Συναισθηματική ανωριμότητα είναι όταν κάποιος δεν μπορεί να αναγνωρίσει ή να ελέγξει τα συναισθήματά του με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως συναισθηματικά ξεσπάσματα, έλλειψη αυτογνωσίας και έλλειψη συναισθηματικού βάθους.

Συχνά υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο άνεσης με αυτά που γνωρίζουμε, και αυτά που γνωρίζουμε είναι πιθανότατα αυτά στα οποία εκτεθήκαμε κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών μας χρόνων. Αν οι φροντιστές μας ή οι πρώτες μας σχέσεις ήταν γεμάτες συναισθηματική ανωριμότητα, πιθανότατα μάθαμε ότι αυτοί οι τρόποι αλληλεπίδρασης με τους άλλους, ήταν φυσιολογικοί.

Σίγουρα, η συναισθηματική ανωριμότητα δεν είναι πάντα τοξική ή καταχρηστική, αλλά πολλοί επιζώντες της κακοποίησης σχέσεων διαπιστώνουν ότι μερικά από τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια, στην αρχή, ήταν αυτά της συναισθηματικής ανωριμότητας, όπως η έλλειψη ορίων και η δυσκολία με τις συγκρούσεις. Η προσπάθεια να “ξεμάθουν” αυτές τις συμπεριφορές είναι συχνά ένα από τα δυσκολότερα μέρη της θεραπείας.

Στη συνέχεια θα δεις ορισμένα κοινά σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας:

@ σύντροφός σου δε δείχνει ενσυναίσθηση

Αν αυτό συμβαίνει, είναι ίσως το μεγαλύτερο σημάδι ανησυχίας ότι είναι συναισθηματικά ανώριμ@ και μπορεί επίσης να είναι ένα red flag ότι θα μπορούσε να προκαλέσει συναισθηματική βλάβη. Αν και δεν επιθυμούν όλοι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης να βλάψουν τους άλλους, ο παράγοντας αυτός μπορεί να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα “ύποπτος” για καταχρηστικές συμπεριφορές. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι συμπεριφορές τους επηρεάζουν τους άλλους. Χωρίς ενσυναίσθηση, ένας/μία συναισθηματικά ανώριμ@ σύντροφος θα πείσει τον εαυτό του ότι αδικήθηκε σε οποιαδήποτε διαφωνία, αντί να αναλάβει την ευθύνη των δικών τ@ πράξεων.

Δε σέβεται τα όριά σου

Αυτό το σημάδι αποτελεί επίσης ένδειξη συναισθηματικής ανωριμότητας. Πολλοί συναισθηματικά ανώριμοι σύντροφοι θα εκλάβουν τα όρια κάποιου ως προσωπική επίθεση και θα προσβληθούν. Είτε πρόκειται για το άτομό σου, είτε για οτιδήποτε αφορά το σώμα και το μυαλό σου που θα ήθελες να γίνεται σεβαστό, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το παραβιάσει χωρίς την άδειά σου.

Είναι επιφανειακ@

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι σύντροφοί τους είναι συναισθηματικά ανώριμοι επειδή κρατούν τα πράγματα επιφανειακά. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό για τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για έναν σύντροφο και να έχουν μια βαθύτερη σύνδεση. Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εμβαθύνουν στις σκέψεις και τα συναισθήματα λόγω ιστορικού τραύματος, νευροδιαφοροποίησης ή ακόμη και πολιτισμικών παραγόντων, οπότε αυτό δεν πρέπει να απορρίπτεται αυτόματα ως ανησυχία. Αλλά, τελικά, μια σχέση μαζί τους μπορεί να μην λειτουργεί για εσένα, αν είσαι ένας άνθρωπος που θέλει να έχει μια βαθύτερη σύνδεση, και αυτό είναι εντάξει!

Δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά τ@

Αν και ο καθένας μπορεί να έχει μια κακή μέρα, αν παρατηρήσεις ένα μοτίβο ξεσπασμάτων που είναι ακατάλληλα για την κατάσταση ή στιγμές που φαίνονται εκτός ελέγχου ή ανίκανοι να ηρεμήσουν, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας.

Δυσκολεύεται με τις συγκρούσεις

Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να αποφεύγει τη σύγκρουση με κάθε κόστος ή, στο άλλο άκρο του φάσματος, να δείχνει ότι εμπλέκεται σε σύγκρουση με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους όλη την ώρα.

Αν νιώθεις ότι @ σύντροφός σου είναι συναισθηματικά ανώριμ@, μπορείς να ακολουθήσεις κάποια βήματα:

Εξέτασε τη γενικότερη εικόνα της συμπεριφοράς: Για ποια είδη πραγμάτων είναι ανώριμ@; Όλοι μας  έχουμε αδυναμίες και ατέλειες, οπότε η περιστασιακή ανωριμότητα, όπως το να είναι συναισθηματικά ανώριμ@ σε ορισμένες περιστάσεις, δεν αποτελεί πάντα αυτομάτως λόγο ανησυχίας. Μεμονωμένα ή κατά τη διάρκεια μιας κακής στιγμής, όλοι μας μπορούμε πιθανότατα να τσεκάρουμε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω. Κοίταξε το πλήρες εύρος της συμπεριφοράς του ατόμου.

Μπορείς να μιλήσεις στ@ σύντροφό σου για την ανησυχητική συμπεριφορά: Ορισμένες συμπεριφορές που θεωρείς ότι αποτελούν red flags, μπορεί να επιλυθούν αν μιλήσεις με τ@ σύντροφό σου γι’ αυτές. Σε μια υγιή συντροφική σχέση, και τα δύο μέλη θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις συμπεριφορές για να βελτιωθεί η σχέση. Τα υγιή ζευγάρια μπορούν και μαθαίνουν να λύνουν τέτοια ζητήματα όταν και τα δύο άτομα είναι πρόθυμα και ικανά να κάνουν τη συναισθηματική δουλειά.

Μη φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τη συμπεριφορά και να αναγνωρίσεις όταν κάτι δεν το θεωρείς σωστό: Ακόμα και αν το άτομο δεν θέλει να σε βλάψει, μπορεί να είναι μια κατάσταση που δεν θεωρείς σωστή για οποιονδήποτε λόγο. Είναι εντάξει να επανεξετάσεις τη σχέση αν νιώθεις ότι δεν είναι αρκετά ώριμ@ συναισθηματικά ή με αυτογνωσία για να είναι σύντροφος σου.

savoirville.gr