Με την «Καμπάνα του Πόντου» ξεκίνησε ο κύκλος εκδηλώσεων ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ 2024 του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας την Τρίτη 14 Μαΐου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κώστας Τσιάνος» του Θεσσαλικού Θεάτρου υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισσαίων και του Θεσσαλικού Θεάτρου. Προλόγισαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας και πρώην Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος Τοπαλίδης και ο Πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Φώτης Τζατζάκης.

Μια παράσταση με κορμό το ομώνυμο ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη που πρωτοδημοσιεύθηκε του 1950. Το επικό αυτό κείμενο το 2008 μερίμνει της Ι.Μ. Δράμας επενδύθηκε με μουσική από το Θεόφιλο Πουταχίδη. Η αφήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και του Κώστα Διαμαντίδη και οι ερμηνείες του Αλέξη Παρχαρίδη και της Πέλας Νικολαΐδου έδωσαν «φωνή» στην «Καμπάνα».

Ο ίδιος ο ποιητής χαρακτηρίζει το ποίημά του ως «ευλαβικό μνημόσυνο στους νεκρούς που μείνανε σ’ εκείνα τα άγια χώματα, χαιρετιστήριο μήνυμα στον τόπο που γεννηθήκαμε, για ύμνο στη δόξα και την αθανασία του Πόντου».

Μια παράσταση που παρουσιάζει το δράμα του βίαιου ξεριζωμού και την αγωνία του αποχωρισμού από τη γενέθλια γη, που ξεπερνά ακόμη και τον προαιώνιο φόβο του θανάτου. Εκεί όπου ο μύθος συναντά την ιστορία, εκεί που τελικά η ελπίδα επικρατεί της καταστροφής. Εκεί που τα στοιχεία της φύσης ενώνονται με τον ανθρώπινο πόνο και συμπάσχουν. Ένας θρήνος με έντονα λυρικά στοιχεία που αποτυπώνουν τη γεωγραφία και την κοινωνία του Πόντου. Εικόνες, πρόσωπα και αντικείμενα που γίνονται σύμβολα.

Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:

Βουτσελάς Παναγιώτης

Γεωργιάδου Άννα

Γεωργιάδου Λουΐζα

Δεσποινιάδου Γνωσία

Δημητρίου Γεωργία

Ιακωβίδου Μαρία

Καλτέκη Μαρία

Κυριλλίδου Μαρία

Λαζαρίδου Ευδοξία

Λέρας Αχιλλέας

Μουταφίδου Μαρία

Μπαρέκα Ιωάννα

Μπέλλος Χρήστος

Ντάσιου Κατερίνα

Πουρσανίδου Ιωάννα

Σαμαράς Βαγγέλης

Τρανουλίδου Αναστασία

Τσαουσίδου Δήμητρα

Τσιγιάννη Νικολαΐδη Βασιλική

Τσουλτσίδου Βασιλική

Τσουπέκας Αθανάσιος

και ο μικρός Γρηγόρης Λέρας

Αφήγηση-μουσική: Ψηφιακός δίσκος «Η καμπάνα του Πόντου» Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Επιμέλεια οπτικού υλικού: Σαββίδου Λένα

Φωτισμοί: Αχιλλέας Λέρας, Γιώργος Γκόλαντας, Γρηγόρης Σιδεράς

Βοηθός σκηνής: Γιώργος Αθανασιάδης

Σκηνοθεσία-Ενδυματολογική επιμέλεια: Αχιλλέας Λέρας

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμός και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου Φώτης Τζατζάκης.