Με τα δύο στελέχη Νοσοκομείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγών HOPE και φιλοξενούνται από το Γ.Ν. Λάρισας, προχώρησε σε συνάντηση εργασίας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Γρηγόρης Βλαχάκης, Πρόκειται για την Δρ. Valentina Sorbello από την Ιταλία και την κα Mica Moore από την Μεγάλη Βρετανία, στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Δρ. Γιώργος Τσιμόπουλος, Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος HOPE για την Ελλάδα και ο Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κ. Χάρης Αποστολίδης που εποπτεύει την υλοποίηση του προγράμματος στο Γ.Ν.Λ.

Οι συμμετέχουσες θα φιλοξενηθούν από το Νοσοκομείο, προκειμένου να ξεναγηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές με στελέχη του Γ.Ν.Λ. σε θέματα Διοίκησης των Υπηρεσιών Υγείας.

O Δρ. Γιώργος Τσιμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Διοικητή του Νοσοκομείου για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα HOPE, ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και ιδιαίτερα για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο HOPE Agora, που θα γίνει στις Βρυξέλλες 7 – 9 Ιουνίου 2024, με θέμα “Μέθοδοι συγκράτησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στα Νοσοκομεία”, που αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID και στο οποίο 150 στελέχη Ευρωπαϊκών Νοσοκομείων θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους για το ίδιο θέμα καθώς και τις προτάσεις τους από την συμμετοχή τους για τέσσερις (4) εβδομάδες σε Νοσοκομεία άλλων Χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία που έχουν εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το HOPE, για το ΓΝΛ, αφού πέραν της εξωστρέφειας, που αυτό προσφέρει, συμβάλλει επίσης στην αναβάθμιση του επιπέδου του Νοσοκομείου μέσω της ανταλλαγής εμπειριών με στελέχη άλλων νοσοκομείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πρακτικές που αυτά ακολουθούν σε πολύ σημαντικά θέματα Διοίκησης και Λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, το φετινό θέμα του συνεδρίου «Μέθοδοι συγκράτησης των εργαζομένων στα Νοσοκομεία τους», όπως τόνισε και ο κ. Βλαχάκης, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ΓΝΛ να βρεθεί στον πυρήνα της παρουσίασης του θέματος, που θα γίνει το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο HOPE Agora και να επωφεληθεί από τα ευρήματα και τις προτάσεις του συνεδρίου, ώστε αυτά να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη και επεξεργασία, προς όφελος των ιδίων των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα από την πλευρά του το Γ.Ν. Λάρισας εκπροσωπείται στο πρόγραμμα από τη Βασιλική Δημητρίου, Συντονίστρια του Γραφείου Ποιότητας, στο πλαίσιο ανταλλαγής καλών πρακτικών. Η περίοδος εκπαίδευσης της ξεκινά από το Βερολίνο με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών, όπως Πολωνία, Αυστρία, Ισπανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Γερμανία και Ελλάδα. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των επαγγελματιών υγείας σε Ευρωπαϊκό Πλαίσιο και η παραμονή στα Νοσοκομεία υποδοχής δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα Νοσοκομεία τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να συζητήσουν τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα τους.

Με ένα σαφώς δομημένο πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών που θέτει το πρόγραμμα HOPE, οι δύο συμμετέχουσες που φιλοξενούνται από το Γ.Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους άλλων χωρών που επίσης φιλοξενούνται στην Ελλάδα από τα Νοσοκομεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Θες/νίκης και ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Ηρακλείου Κρήτης, θα συνθέσουν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Εθνικού Συντονιστή και θα παρουσιάσουν ως ομάδα HOPE Greece τις προτάσεις τους για το θέμα της παραμονής των στελεχών των Νοσοκομείων στην εργασία τους καθώς και της προσέλκυσης νέων εργαζομένων στο χώρο της Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Τέλος, ο Συντονιστής του προγράμματος και οι δύο συμμετέχουσες στο πρόγραμμα, δεσμεύτηκαν να παραδώσουν στον κ. Βλαχάκη τα ευρήματα και τις προτάσεις του συνεδρίου HOPE Agora, ώστε αυτά να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη και επεξεργασία, προς όφελος των ιδίων των εργαζομένων του Νοσοκομείου.