Την απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να συσχετίζεται η δυνατότητα παραμονής ενός φοιτητή στην φοιτητική εστία με την ακαδημαϊκή του επίδοση καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚΛ: «… Μέσω ενός απαράδεκτου εσωτερικού κανονισμού στις εστίες θέτουν ως προαπαιτούμενο ποσοστό περασμένων μαθημάτων, προκειμένου να μπορούν οι φοιτητές να εξεταστούν και σε άλλα μαθήματα. Με αυτήν την κατάσταση απαιτούν από τους φοιτητές να ανταποκριθούν και να συγκεντρώσουν συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών μονάδων, για να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες. Οι ευθύνες κυβέρνησης και Πανεπιστημίου είναι τεράστιες. Αφενός, δεν έχουν φροντίσει να παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα στους φοιτητές, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να ασχολούνται με τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα.

Τα κενά από την περίοδο της πανδημίας με κλειστές σχολές παραμένουν. Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και γι’ αυτούς τους λόγους μάλιστα είναι πολλοί που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα. Μέσα σε όλα αυτά με το ξεκίνημα κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς εκατοντάδες φοιτητές δικαιούχοι φοιτητικής εστίας καλούνται να πληρώσουν χαράτσι των 400 ευρώ για μονόκλινο και των 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο».

Το Εργατικό Κέντρο δηλώνει τη στήριξή του στα αιτήματα των φοιτητών για, κατάργηση του τιμήματος των 150 και 400 ευρώ, την κατάργηση του κριτηρίου των 15 διδακτικών μονάδων για παραμονή κάθε φοιτητή στην εστία, την επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές για αυτή τη χρονιά, τη διαγραφή χρεών των εστιακών φοιτητών, την άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την φοιτητική μέριμνα.

ertnews.gr