπλουτισμένοι με νέες φιλίες, διαφορετικές κουλτούρες και μηνύματα συναδέλφωσης και συνεργασίας.