Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και η Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Δεκεµβρίου 2023 στις 20:30 στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, ένα µεγάλο αφιέρωµα που εστιάζει στο λαϊκό τραγούδι του Μάνου Λοΐζου.

Μέσα στη σύντομη ζωή του, ο Λοΐζος πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο µουσικό στίγµα.

Συνεργαζόµενος µε σηµαντικούς στιχουργούς όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Πυθαγόρας, ανθρώπους µε τους οποίους συνδέθηκε µε δυνατούς δεσµούς φιλίας, καθόρισε το µουσικό τοπίο της εποχής του.

Μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε αστικό περιβάλλον και είχε ευρεία καλλιέργεια και µουσική παιδεία από την παιδική του κιόλας ηλικία.

Η καλλιτεχνική του ανησυχία, σε συνδυασµό µε την κοινωνική ευαισθησία που τον χαρακτήριζε, δεν άργησε να δώσει καρπούς. Τα τραγούδια του µίλησαν στην καρδιά του κόσµου. Έδωσε ένα έργο περίτεχνο και βαθύ, µα ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιµο. Ένα έργο βαθιά λαϊκό.

«Σαν καλλιτέχνης είµαι ένας δέκτης ευαίσθητος γεγονότων και καταστάσεων που ζούµε καθηµερινά όλοι µας». Αυτά λέει για τον εαυτό του και δεν κάνει λάθος. Το συναντάµε στα τραγούδια του.

Όλα τα τραγούδια του! Είτε µιλάνε για τον έρωτα, είτε για τον αγώνα για επιβίωση, είτε για την κατάκτηση µιας πολυπόθητης ελευθερίας.

Αντιλαµβάνεται ό,τι συµβαίνει κάθε στιγµή και το αποδίδει µε τρόπο απλό, µεστό, χωρίς υπερβολές.

Με τη συναυλία αυτή, η Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής του Δηµοτικού Ωδείου Λάρισας συνεχίζει τη σειρά αφιερωµάτων της στους µεγάλους Έλληνες λαϊκούς δηµιουργούς.

Από το 2014, όπου και συστάθηκε, έχει παρουσιάσει αφιερώµατα στον Απόστολο Καλδάρα, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Κώστα Βίρβο, τον Μάνο Ελευθερίου, τον Άκη Πάνου και τελευταία στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, έχοντας τιµηθεί κάθε φορά από το κοινό της πόλης µε κατάµεστες αίθουσες.

Έχει εκπροσωπήσει πολιτιστικά τον Δήµο µας στις Βρυξέλλες και την Ανάπα, την αδελφή πόλη της Λάρισας στη ρωσική Μαύρη Θάλασσα. Το καλοκαίρι του 2022 εµφανίστηκε στο διεθνές φεστιβάλ “Bande Musicali Valle d’ Itria” του Cisternino της Ιταλίας.

Την ορχήστρα στελεχώνουν οι µουσικοί: Αντωνία Βισβίκη τραγούδι, Αλέξανδρος Τσιωνάς τραγούδι, Κώστας Ταµβακάς καλλιτεχνική επιµέλεια και µπουζούκι, Βαγγέλης Τσιαπλές µπουζούκι, Πέτρος Παππάς φλάουτο, Γιώργος Αγγελάκης ακκορντεόν και τροµπόνι, Ρήγας Μακρόπουλος βιολί, µπαγλαµάς, Σπύρος Καβαλλιεράτος κιθάρα, Νίκος Έξαρχος πιάνο, Νάνση Χατζή κοντραµπάσο, Γιάννης Μακρυγιάννης κρουστά.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στο Ωδείο, καθηµερινά από τις 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410259936

Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.