Το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα επισκέφτηκαν οι καθηγητές των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, κ. Δημήτρης Ζουρούδης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Χάρης Κοντοσφύρης, Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Χαρίσης, Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και κ. Κώστας Χριστόπουλος, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ευρισκόμενοι στην πόλη μας με αφορμή τη διεξαγωγή της λARISSABIENALLE στην Πινακοθήκη ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση για μια ξενάγηση στους χώρους του Ελεύθερου Εργαστηρίου που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε λειτουργία.
Οι καθηγητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλαίσιο λειτουργίας του Ελεύθερου Εργαστηρίου, για τα έργα των μαθητών, συνομίλησαν με μαθητές και καθηγητές, ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν και συμβουλές στους εφήβους που επιθυμούν την είσοδό τους σε μία από τις Σχολές Καλών Τεχνών.
Ανάμεσα στους καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου που τους υποδέχθηκαν ήταν η κ. Μαρία Παναγιώτου, ο κ. Βασίλης Σέντζας και η κ. Κατερίνα Σταυροθεοδώρου. Την ξενάγησή τους ανέλαβε η υπεύθυνη του Εργαστηρίου κ. Μαρίνα Παπουτσή.
Επισκέφθηκαν, επίσης, την έκθεση που παρουσιάζεται στο αίθριο του ισογείου της Πινακοθήκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μαθητών των εφηβικών τμημάτων, δείγμα της συστηματικής προσπάθειας για αποτύπωση των αντικειμένων και μορφών στο χώρο.
Τα εφηβικά τμήματα του Ελεύθερου Εργαστηρίου υποδέχονται μαθητές γυμνασίου και λυκείου δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν αισθητική αντίληψη και σχεδιαστικές δεξιότητες μέσω της άσκησης στην παρατήρηση, την έρευνα και τον πειραματισμό, αναγκαία όχι μόνο για την καλλιτεχνική έκφραση αλλά και για την εξέλιξη των ατομικών αναζητήσεων των μαθητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήρι αποτελεί διαχρονικά εφαλτήριο για τους εφήβους εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν καλλιτεχνικές σπουδές. Είναι γεγονός ότι στις Σχολές Καλών Τεχνών ανά την Ελλάδα έχει φοιτήσει σημαντικός αριθμός μαθητών του Ελεύθερου Εργαστηρίου όπως και το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στους χώρους του ως συνεργάτες -καθηγητές πλέον, σηματοδοτώντας την πολυδιάστατη καλλιτεχνική υπόσταση του Ελεύθερου Εργαστηρίου.